Aladağ davasında bilirkişi raporuna itiraz edilecek

img

ADANA - Aladağ’da yaşanan yurt faciasıyla ilgili davanın yarın görülecek 5’inci duruşması öncesi Sosyal Haklar Derneği (SHD), duruşmaya katılım çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada, dava sanıklarına dair "ikinci dereceden tali kusurlu oldukları" tespitinde bulunulan bilirkişi raporuna itiraz edileceği belirttildi. 

Adana'nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar cemaatine ait kız öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016 tarihinde çıkan ve 11'i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangın faciasının duruşması yarın Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek. 
 
Görülecek 5’inci duruşma öncesi, mahkeme heyetinin değişmesiyle verilen ara kararda, bilirkişi raporuna dayandırılarak tutuklu yurt yöneticileri Ramazan Keleş, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş ile yurt görevlisi Mahmut Deniz tahliye edildi. Yurt müdürü Cumali Genç ile Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur'un ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. 
 
Böylece 2 tutuklu sanığın kaldığı davanın yarınki duruşmasında, 12 sanık hakim karşısına çıkacak. 
 
‘BÜTÜN YÖNETİCİLER ASLİ KUSURLUDUR’
 
Aladağlı ailelere destek veren Sosyal Haklar Derneği (SHD) yaptığı yazılı açıklamayla duruşmaya katılım çağrısı yaptı. Tutuklu 4 sanığın tahliye edilmesine tepki gösteren SHD, davada sadece 2 tutuklu sanığın bulunduğunu hatırlattı. Bilirkişi raporu ile ilgili bilgi veren SHD, itiraz edeceklerini belirterek, şunları kaydetti: "Mahkeme tarafından alınan 22 Ocak 2018 tarihli bilirkişi raporu; idarenin (kamu görevlilerinin), itfaiye personelinin ve yapılanmasının, dernek yöneticilerinin ve bu kapsamda özellikle dernek başkanı ile yurt müdürünün sorumlu olduklarını; dernek başkanı ile yurt müdürünün 'asli' kusurlu diğer sorumluların ise 'tali' kusurlu olduklarını belirtmektedir. 26 Şubat 2018 tarihinde yapılacak olan duruşmada, bilirkişi raporuna itirazlarımız detaylı olarak mahkeme heyetine anlatılacaktır. Ancak özellikle belirtmek gerekir ki; ‘asli kusurlu’ olan sanık sayısı çok daha fazladır. Kamu görevlileri ile yurdu işleten derneğin bütün yöneticileri ‘asli kusurlu’dur.” 
 
‘DAVADA İNSAN ÖLDÜRME SUÇU SÖZ KONUSU’ 
 
Aladağ Kız Yurdu yangını dosyasının “basit bir taksirle ölüme sebebiyet verme” dosyası olmadığını “kasten” işlenilen ihmali hareketle “insan öldürme” suçunun söz konusu olduğuna dikkat çeken SHD, “Bu nedenle de kusur nitelendirmesinin büyük bir önemi bulunmamaktadır. Devletin temel görevlerinden biri olan kamusal laik eğitimi devlet kendi eliyle tasfiye etmiş. Ortaya çıkan boşluğu yine devlet eliyle tarikatlar ve cemaatler doldurmuştur. Bugün eğitimin tüm alanları tarikatların elinde bulunmakta, ülkenin dört bir tarafında denetimden uzak, bürokratlar tarafından korunan ve kollanan apartman dairelerinden bozma kaçak yurtlar hızla artmaktadır. Yoksul öğrencilerin barınma sorununu çözemeyen devlet, öğrencileri tarikat yurtlarına mecbur bırakmaktadır. Aladağ’da yaşanan sosyal cinayetin benzerlerinin, ülkemizin denetimden uzak birçok noktasında tekrar yaşanması söz konusudur" ifadelerini kullandı.
 
‘SAHİP ÇIKILMALIDIR’ 
 
Verilen mücadele ile sanıkların tutuklu yargılandığını aktaran SHD, bu nedenle Aladağlı aileler ile birlikte yürüttükleri adalet mücadelesine sıkı sıkıya sarıldıklarını belirterek, şu çağrıyı yaptı: “Olayda ihmali olan tüm sorumluların yargılanmalarını ve hak ettikleri cezaları almalarını istiyoruz. Aladağ davası laik kamusal eğitimi talep eden tüm yurttaşların davasıdır ve sahip çıkılmalıdır.”  
Duruşma, yarın saat 09.30'ta Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.