Gençlik örgütlerinden gözaltılara tepki: Birleşelim

img

İSTANBUL – Üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Gençlik Örgütleri, iktidarın tüm devlet kurumlarıyla gençlerin yaşamlarını ve taleplerini hedef aldığını belirterek, birleşik mücadele çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, Yeni Demokrat Gençlik, Devrimci Öğrenci Birliği ve Gençliğin Devrimci Güçleri (DEV-GÜÇ), basın açıklamalarına yapılan polis müdahalesini Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy ilçe binası önünde bir araya gelerek protesto etti. Açıklamada sık sık, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Biji tekoşina bi hewre”  sloganları atıldı. Gençlik örgütleri üyeleri yanı sıra HDP İstanbul Milletvekilleri Musa Piroğlu, Dilşat Canbaz ve çok sayıda kişi açıklamaya destek verdi.

‘HAYATIMIZ ÇALINIYOR’

Basın metnini okuyan Devrimci Öğrenci Birliği üyesi Rojhat Demirdöken, faşizmin tüm araçlarıyla toplumu yalnızlaştırmaya ve tecrit etmeye çalıştığını belirtti. Her yanın geleceksizlik, açlık, işsizlik ve emek sömürüsü ile sarılmış olduğunu söyleyen Demirdöken, gençliğin gerici, paralı, niteliksiz ve sırıkçı eğitim sarmalında sıkıştırılmak istendiğini belirtti. Demirdöken devamla, “Hayatımızı iki saatte belirlemeye, bizleri umutsuzluğa mahkum etmeye çalışan, pandemi döneminde eğitim öğretimin düzenli işlemesini sağlayacak altyapıyı ve planlamayı bile yapamayan bu düzenden bıkmış durumdayız. Toplumun en geniş kesimleri yaşadığımız bu ablukadan, sorunlardan hiç de azade durumda değil. En başta genç işçi arkadaşlarımız olmak üzere işçi sınıfının çok geniş bir kısmı ay sonunu getiremiyor, kendisini ve ailesini geçindiremiyor, iş cinayetleri ve borçlar, sürekli derinleşen ekonomik ve sosyal sorunlar ile hayatımız çalınıyor” dedi.

‘SAVAŞ POLİTİKASI ESAS ALINIYOR’

Devletin tüm kurumlarının erkekliği körükleyerek kadınların, gençlerin yaşamlarını hedef aldığını dile getiren Demirdöken, “Eğitime ayrılmayan bütçe Libya’da, Ermenistan’da Kuzey ve Doğu Suriye'de cihatçı çeteleri silahlandırmaya ayrılıyor. Başta Kürt ulusu olmak üzere ezilen ulus ve milletleri hedef alan Ortadoğu halklarına katliam ve göç yollarını gösteren bir savaş politikası esasa alınıyor” diye kaydetti.

‘GENÇLİK HER YERDE İSYANDA’

İktidarın, işçileri, Kürtleri, Alevileri ve kadınların sesi olmak isteyen herkesi yıldırmaya çalıştığının altını çizen Demirdöken, “Dış savaşlarla şovenizmin körüklediği, ezilen uluslara yönelik nefret saldırılarının yoğunlaştığı günlerden geçiyoruz. Saldırıların bu kadar yoğun olması ne bir ilktir, ne de son olacaktır, çünkü egemenler dünya genelinde emperyalist-kapitalist sistemi derinden sarsan, çöküşü hızlandıran büyük bir ekonomik ve siyasi krizle karşı karşıyalar. ABD'den Avrupa’ya oradan Ortadoğu’ya kadar biz gençlerin yaşamını hedef alan, geleceksizleşmeyi dayatıp, bizleri ucuz işgücü olarak gören, yeteneklerimizi yok sayıp hepimizi aynı ulaştıran, burjuva kültürü ve anlayışı ile bilincimizi körelten sistemin ta kendisidir” diye belirtti.

‘SORUNLARIMIZ ORTAK, KURTULUŞUMUZ DA’

“Sorunlarımız ortak, kurtuluşumuz da ortak” diyen Demirdöken, “Özgürlüğümüz için faşizme karşı mücadeleyi büyütmek üzere önümüzdeki süreçte emekçi semtlerde, liselerde, kampüslerde, sokaklarda birleşik mücadeleyi ‘Birlikte Yürüyoruz’ şiarıyla örgütleyeceğimizi ifade ediyoruz.  Buradan yaşadığı sorunlar karşısında çaresiz ve yalnız olduğunu düşünen tüm genç arkadaşlarımıza çağrımızdır.  Gelin hep birlikte omuz omuza verelim, yeni bir dünya kurma kavgasını büyütelim, özgürlük mücadelemizi her yere ulaştıralım” diye konuştu.

PİROĞLU: BU İKTİDARI YIKACAĞIZ

HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise gözaltıları tepki göstererek, bu gözaltıların ve sert müdahalenin iktidarın ülkeye her türlü zorbalığı yapmaya hazır olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. İktidarın Ermeni’ye, Azeri’ye, Kürde, Rum’a düşman olduğunu kaydeden  Piroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize zorbalık, zulüm, yoksulluk, tacizi sessizce katlamayı dayatıyorlar. Biz diyoruz ki eğer zulüm hepimize ise bunu ancak beraber durdurabiliriz. Bu iktidar yıkılmadan onun zorbalık düzeni sona ermeden bu ülkede emeğinde, kadınında kazanma şansı yok. Bunun tek yolu birleşip, zorbalığa karşı omuz omuza gelmek. İşçilerin, Kürtlerin birleşik mücadelesi bu iktidarı durduracaktır. Bugün gençlere saldırarak gözaltına alınanlar bilsinler, bunun hesabını verecekler. Çünkü bu halk bu gidişe dur diyecek. Biz kazanacağız, bu iktidarı yıkacağız.”