415 bin sandık kurulu üyesi ile 195 bin müşahit görevlendirildi

img
ANKARA - 17 siyasi parti, meslek örgütü ve demokratik kitle örgütünce oluşturulan Adil Seçim Platformu, sandık güvenliğini sağlamak amacıyla 415 bin sandık kurulu üyesi ile 195 bin müşahit görevlendirmesi yapıldığını duyurdu.
 
Adil Seçim Platformu'ndan Nesteren Davutoğlu, tek bir sandık boş kalmayacak şekilde çalışma yaptıklarını belirterek, 415 bin sandık kurulu üyesi ve bugün itibariyle 195 bin müşahit görevlendirmesi yapıldığını söyledi. 
 
CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin de yer aldığı 17 siyasi parti, meslek örgütü ve demokratik kitle örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Adil Seçim Platformu, 24 Haziran seçimleri için aldıkları önlemleri kamuoyuyla paylaştı. Ankara’da, Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde yapılan toplantıya partilerin seçim güvenliğinden sorulum genel başkan yardımcıları katıldı.
 
Toplantıda, Türkiye genelinde atanan sandık görevlileri ve müşahit sayılarının detayları ve seçim günü alınan önlemler ile ilgili olarak detaylar paylaşıldı. Adil Seçim Mobil Uygulaması’nın işleyişiyle ilgili de sunum yapıldı.
 
Hazırlanan ortak basın metni, Demokrasi İçin Birlik aktivisti Nesteren Davutoğlu tarafından okundu. Davutoğlu, “Temel hedefimiz, yaklaşan seçimlerde sandığa gidecek olan ve hangi partiye oy verirse versin her seçmenin oyunun kullanıldığı gibi çıkması, seçimin adaletli bir şekilde, güvenlikle sonuçlanmasıdır” dedi.
 
415 SANDIK GÖREVLİSİ, 195 BİN MÜŞAHİT
 
Adil Seçim Platformu olarak sandık kurulu görevlisi ve müşahit görevlendirmelerini tek bir sandık boş kalmayacak şekilde belirlediklerini söyleyen Davutoğlu, bugün itibariyle 415 bin sandık kurulu üyesi ve 195 bin müşahit görevlendirmesi yapıldığını paylaştı.
 
Toplantıda yine seçmenlerin tümünün sandık başından bilgi geçmesi, sandık tutanaklarının görsellerini iletebileceği ve tüm gün canlı destek alabileceği Adil Seçim Uygulaması da kullanıma sunuldu.
 
“Oy verme işlemi bittiği andan itibaren sandık peşindeyiz diyen” Davutoğlu, oy verme işlemi sonrasındaki yapacakları çalışmaları şöyle açıkladı: “* Oy verme işlemi bittiği andan itibaren sandık başındaki görevlilerimiz eliyle, tüm sandıkların ıslak imzalı birleştirme tutanaklarını Adil Seçim Platformu bileşeni siyasi partilerin seçim merkezlerine ulaştıracağız.
 
* Adil Seçim Uygulaması ve kurulan tutanak karşılaştırma sistemi eliyle seçim sonuçlarını hızla, hiçbir şüphe ve şaibeye mahal vermeyecek şekilde, gerçek zamanlı olarak görecek ve kamuoyu ile paylaşacağız.
 
* Kimseyi markaja almayacağız, kimsenin kimseyi markaja almasına göz yummayacağız. Her seçmenin oyunu özgürce ve huzur içinde kullanılması için ve hangi partiye oy verirse versin her seçmenin oyunun sandığa atıldığı gibi çıkması için sandık kurulu üyelerimizle, müşahitlerimizle ve yurdun dört bir yanından görevli binlerce gönüllü ile yasaların bütün gözlem, denetim yetkimizi kararlılıkla kullanacağız.”
 
SONUÇLAR DA DUYURULACAK
 
Davutoğlu, ayrıca platformun seçim günü haber akışı sağlayacağını söyleyerek, “Ankara’da kurulan Adil Seçim Basın ve İletişim Merkezi”mizde tüm sandık başlarından doğrudan alacağımız seçim sonuçlarını gerçek zamanlı tüm Türkiye’ye duyuracağız. Seçim sonuçlarının manipüle edilmesine hiçbir suretle izin vermeyeceğiz. Müşahit olmak yetmez diyen ve sandık başından haber geçecek olan müşahit-muhabirlerimizle yani müşabir ağımızla gün boyu sandık başından haber alacağız, tüm Türkiye’ye haber vereceğiz” diye konuştu.
 
