ÇGD: Cumhuriyet tutuklularını serbest bırakın

img

ANKARA - Çağdaş Gazeteciler Derneği, bugün bir kez daha hakim karşısına çıkan Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve muhabiri Ahmet Şık’ın serbest bırakılmasını istedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) bugün görülmekte olan Cumhuriyet Gazetesi davasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Onlar Çocuklarına Onurlu Bir Gelecek Bırakacak Ya Siz?” başlığı ile yapılan açıklamada, Cumhuriyet Gazetesi yöneticileri hakkında “silahlı örgüt” davası açıldığı ve bu dava kapsamında Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ile birlikte Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, muhabir Ahmet Şık’ın tutuklu yargılandıklarına dikkat çekti. Açıklamada, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istenerek şu görüşlere yer verildi:
 
“Dava kapsamında meslektaşlarımıza yöneltilen suçlamalar, tamamen gazetecilik faaliyeti olup, iddianamede de delil olarak ağırlıkla haberler ve Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasına ilişkin savcılığın kendinden menkul yorumları yer almaktadır. Her gazetenin yayın politikasının, o gazetenin varlık nedeni olduğunu bilmeyenler, gazeteciliği ya ‘havuz medyası’ üzerinden tanımlamakta ya da bugüne kadar Resmi Gazete dışında bir gazete okumamış olmalılar.
 
Sadece gazetecilik faaliyeti nedeniyle bugüne yine hâkim karşısına çıkan meslektaşlarımızın, 1.5 yılı aşkın süredir tutuklu bulunması, hiçbir açıdan hukuki değildir. Yakın zamanda Die Welt gazetesi Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel’in tahliyesinde de gördüğümüz gibi, mevcut iktidarın siyasi ikbaline göre meslektaşlarımız rehin alınmakta ve yargılamaları pazarlıklarla yürütülmektedir. Her değeri pazarlık konusu yapanların idrak etmesi zor olsa da, haber alma hakkı yolunda habercilik yapan gerçek gazeteciler için en önemli değer kalemini satmadan onurlu yaşamaktır. Onlar çocuklarına onurlu bir gelecek bırakacak ya siz?
 
Cumhuriyet gazetesi davasından tutuklu bulunan tüm meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalı ve siyasi nitelikli bu davaya son verilmelidir.”