HDK: Çerkes halkının mücadelesi mücadelemizdir

img
İSTANBUL - Çerkes Soykırımı'nın 154'üncü yılı sebebiyle açıklama yayınlayan HDK, soykırım ve sürgün esnasında yaşamını yitirenleri saygı ve minnetle andıklarını belirterek, "Çerkes halkının mücadelesi mücadelemiz, talepleri taleplerimizdir. Soykırım insanlık suçudur ve zaman aşımı yoktur" dedi. 
 
Halklar Demokratik Kongresi (HDK) Çerkes Soykırımı'nın 154'üncü yılı sebebiyle basın açıklaması yayınladı. Çerkes Soykırımı'nın geçmişinin hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: "Çarlık Rusya'sının, 'Dünyaya hâkim olmak için İstanbul ve Hindistan’a yakın olmak gerek. Bize Çerkezistan gerekli, Çerkesler değil. Ya tam itaat, ya imha' politikasını belirledi. Çarlık, işgal edilen Çerkes köylerine Kazaklar ve Ruslar yerleştirmiş, Çerkes köylerinde evleri içindekilerle birlikte yakılmış, ekinler yakılmış, hayvanlar  telef edilmiş, ormanlar tahrip edilmiş, Karadeniz’de abluka uygulanarak ticaret engellenmiş, Çerkeslerle gıda ticareti yasaklanmıştır. Savaşın belli bir evresinde planlanan sürgün uygulaması da soykırımın devamıdır. Çarlık Rusyası ve Osmanlı bu konuda uzlaşır.
 
Sürgün sırasında Çerkesler Karadeniz’in Kafkasya sahilindeki birçok noktada toplandı. Bekleme ve birikim süresince açlık ve salgın hastalıklardan kırım devam etti. Osmanlı’dan gelen tekneler kapasitesinin üzerinde insan alarak yola çıktı. Henüz yolda batan/batırılan tekneler ve yolculuk sürecinde teknelerde yine açlık-salgın hastalıklar nedeniyle ölümler devam etti. Sonra da Karadeniz’in Anadolu sahilleri Çerkes mezarlıklarına ev sahipliği yapmaya başladı. Samsun ve Trabzon’da yaklaşık 50’şer bin insanın öldüğü kayıtlardadır." 
 
'ÇERKESLER DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYOR'
 
Çerkeslerin şu anda dünyanın 40 civarındaki ülkesinde dağınık bir halde yaşamlarını sürdürdüklerinin de belirtildiği açıklamada, özgürce yaşamak, kültürlerini geleceğe taşıma haklarının tehdit edildiği kaydedildi. Sürgün sonrasında Osmanlı Devleti'nin planlı bir iskân politikası uyguladığı aktarılırken, "Çerkesler İmparatorluğun sorunlu bölgelerine ve potansiyel tehlikelere karşı bariyer oluşturacak şekilde yerleştirildi. 1877-78 Osmanlı-Rus savaşları sonucu Çerkesler Balkanlar ve Kafkasya’dan tekrar sürgün edildiler.
 
Çerkesler yaşadıkları her yerde; kimliklerini yaşatabilmek, yeniden üretebilmek ve geleceğe taşıyabilmek için daha fazla demokrasi mücadelesi saflarında kararlılıkla yerlerini alırken; 19’uncu yüzyılda yaşadıkları trajediye yönelik adalet mücadelesinde, 1997 yılında Dünya Çerkes Birliği’nin başvurusu sonucu Birleşmiş Milletler'de (BM) Temsil Edilmeyen Halklar ve Uluslar Örgütü’nün (UNPO) aldığı kararın gereğinin yapılması için mücadelesini sürdürüyor" diye belirtildi.
 
'SOYKIRIMIN ZAMAN AŞIMI YOKTUR'
 
Açıklamanın devamı ise şu şekilde: "Dünya coğrafyasında katliam sürgün soykırım politikalarına maruz bırakılan halkların varlık mücadelesi; karanlıkta bırakılmaya çalışılan tarihe ve üstü örtülmeye çalışılan hakikatlere ışık olmaya devam ediyor. Tüm bu soykırım ve sürgün esnasında yaşamını yitiren Çerkesleri saygı ve minnetle anıyoruz. Çerkes halkının mücadelesi mücadelemiz, talepleri taleplerimizdir. Soykırım insanlık suçudur ve zaman aşımı yoktur."