27 ŞUBAT 2021 GÜNDEMİ

img

* New York’ta yakılan kıvılcımın sardığı Türkiye’de, eşitlik yolundaki mücadele 100’üncü yılına girdi. İlk kez 1921 yılında kutlanan ve yasak, abluka ve gözaltılara rağmen kitleselleşerek günümüze gelen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün bu yılki teması özgürlük.

* Hayallerinden vazgeçmeyerek kendi işletmesini açan Saime Arslan, “Toplumda ‘kadın çalışmamalı, evinde eşine çocuklarına bakmalı’ algısı var. Bu zihniyete karşı çıktım” diyerek, kadınlara ekonomik özgürlüklerini kazanma çağrısında bulundu.
 
* Yüzde 98 engelli olan hasta tutuklu Serdal Yıldırım, ATK'nin "cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen, emniyetin "toplum için tehlike oluşturuyor" görüşü dikkate alınarak tahliye edilmiyor. Yıldırım'ın tahliyesi için AYM'ye başvuran ÖHD üyesi Vedat Ece, “Aklınızla, vicdanınızla, gözünüzle karar verin” çağrısında bulundu.
 
* Bir araya gelen bir avuç insan çıkardıkları "Uncire" (Uykusuz) dergisi ile dilleri Lazcayı yaşatma çabasında. Derginin yazarlarından İsmail Güney Yılmaz, dilin varlığını sürdürüp, gelecek nesillere aktarılabilmesi için kendi dillerinde okuyup yazacak Lazların sayısını arttırmayı amaçladıklarını söyledi.
 
* SMA hastası Murat Koç için gönüllü ağ kurarak “Murat’a nefes ol” kampanyasına dahil olan avukatlar, kampanya dahilinde şu ana kadar 500 bin TL civarında bağış topladıklarını ancak tedavi için  yeterli olmadığını dile getirerek, herkesi kampanyaya destek olmaya çağırdı.
 
* Ülseratif Kolit tanısı konulmasına rağmen 10 yıldır tedavi edilmeyen hasta tutuklu Rıdvan Yusufoğlu, tedavi olmak için yaptığı sevk başvuruları da karşılanmıyor.
 
* Yarısı kadınlardan oluşan 83 milyon nüfuslu ükede sadece 145 kadın sığınma evi bulunuyor. Kapasitesi 3 bin 482 ile sınırlı evlerin yetersiz ve sorunlu olduğunu belirten Star Kadın Derneği üyesi Meryem Aslan, 29 dernekle 16 Mart’tan itibaren bir kampanya başlatacaklarını söyledi.
 
*İki çocuğu DMD hastası olan Muhammed Salıcı, kas hastası çocukların kontrol merkezleri olmadığı için sorunlar yaşadıklarını belirterek, “Kur fiyatlarında artış var ama medikal cihazlar için verilen destek 4 yıldır aynı. Binlerce aile mağdur, kas merkezleri bir an önce faaliyete geçmeli” dedi.
 
* Eşi ile yaşadığı bir tartışma sonrası kuaför salonu açan Saime Arslan, gerçekleştirdiği hayaline ilişkin, “Önceki yaşamımla şimdiki arasında dağlar kadar fark var. Kadınlara fırsat verildiğinde her şeyi yapabilirler. Kadın isterse her şeyi yapar” dedi. 
 
* Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılmasını talep etmek amacıyla her hafta düzenledikleri eylemlerinin 831’incisini online gerçekleştirecek. (12.00) 
 
* Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 628'inci internet üzerinden online gerçekleştirecek. (12.00) 
 
* Hasta Mapuslara Özgürlük İnisiyatifi, cezaevlerinde tutulan hasta tutukluların sağlık durumuna dikkati çekmek için eylemlerinin 338'inci haftasında video mesaj yayınlayacak. (12.00)
 
* İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 466'ncı "F Oturumu" eylemini salgın nedeniyle sosyal medya hesabı üzerinden yapacak. (13.30)
 
*AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam – Çerkeş Tüneli Açılış Töreni'ne canlı bağlantı ile katılarak açıklamalarada bulunacak. (14.30)