Şizofren hastası engelli tutukluya ilaçları verilmiyor

img
MERSİN - Rize L Tipi Cezaevi’nde yüzde 80 engelli raporu bulunan şizofren hastası Mehmet Emin Okdem’in doktora götürülmediği ve alması gereken ilaçların kendisine verilmediği belirtildi.  
 
Rize L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 32 yaşındaki Mehmet Emin Okdem, “örgüt üyesi olmak ve kamu malına zarar vermek” iddiasıyla 18 aydır cezaevinde. 12 yıl 7 ay hapis cezası verilen Okdem, şizofren hastası ve yüzde 80 engelli raporu olmasına rağmen serbest bırakılmıyor. 
 
Annesi Bahar Okdem, yaptıkları haftalık telefon görüşmesinde oğlunun doktora götürülmediğini ve alması gereken ilaçların kendisine verilmediğini söylediğini aktardı. 
 
‘ASKERDEN GELDİKTEN SONRA HAREKETLERİ DEĞİŞTİ’
 
Okdem, oğlunun zorunlu askerliğini yapmadan önce hiçbir sıkıntısının olmadığını, askerden geldikten sonra hareketlerinin değişmeye başladığını ve ardından 5 ay Tarsus’ta, 5 ay da Mersin’de tedavi gördüğünü anlattı. Oğlunun askerdeyken bir arkadaşlarının gözünün önünde intihar ettiği ve aldığı cezadan dolayı 7 gün çadırda tutulduğunu belirten anne Okdem, oğlunun yaşadıklarının etkisinde kaldığını ifade etti. 
 
‘RİZE’DE İLAÇ VERMİYORLAR’ 
 
Okdem, oğlunun daha önce Silifke M Tipi Cezaevi'nde kaldığını, yakın olduğundan kaynaklı görüşe gidip gelebildiklerini, ancak 2 aydır Rize’ye götürüldüğü için görüşe gidemediklerinden de yakındı. Okdem, “Şu an 2 aydır Rize Cezaevi'nde ve doktora götürmemişler. Aynı şekilde, ilaç da vermemişler. Silifke Cezaevi'ndeyken ilaç kullanıyordu” dedi. 
 
‘YÜZDE 80 ENGELLİ NASIL ÖRGÜT ÜYESİ OLUR’
 
Oğlunun hastalığından dolayı son 5 yıldır evden dahi çıkamadığını, bakıma muhtaç bir durumda olduğunu söyleyen Okdem, “Yüzde 80 engelli olan birisi nasıl örgüt üyesi olabilir. Doktor raporu olmasına rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK), ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdi.  Ama oğlum 5 yıldır evin dışına dahi çıkmazdı. Yemeğini yer, ‘kalk’ dersen kalkar o şekilde bir yaşamı vardı. Oğlum bir ara buradayken adli koğuşta tutuyorlardı. O dönem iki kez koğuştakilerin şiddetine maruz kalmıştı. Oğlumun yaşadığı rahatsızlıktan ve tedavi edilmemesinden tedirginiz. Benim oğlum cezaevinde tutulacak bir durumda değildir” diyerek, bir an önce serbest bırakılmasını istedi.