Hayvan pazarı açılsa da satış yok

img

AĞRI - Koronavirüs nedeniyle kapalı olan ve 14 Mayıs’ta açılan Patnos Hayvan Pazarı’na gelen besiciler, iktidarın hayvancılıkla ilgili yanlış politikalarının kurbanı olduklarını belirtiyor. 

 Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 20 Mart’ta kapatılan Ağrı ve ilçelerindeki hayvan pazarları 14 Mayıs itibariyle açıldı. Haftanın Pazartesi ve Perşembe günleri açık olan pazara ilişkin fiziki mesafe kuralına uyulmuyor. Pazardaki hareketlilik ise eskisi gibi değil. Patnos Hayvan Pazarları'nda bulunan besiciler, salgın nedeniyle kapalı olan pazarın açılmasından memnun olsa da fiyatlardan şikayetçi. Başka illerden hayvan getirmek için küpe sorunu yaşadıklarını ifade eden besiciler, çözüm bekliyor. 
 
İKTİDAR KENDİNİ DÜŞÜNÜYOR
 
20 yıldır hayvan alım satım işi ile uğraşan Harun Buluş, koronavirüs nedeniyle hayvan pazarlarının 2 aya yakın süredir kapalı olduğunu ve bundan dolayı şu anda piyasada belli bir fiyatın olmadığını belirtti.  Türkiye genelinde hayvancılığa ilişkin doğru bir politika üretilmediğini belirten Buluş bundan kaynaklı köylü ve besicinin kazanan değil zarar eden olduğunu ifade etti. Buluş, “Bir hayvanı 10 bin TL alıyoruz.  Aldığımız hayvandan kar edeceğimizi düşünürken birden ithal hayvan geliyor ve 10 bin TL aldığımız hayvan birden 8 bin TL oluyor ve zarar ediyoruz. Ne düzgün bir yönetim var ne de düzgün bir ekonomi piyasası var. İktidar sadece kendi çıkarını düşünüyor. Bundan dolayı ekonomi bir türlü düzelmiyor” diye konuştu.
 
SATIŞLAR ESKİSİ GİBİ DEĞİL
 
Salgın nedeniyle alım satımın durduğuna işaret eden besici Mehmet Şirin Kılıç, işlerinin durma noktasına geldiğini belirtti. Hayvan pazarlarının aylar sonra açılmasına rağmen alışverişin olmadığı aktaran besici İsmet Yücel, insanlarda hayvan alacak paranın olmadığını ifade etti. Yücel, “Sabah hayvan getirdim satmak için ama daha saatler oldu kimse pazarlık yapmadı bile. Hayvanlarımı alıp tekrar evime gideceğim insanlarda para yok. Birde köylülerin borcu var. O nedenle insanlar zararına dahi olsa hayvanlarını satacak” diye belirtti. 
 
KÜPE İSTENİYOR AMA VERİLMİYOR
 
En büyük sıkıntılarının küpe sorunu olduğunu vurgulayan Buluş, Patnos Ağrı’nın ilçesi olmasına rağmen küpesiz hayvan götüremediklerini belirtti. Tarım müdürlükleri tarafından Hayvan sevk işleminin yapılması için 17 gün süre verildiğini ifade eden Buluş, “Ben aldığım bir hayvana 17 gün boyunca bakamam. Eskiden muhtarlıklardan meşe ile hayvan sübut kâğıdı çıkarıyorduk ama şimdi her şeyin önünü kapatmışlar. Bize hem küpe vurun diyorlar hem de vermiyorlar üstüne de ceza kesiyorlar” ifadelerini kullandı.