25 NİSAN 2018 GÜNDEMİ

* Taşeron işçisi Burhan Kırılmaz, 15 yıldır çalıştığı Mersin Üniversitesi’ndeki görevine, 20 yıl önce takipsizlik kararı verilen soruşturma dosyaları nedeniyle son verilmesine tepki göstererek, "Bu toplumda ötekileştirildiğimi gördüm" dedi.

* Hakkari'de Nasturilere ait onlarca kilise yok oldu. Kimi kilise doğal afetler sonucu yok olurken, ayakta kalanlar ise defineciler tarafından tahrip edildi.
 
* Van’ın ilçelerinde seçim hazırlıkları başladı. Yüzlerce kişinin seçim çalışmalarına katılmak için partilerine başvurduğunu belirten HDP ilçe eşbaşkanları AKP-MHP ittifakını sandığa gömeceklerini söyledi.
 
* Uzun yıllar Kürt ve Ermenilerin birlikte yaşam kurdukları Çukurca'nın Cevizli köyü, 1990'lı yıllarda yaşanan göçün ardından geri dönüşlerle hayat buluyor. Yaz-kış köyde yaşayan Önal çifti, "Aç kalsam da köyümde kalmak istiyorum. Ama buraları daha da güzelleştirecek olan tek şey barış ve huzurdur" diyor.
 
* Türkiye, 24 Haziran’da yapılacak baskın seçime, 16 yıldır iktidarda olan AKP’nin ekonomiden dış politikaya, sağlıktan çalışma yaşamına, tarımdan ekolojiye, insan haklarından demokrasiye ülkeyi her alanda soktuğu kriz ve çıkmazla gidiyor.
 
* Baskın seçim kararını değerlendiren tarihçi Ayşe Hür, “Tüm yönetim organlarını elinde tutan iktidar, KHK, OHAL ile hukuksuz bir şekilde her istediğini elde edebiliyordu. Seçim tiyatrosu ile geriye kalan birkaç bağımsız kurumun da kendine bağlanmasını planlıyor olabilir” dedi.
 
* Mardin’de 23 Nisan’da çocuklara askeri kıyafetlerin giydirilerek yol kontrolü yaptırılmasını eleştiren İHD İstanbul Şubesi Çocuk Komisyonu Sözcüsü Melek Boz, çocukların militarist yaklaşımın nesnesi haline getirildiğini belirtti. 
 
* Aylardır Garzan Mezarlığı'ndan çıkartılan çocuğunun cenazesine kavuşmayı bekleyen anne Belkıze Yıldırım, "Oğlumu mezarlıktan çıkartıp nereye götürdüler? Oğlum sürekli rüyalarıma giriyor" diye konuştu. 
 
* Kürt sinemasının 10 yıl öncesine göre önemli bir yol kat ettiğini ancak OHAL'den etkilendiğini belirten oyuncu Bilal Bulut, önemli bir mecra olduğuna dikkat çektiği sinema ile hikayelerini dünyaya ulaştırabileceklerini söyledi.
 
* CHP’nin 15 milletvekili transfer ederek İyi Parti’nin Meclis’te grup kurmasına ön ayak olması MHP çizgisinde iki grubun temsil edilmesini beraberinde getirdi. Buna karşılık, seçmenin tercihi ile Meclis’in 3’üncü büyük partisi olan HDP; CHP, AKP ve MHP’nin konsensüsü ile yavaş yavaş Meclis’ten tasfiye ediliyor.
 
* Seçim güvenliğine ilişkin kaygılara dikkat çeken OHAL Karşıtı Platform üyesi Bülent Atamer, toplumun OHAL’e karşı duyduğu tepkinin seçim sonuçlarına yansıyacağını söyledi. Atamer, “Elbette kaybedecekler, çünkü toplum daha önce bu tür refleksleri gösterdi” dedi.
 
* Siyasi tutuklularla dayanışma amacıyla "İçeriden Dışarıya Fotoğraf - Düşler Tutsak Edilemez" fotoğraf sergisi, Ankara'da açılıyor. Sergi, 28 Nisan - 4 Mayıs tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.
 
* ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik hava saldırısının Rusya ve İran’a olduğu kadar Türkiye’ye de bir mesaj olarak okuyan siyaset bilici Dr.Mustafa Peköz, “İdlib, Efrin ve El Bab başta olmak üzere ciddi çatışmaların yaşanacağı bir sürece girilecektir. Şam rejimine yönelik başlatılan operasyon, bölgede yeni gelişmelerin oluşmasının mesajlarını içeriyor” dedi.
 
