Mahkeme salonunda darp, hakim ‘müdahale’ dedi!

img

İSTANBUL – Antalya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan oğlu Emrecan Demir’in savunmasının yarıda kesildiğini anlatan babası Hasan Demir, “Savunması kesildikten sonra mübaşir, jandarma ve polis, hakimin gözü önünde oğlumu linç etti. İtiraz edince beni de dövdüler” dedi. 

Antalya‘da 9 Kasım 2016’da yapılan operasyonda Emrecan Demir’in de aralarında bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. 7 gün sonra ise aynı operasyon kapsamında Demir’in babası Hasan Demir İstanbul’da evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Günlerce gözaltında kalan 24 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından 8 Aralık’ta adliyeye çıkarıldı. Savcılık gözaltındakileri “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Aralarında Emrecan Demir ve babası Hasan Demir’in bulunduğu 17 kişiyi tutuklayan mahkeme, 7 kişiyi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. 
 
Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen 17 kişiden 5’i mahkemenin yapmış olduğu aylık tutukluluk değerlendirmesi sonucu farklı tarihlerde serbest bırakıldı. Hasan Demir ise, 1 Mart 2017’de mahkemenin yapmış olduğu aylık tutukluluk değerlendirmesi üzerine adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.  24 kişi hakkındaki iddianame de Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 Ocak 2018’de hazırlandı. İddianameyi kabul eden Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma tarihi için 11 Nisan 2018’i verdi. 
 
DEMİR’İN SAVUNMASI YARIDA KESİLDİ
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Emrecan Demir savunma yapmak için söz aldı. Savunmasını Kürtçe yapan Demir’in, “Ben PKK üyesiyim. 1984’ten beri yaşanan her olayın sorumlusuyum. Siz öyle bir devletsiniz ki Genel Kurmay Başkanı’nızı terörist ilan edip cezaevine koydunuz. Onu terörist ilan edenler FETÖ’den tutuklandı. Birileri çıkıp sizi tutuklamadan gelin KCK adaletine teslim olun. Birazcık bile onurunuz kalmışsa şayet belki onu kurtarırsınız” dediği belirtildi.  
 
Demir’in yapmış olduğu savunmayı yarıda kesen mahkeme tutanağa, “Sanık Emrecan Demir'in savunması sırasında savunma kapsamı dışına çıktığından müdahale edildi. Sanık müdafi sanığın savunmasının savunma kapsamında olduğunu belirtti. Sanık da aynı şekilde savunmasının savunma sınırları içinde olduğunu belirtti. Sanığın savunması sırasında iddianame kapsamı dışına çıktığından savunmasının alınmasına bu aşamada kesilmesine oybirliğiyle karar verildi” diye konuştu. 
 
OĞUL VE BABAYA DARP 
 
Savunmasının yarıda kesilmesinin ardından oğlunun mikrofonu bırakmadığını ve savunmasına devam etmek istediğini belirten baba Hasan Demir, hakimin gözü önünde mübaşir, jandarma ve polisler tarafından oğlunun linç edildiğini söyledi. Demir, “Ben de kalkıp ‘Sizin hakime, mahkemeye saygınız yoksa bari Allah’tan korkun. Ben onun babasıyım’ dememle birlikte 20’ye yakın polis de benim üzerime atladı. Beni de dövüp elbiselerimi yırttılar. Avukatlar her ne kadar araya girse bile dinlemediler. Benim ve oğlumun savunma yapmamıza izin vermediler. İkimizi de duruşma salonundan çıkarıp adliyenin farklı nezarethanelerine götürdüler. Beni 24 saat nezarethanede bıraktılar. Ne bir battaniye ne yemek ne de su verdiler. Sabaha kadar ırkçı şarkılar dinlettiler. Sabah savcılığa çıkarıldığımda bana tutuklama talep edildi. Mahkeme de beni adli kontrol şartıyla bıraktı” dedi. 
 
‘GÜVENLİK GÖREVLİLERİNCE MÜDAHALE EDİLDİ!’
 
Duruşma tutanağında ise Hasan Demir’in saldırıya uğramasına ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Duruşma sırasında sanık Emrecan Demir'in savunması kesildikten sonra babası sanık Hasan Demir'in bağırması ve duruşma düzenini bozması üzerine duruşma salonundan çıkarılmaya çalışıldığı sırada çıkmak istemediği görüldü. Güvenlik görevlilerince müdahale edildi, duruşma düzenini bozan sanık Hasan Demir'in duruşma salonundan çıkarılması sağlandı.”  
 
Mahkeme vermiş olduğu arar kararında ise, Emrecan Demir’in yapmış olduğu savunma nedeniyle Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmasına karar vererek bir sonraki duruşmayı 11 Mayıs 2018 saat 09.00’a erteledi. 
 
MA / Muhammet Doğru