Tüm Emekli-Sen taleplerini sıraladı

img

İSTANBUL – Tüm Emekli-Sen, krizin, israfın ve savaş politikalarının faturasının emeklilere ve emekçilere ödetilmek istendiğini ifade etti.

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm-Emekli-Sen) İstanbul Şubeleri, “Saraya, savaşa, yandaşa değil emekliye, emekçiye bütçe” şiarıyla Kadıköy Rıhtım’da basın açıklaması düzenledi. “Biz emekliler onurlu ve insanca bir yaşam istiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Savaşa değil emekliye bütçe”, “Emekliyiz haklıyız kazanacağız” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı. 
Grup adına açıklamayı Tüm Emekliler Sendikası Kadıköy Şube yöneticisi Leyla Yılmaz okudu.
 
‘BİZE GELİNCE AKILLARINA TASARRUF GELİYOR’
 
Mecliste görüşülmekte olan 2020 bütçe görüşmelerini hatırlatan Yılmaz, “Bugüne kadar belirlenen tüm bütçelerde bizler yok sayıldık. Siyasi iktidarın talimatlarıyla düzmece veriler hazırlayan TÜİK'in belirlediği rakamlarla zam oranlarımız belirleniyor. Gündem bizlere ödenecek rakamlara gelince akıllarına tasarruf geliyor. Bizler toplumsal gelirden payımıza düşeni hiçbir zaman alamadık. Çalışırken asgari standartların altında olan yaşam koşullarımız emekli olduktan sonra açlık sınırlarının altına düştü” dedi.
 
‘GELİRİMİZ MİLLİ GELİRİN YÜZDE 34 GERİSİNDE KALDI’
 
Krizin, dış borçlanmaların, yolsuzlukların, israfın ve savaş politikalarının faturasının emeklilere ve emekçilere ödetilmek istendiğini söyleyen Yılmaz, “TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 10.56, son 6 aylık verilere göre emekliye yapmayı düşündükleri zam yüzde 6 bile değil. 2002 yılından 2020 yılına kadar emekli aylıklarına yapılan artış milli gelir artışının yüzde 34 gerisinde kaldı. Yine yılda yapılacak olan zamları düşünmek bile istemiyoruz. Ülkemizde açlık sınırı 2 bin 76 TL. Yoksulluk sının 7 bin 181 TL, bin TL'nin altında maaş alan emekli sayısı ise 1 milyon 100 bin kişi. Asgari ücretin altında maaş alan emekli sayısı 8 milyon” ifadelerini kullandı.
 
‘BİZ SAVAŞA KARŞIYIZ SİZ DE KARŞI MISINIZ?’
 
“Bizler emeğimizle, terimizle, onurumuzla hayata değer kattık” diyen Yılmaz, sadaka değil, iktidardan lütuf değil haklarına düşün payı istediklerini belirtti. 
“Biz savaşa karşıyız siz de karşı mısınız?” diye soran Yılmaz, taleplerini şöyle sıraladı: “2020 bütçesi emekli ve emekçiyi görmezden gelerek yapılamaz, yapılmamalıdır. En az emekli maaşı yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır. Emekliler yılda 4 defa emekli aylıkları tutarında ikramiye ödenmelidir. Sağlık için yapılan kesintiler ve katkı paylan kaldırılmalıdır. İşçi, memur ve Bağ-kur emekli maaştan arasındaki eşitsizlik giderilmelidir.”
 
Emekliler yanlarında getirdikleri faturaları yakarak açıklamayı sonlandırdı.