Eylül Yağlıkara'yı katleden sanığa ağırlaştırılmış müebbet istendi

img
ANKARA - Eylül Yağlıkara'yı katledilmesine ilişkin davada savcı, sanık Uğur Koçyiğit'e ağırlaştırılmış müebbet ve 39 yıl ceza verilmesini istedi.
 
Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Uzunbeyli Mahallesi’nde, 22 Haziran 2018’de kaybolduktan bir hafta sonra ölü olarak bulunan 8 yaşındaki Eylül Yağlıkara’ya, Uğur Koçyiğit'in cinsel saldırıda bulunarak katlettiği ortaya çıkmıştı. Yağlıkara’nın ölümüyle ilgili açılan davanın yedinci duruşması, Ankara 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmaya Yağlıkara'nın ailesi ve avukatları katıldı. Ağırlaştırılmış müebbet ve 39 yıl hapis cezası ile yargılanan sanık Uğur Koçyiğit, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, Koçyiğit'e yardım ettiği gerekçesiyle 20 yıl hapis istemi ile tutuksuz yargılanan annesi Huriye Koçyiğit ise mahkeme salonunda hazır bulundu.
 
Koçyiğit'in SEGBİS ile bağlandığı odada arkasında büyük bir Türk bayrağının asılı olduğu görüldü. Yağlıkara ailesinin avukatı Hikmet Tepe'nin, "Yargılanmakta olan bir sanığın arkasında Türk bayrağının asılı olması yasaya aykırı, kaldırılmasını istiyoruz" diyerek itiraz etmesi üzerine mahkeme başkanın kararıyla bayrak kaldırıldı.
 
Duruşmaya savcının mütalaa vermesi ile başlandı. Mütalaasını açıklayan savcı, sanık Uğur Koçyiğit'in "Nitelikli cinsel istismar, cebir kullanarak çocuğu hürriyetinden yoksun kılma, kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve 39 yıl hapis cezası verilmesine, sanık Huriye Koçyiğit'in ise suça "yardım etme" suçundan cezalandırılmasına karar verilmesini istedi.
 
MÜTAALAYA İTİRAZ
 
Ardından mütalaaya dair konuşan Yağlıkara ailesi avukatları esas hakkındaki beyanlarını sunmak üzere süre talep ettiler. Yağlıkara ailesi avukatlarından Funda Sadıkahmet Alp, mütalaada sanık Hüriye Koçyiğit'in "suça azmettirme" suçundan da yargılanmasını isteyerek tutuklanmasını talep etti.
 
DURUŞMA ERTELENDİ
 
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, "Esas hakkında savunmaların hazırlanması için gelecek celseye kadar süre verilmesine, sanık Hüriye Koçyiğit 'in duruşmaları takip etmesi ve kaçacağına dair somut delil bulunmaması gözetilerek bu aşamada adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yeterli ve ölçülü olduğu anlaşılmakta, katılan vekillerinin sanığın tutuklanmasına yönelik taleplerinin bu aşamada reddine, sanık Uğur Koçyigit'in tutukluluk halinin devamına" karar verdi.
 
Duruşma 4 Eylül'e ertelendi.
 
AÇIKLAMAYA İZİN VERİLMEDİ
 
Duruşmanın ardından Yağlıkara ailesi, avukatları ve Saadet Öğretmen Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği (UCİM) adliye önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ankara valiliğin 15 günlük eylem etkinlik yasağını gerekçe gösteren polis, açıklamaya izin vermedi. Bunun üzerine adliye yakınında bulunan bir mekânda açıklama yapıldı. Burada konuşan  Eylül Yağlıkara'nın annesi Şerife Yağlıkara, "Bir sonraki celse kararın verilmesinden çok mutluyuz, müebbet hapis cezası istendi. 4 Eylül'de umarım iyi bir karar ile karşılaşacağız ve çocuğumun kanı yerde kalmayacak" dedi.
 
Ardından söz alan UCİM Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan ise davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini kaydetti.