Davutoğlu, “Seçme hakkı, oy kullanmakla başlayan ve biten bir hak değildir. Oyuna sahip çıkmak da seçmen olmanın gereği ve seçmenlerin hakkıdır. Tüm seçmenleri seçme haklarını tam olarak kullanmaya, sandıklara sahip çıkmak üzere yola çıkan bizlere destek olmaya çağırıyoruz” çağrısı yaptı.
 
Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen de, “24 Haziran seçimleri iktidarı belirleme ötesinde Türkiye’nin hangi rejimle, demokrasiyle yönetilip yönetilmeyeceği belirlenecek” dedi. Türmen, şöyle devam etti: “Seçimlerin yürütülmesinden bürokrasinin rolü artırıldı. Memurlara bırakıldı. Devletin partileştiği bir dönemde seçimlerin memurlara bırakılması bizde endişe yaratıyor. Örneğin valinin talebi üzerine sandıklar bir yerden başka bir yere taşınacak. Bürokrasiye bırakılan bu hareket alanı seçim güvenliğini zayıflatıcı bir gelişmedir. Bu nedenle seçim güvenliğini sağlamak büyük bir mesele haline geldi. Sandık başında duran görevlilerin çok büyük rolü var. Onlar sandıklara sahip çıkarlarsa, seçimlerin güvenliği de sağlanmış olur.”
 
YENİ BİR TÜRKİYE’DE İNŞAASI'
 
Platformun önemli bir birliktelik yarattığı vurgulayan Türmen,, “Gördüğünüz gibi siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütleri bir arada oturuyor. Bunun gerçekleşebilmesi Türkiye’deki demokrasisi açısından önemlidir. İktidar birliktelik demektir. Bu birlikteliğin gerçekleştirilmesi demokrasi tarihinde önemli bir adımdır. Burada bir muhalefet bloku var. Bu dört parti hepsi ayrı bir dünya görüşüne sahip ama bu dört partinin bir blok içinde beraber olmaları çok büyük bir fırsattır. Bu blok Meclis’te çoğunluğa sahip olursa Türkiye’deki kutuplaşmayı aşarak, demokratik bir Türkiye’nin inşası mümkün olabilir. Bu muhalefet bloku yeni bir Türkiye’nin inşasının tohumlarını taşıyor” diye konuştu.
 
Türmen, platformun seçim sonrası kurumsallaşması temennisinde bulunarak, bunun Türkiye’yi iyi bir noktaya taşıyacağını ifade etti.
 
Bu açıklamaların ardından platform üyeleri basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler de, 120 bin seçmeni ilgilendiren bir sandık taşıma kararı alındığını ve bin 25 yerleşim yerini ilgilendirdiğini kaydetti.
 
‘ÖNEMLİ OLAN SANDIK BAŞINDA OLMAK VE ISLAK İMZALI TUTANAĞI ALMAK’
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ise, seçim günü yapılan düzenlemeyle jandarma ya da polisin sandık alanında durmasına ilişkin “Seçimin demokratik ve özgür olmasının önündeki  en büyük engeli oluşturuyor. Bir manipülasyon olursa da izin vermeyeceğiz” dedi.
 
Seçim akşamı internet kesintisine karşı platformun başka alternatif planlarını da olduğunu kaydeden Adıgüzel, “Birçok B planlarımız var. Burada B planlarımızı anlatmayalım. Önemli olan sandık başında olmak ve ıslak imzalı tutanakları almak” dedi.
 
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelebi de, mühürsüz oy tartışması üzerinde durdu. Çelebi, “Mühürsüz oy pusulası geçerli ancak mühürlenmesi önünde bir engel yok. Oy verme işlemi başlamadan pusula ve zarfların mühürlenmesi önerisinde bulunuyoruz. Bunun da tutanakla kaydıyla alınmasıyla hilelerin önüne geçilebilir” dedi.