Tecrit ve tek tip konuşuldu

img

İSTANBUL - Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi (ZDİ) tarafından Zeytinburnu ve Sultanbeyli'de düzenlenen halk toplantılarında, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve tek tip kıyafet düzenlemesi konuşuldu.

İstanbul'da Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi (ZDİ) tarafından Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçelerinde halk toplantıları düzenlendi. Gerçekleştirilen toplantılarda PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile cezaevlerine getirilmek istenen tek tip kıyafet düzenlemesi konuşuldu. 
 
Zeytinburnu’da HDP İlçe Örgütü binasında gerçekleştirilen toplantıya, DBP İstanbul Eş Başkanı Ali Rıza Bilgili, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar ve tutuklu aileleri katıldı. 
 
Toplantının gerçekleştiği salona "Zindanda yaşamda tek tipe karşı tecrite karşı direnişi yükselteceğiz" pankartı asıldığı görüldü.
 
‘KARA ELBİSE YIRTILDI’
 
Toplantıda konuşan Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi'nden Hüsnü Taş, tek tip uygulaması ile tutuklulara teslimiyetin dayatıldığını belirterek, 1980’de de böyle bir dayatılmanın yapıldığını ancak başarılı olmadığını hatırlattı. Taş, "O dönemde zindanlardaki ve dışarıdaki direnişle kara elbise yırtıldı ve iktidarların baskıları kırıldı. O dönem tüm arkadaşlarımız ve ailelerimiz elbiseyi nasıl yırtmışsalar, bugün de aynı şekilde yırtıp tarihin çöp sepetine atacaklardır" dedi.
 
Şubat ayının Kürtler için kara bir ay olduğunu söyleyen Taş, “Uluslararası güçler PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik komployu bu ayda gerçekleştirdi. Bugün bu komplo Rojava ve Efrin'de devam ediyor. Az önce de eski PYD Lideri Salih Müslim'in Avrupa'da gözaltına alındığını duyduk. Bunu da uluslararası bir komplonun devamı olarak görüyoruz. Önderlik şahsında komplo devam ediliyor" diye konuştu.
 
‘ÖZGÜRCE YAŞAMAK İSTİYORUZ’
 
DBP İstanbul Eş Başkanı Ali Rıza Bilgili ise yaptığı konuşmada Kürtlerin tarih boyunca savaşı tercih etmediğini, her dönem barışı savunduğunu ifade etti.Bilgili, "Biz kavga istemiyoruz. Kendi dilimizi, kültürümüzü özgürce yaşamak istiyoruz. Bu en temel hakkımızdır. Kesinlikle savaş değil, sorunlarımızın demokratik temelde çözülmesini istiyoruz. Bunun mücadelesi içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
 
Toplantıda ÖHP üyesi Av. Sezen Tekin de, katılımcılara tek tip kıyafet uygulaması ve cezaevlerindeki hak ihlalleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu
 
‘HUKUKİ ALT YAPISI YOK’
 
HDP İstanbul İl Eş Başkanı Cengiz Çiçek’in de katılımıyla Sultanbeyli’nde düzenlenen toplantıya da çok sayıda kişi katıldı. Parti binasında yapılan toplantı, saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayıp, sinevizyon gösterimi ile devam etti. 
 
Toplantıda ilk olarak tek tipe ilişkin bilgiler veren Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi Av. Mizgin Doğan, “KHK’lar temel hak ve özgürlüklere binayen getirilen düzenlemelerdir. Tek tip, OHAL KHK’sı ile düzenlenemeyecek bir işlemdir. İdari mahkemelerin alacağı bir işlemdir. Bunu KHK ile ileri sürmenin hukuki bir alt yapısı mevcut değildir” diye konuştu.
 
Tek tip’in eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyleyen Av. Doğan, “Toplumda üst düzey bilincin kazanılması gerekiyor. Cezaevindekiler zaten haklarını kullanamıyorlar. Biz dışarıda olanlar bir kamuyu bilinci yaratmalıyız” dedi.
 
'EZEN VE EZİLEN İLŞKİSİDİR'
 
HDP İstanbul İl Eş Başkanı Cengiz Çiçek ise, konuşmasında kapitalist kültürle ortaya çıkan tek tipin geçmişten bu yana süren bir çelişki olduğunu dile getirdi. Çiçek, “Kapitalizm ne üretir? Yoksulluk üretir. Sınıfsal çelişki üretir. Tek tip meselesi de kendi sınıfsal çıkarları için her türlü kapitalist talanı gerçekleştirmek isteyenlerle, adil yaşayanlar arasındaki çelişkidir” diye belirtti.
 
‘KENDİNDEN OLMAYANI EHLİLEŞTİRME’
 
Fransız düşünür ve yazar Michel Foucault’un  “Bedene hakim olduğunuz andan itibaren ruha da hakim olursunuz” sözlerine atıfta bulunan Çiçek, şöyle devam etti; “Günümüz tek tipin mantığını Foucault yüzyıllar öncesinden açıklamıştır. Bir beden kalıba girdiği andan itibaren aslında ruhu da kalıba girer. Şu anda tek tip üzerinden dayatılan meselede budur. İktidarda olanlar, kendisinden olmayanları dışarıda ve içeride yönetebilmeleri için, ehlileştirmek için tek tipi getirmeye çalışmaktadır.”
 
Toplantı soru cevap bölümünün ardından son buldu.