* “2019’a kadar dayanamayız” diyen AKP-MHP ittifakını baskın seçim kararı almaya zorlayan en önemli nedenlerden biri de yargının içinde bulunduğu tablo. OHAL, KHK, ihraçlar ve muhalefete yönelik yargı baskısını değerlendiren Yargıçlar Sendikası eski Başkanı Mustafa Karadağ göre, 24 Haziran seçimleri şimdiden şaibeli.
 
* Her karesi ve saniyesi an be an kaydedilen Kurkut cinayeti davasının ikinci duruşması yarın görülecek. Müebbet hapisle yargılanan davanın tek sanığı polis Y.Ş., delilleri karartacağı şüphesiyle tutuklanması yönünde yapılan bütün itirazlar reddedilirken, şüphelinin cinayetten 3 ay sonra görevine döndüğü ortaya çıkmıştı.
 
* Oğlunun üyesi olduğu DİVES için, “PKK yanlısı, din eğitimi ve başörtüsüne karşı bir sendika” nitelendirmesinde bulunan Silopi İlçe Müftüsü Hüseyin Elçi’nin, ihraç edilen DİVES üyesi imamlar hakkında tanıklık yaptığı ortaya çıktı.
 
* Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan oğlu Emrecan Demir’in savunmasının yarıda kesildiğini belirten baba Hasan Demir, “Savunması kesildikten sonra mübaşir, jandarma ve polis, hakimin gözü önünde oğlumu linç etti. İtiraz edince beni de dövdüler” dedi. 
 
* Baskın seçime rağmen çok hızlı bir şekilde refleks göstererek tüm ilçelerde seçim komisyonlarını kurduklarını dile getiren HDP Batman İl Eşbaşkanı Nizamettin Toğuç, Kürt partilerinin siyaset üstü bir anlayışla hareket ederek ulusal kaygılarla hareket etmesi gerektiğini söyledi. 
 
* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyumdan raiç ücretlerinde düzenleme yapılmasını isteyen şehir içi hattı dolmuşçularına “Bize seçim mi kaybettireceksiniz, önceki yönetim döneminde niye almadınız” denildiği öne sürüldü.
 
* Ermeni soykırımının 103'üncü yıldönümünde acılarının halen taze olduğunu dile getiren Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Yöneticisi Gafur Türkay, Türkiye soykırımı inkar ededursun, soykırımın Ermeni kültürüne karşı sürdürüldüğüne dikkat çekti.
 
* Diyarbakır'daki bir özel hastane, sırf tazminat ödememek ve düşük ücretle işçi çalıştırmak amacıyla İş Kur'dan personel alıp, yıllardır bünyesinde çalışan 44 kişiyi işten çıkardı.
 
* Diyarbakır’da yapılacak 1 Mayıs hazırlıklarında sona doğru gelindiğini aktaran Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Şirin Görbüz, KHK’ler ile haksız hukuksuz ihraç edilenlerden oluşan devasa işsizler ordusunun 5 Haziran Meydanı'nda olması gerektiğini söyledi.
 
* AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim kararının ardından Diyarbakır’da kamyonlara yüklenen kömür torbaları, rastgele kapı önlerine bırakılmaya başlandı.
 
*AKP Genel Başkanı Erdoğan, Yüce Divan Salonunda Anayasa Mahkemesinin 56’ncı Kuruluş Yıl Dönümü etkinliğine katılıyor. 
 
*CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşecek. 
 
*Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısında faiz kararını açıklayacak.
 
*  Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın tutuklu olduğu gazetenin 18 çalışının da aralarında bulunduğu, 20 kişinin yargılandığı davanın 7'nci duruşması Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (10.00)
 
* Mersin Akdeniz İlçesine bağlı Kazanlı mahallesinde “23 Nisanda kız çocuklarının” kıyafet şekillerinden ötürü gösterilerinin yarıda kesilmesine Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Örgütü protesto etmek için Kazanlı Meydanında basın açıklaması yapacak. (12.00)
 
* İnsan Hakları Derneği (İHD) dün yapmak istedikleri 24 Nisan Ermeni Soykırımı anmasının polis tarafından engellenmesine tepki göstermek amacıyla İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyecek. (12.00)
 
* 78’liler Girişimi, tutuklu bulunan sözcüleri Celalettin Can'ın serbest bırakılması talebiyle, gerçekleştirecekleri basın açıklamasıyla demokratik kitle örgütlerine, ulusal ve uluslararası basına, siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına Galatasaray Postanesi'nden 78 adet kart gönderecek. (12.40)
 
* Sınır hattında takip ettikleri haberler gerekçe gösterilerek gözaltına alınarak tutuklanan KHK ile kapatılan dihaber muhabiri Erdoğan Alayumat'ın davanın ikinci duruşması Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. (14.00)
 
*29’uncu Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında Büyülü Fener’de Hewno Bêreng/Renksiz Rüya isimli Kürtçe film gösterimi yapılacak. (14.00)