PYD: Salih Müslim bir an önce serbest bırakılmalı

img

HABER MERKEZİ – PYD, Salih Müslim’in Prag’da gözaltına alınmasına tepki göstererek, “Çek hükümeti, sayın Salih Müslim’in bir an önce serbest bırakmalı, bu yasadışı ve gayriahlaki olay nedeniyle özür dilemelidir” dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) eski Eşbaşkanı ve Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomasi Komitesi üyesi Salih Müslim’in Türkiye’nin talebi üzerine Çek Cumhuriyeti’nin (Çekya) başkenti Prag’da gözaltına alınmasına ilişkin olarak yazılı açıklama yaparak, tepki gösterdi. Müslim’in bir an önce serbest bırakılması istenen açıklamada, halka da demokratik eylem çağrısı yapıldı.
 
PYD’nin açıklaması şöyle:
 
“Dünya terörünü destekleyen Türk devleti Kuzey Suriye halklarının iradesi ve özellikle Efrin’deki yenilgisinin ardından, teröre karşı büyük mücadeleler yürütmüş kişilere karşı kirli yöntemler devreye koydu. Sayın Salih Müslim hakkında yakalama kararı çıkararak tüm yasa ve ilkeleri çiğnedi.
 
Sayın Salih Müslim geçtiğimiz yıllarda Suriye devrim sürecinde özellikle DAİŞ terörüne karşı mücadelede diplomatik alanda büyük bir ol oynamış ve uluslararası alanda terör olaylarını kamuoyuna duyurmuştu.
 
Sayın Salih Müslim PYD eşbaşkanlığı döneminde de Suriye’de siyasi çözümde, tüm Suriye’de örnek teşkil edecek olan Kuzey Suriye’de sunulmuş demokratik projelerde önemli rol oynamıştır. Müslim Suriye vatandaşıdır ve Avrupa’ya resmi ziyaretler gerçekleştirerek Suriye devriminin sesini yükseltmekte, Suriye ve Ortadoğu’da teröre karşı mücadele yürütmektedir. Sonuç olarak tüm dünyanın AKP hükümeti tarafından desteklenen terörden korunması için çalışmaktadır.
 
AKP hükümeti DAİŞ terörüne karşı yürütülen savaşların intikamını almak için başta sayın Salih Müslim olmak üzere Türkiye vatandaşı olamayan şahsiyetlere yönelik farklı bahanelerle yakalama kararı çıkarmış, sayın Salih Müslim yasal gerekçe olmadan Çek hükümeti tarafından gözaltına alınmıştır.
 
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Parti Meclisi olarak, Çek hükümetinin gerçekleştirdiği gayriahlaki ve kanun dışı olayı kınıyoruz. Çek hükümetinin Türk devletinin tüm Avrupa’ya taşımaya çalıştığı terörün yayılmasını önlemesi gerekirdi. Çek hükümeti, sayın Salih Müslim’in bir an önce serbest bırakmalı, bu yasadışı ve gayriahlaki olay nedeniyle özür dilemelidir.
 
Avrupa’daki Kürdistan halkına ve dostlarına bu olaya karşı ahlaki ve insanlık görevlerini yerine getirerek demokratik eylemler gerçekleştirmeleri çağrısı yapıyoruz.”