Somalı maden işçileri ödenmeyen tazminatları için yürüdü

img

MANİSA- Soma Maden İşletmeleri A.Ş tarafından tazminatsız ve gerekçesiz bir şekilde işten çıkarılan işçiler,  tazminat haklarının ödemesi için yürüdü.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, Soma'da Uyar Madencilik ve Soma Maden İşletmeleri AŞ tarafından tazminatsız ve gerekçesiz bir şekilde işten çıkarılan madencinlerin tazminat hakkının ödemesi için Soma Valiliği önünden Soma Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. 

Burafa yapılan basın açıklamasını Maden işçisi Sami Yavuz okudu.  2132 Eynez işçisinin ödemelerinin yatırılmasına dair başlattıkları  yasal sürecin bittiğini ancak  paraların hesaba yatmadığını dile getiren Yavuz,  keyfi olarak  bekletilen ödemelerin derhal ödenmesini talep etti.

‘METAL İŞÇİSİNİN HAKLI KAVGASI MADEN İŞÇİSİNİN KAVGASIR’

Yavuz,  maden işçilerinin ücretlerinin ve haklarının belirlenmesinde en az asgari ücretin belirlenmesi kadar etkili olan 130 bin metal işçisinin patron sendikası MESS’le sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi mücadelesini dikkatle izlediklerini kaydetti. Yavuz devamla, “Metal işçisinin haklı kavgası maden işçisinin kavgasıdır. Birleşik Metal-İş sendikamızın 5 Şubat’ta başlatacağı grevle sonuna kadar dayanışma içinde olacağız” dedi.

‘ÖDEMELER BİR AN ÖNCE YATIRILMALI’

Sarı sendika, sermaye ve siyaset üçgeninin ayak oyunlarının şimdilik boşa çıkartıldığına söyleyen Yavuz, “5 Ekim 2019’da Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğüyle tazminat mağduru 50 maden işçisiyle başlayan yürüyüş Kırkağaç Çam’ında 33 gün sürmüş ve bu süreç içerisinde Enerji Bakanlığı, TBMM ve TKİ Genel müdürlüğü ile sendika ve işçi temsilcileri Ankara’da üç kez müzakere yapmış. Bu müzakereler sonucu Eynez işçilerinin alacaklarının doğrudan TKİ tarafından Ocak ayı içerisinde ödeneceği, Uyar madencilik, Atabacası, Işıklar işçilerinin alacakları ise Aralık ayı içerisinde TBMM’den çıkarılacak torba kanunla ödeneceği konusunda bir uzlaşıya varılmıştır. Enerji Bakanı ve TKİ bu görüşmeleri ve uzlaşmayı basın ve kamuoyuyla paylaşmıştır. Tazminat mağduru Eynez işçilerinin TKİ’ye iletilmek üzere E.L.İ’ye verdikleri dilekçelerle resmi olarak 2132 Eynez işçisinin ödemlerinin yatırılmasına dair süreç başlamış fakat henüz paralar hesaplara yatmamış bu konudaki bakanlığın ilan ettiği son tarih keyfidir kabul etmiyoruz. Bir an önce zaten keyfi olarak bekletilen ödemeler hesaplara yatırılmalıdır” diye konuştu.

‘İŞÇİLERE VERİLEN SÖZLER TUTULSUN’

 Enerji Bakanlığı yetkilileri arasında iki görüşmeden neticesinde,  Enerji bakan yardımcısı Şeref Kalaycı Eynez ödemelerinin bir an önce yapılacağını söylediğini aktaran Yavuz, “Uyar Madencilik, Atabacası, Işıklar işçilerinin ödemelerinin yapılması gerekli torba yasa teklifini hazırladıklarını ve bu teklifi meclise getirilmek üzere Enerji bakanına teslim ettikleri ifade etmişlerdir ancak 22 Ocak tarihi itibarıyla meclise getirilmiş bir teklif söz konusu değildir. Üstelik CHP grup başkanvekili Özgür Özel’in Uyar, Atabacası, Işıklar işçileriyle ilgili olarak verdiği teklifte henüz değerlendirilmemiştir. Aktif ve kesintisiz bir şekilde verilen sözleri takip ediyoruz” diye belirtti.