Sürdürülebilir Gıda Zirvesi işçi protestosuna sahne oldu

img

İSTANBUL- İşlerine son verildiği günden bugüne eylemlerine devam eden Cargill işçileri, kendilerini işten çıkartan firmanın sponsorluğunu üstlendiği "Sürdürülebilir Gıda Zirvesi"de eylem yaptı. 

Cargill sponsorluğunda İstanbul'da bulunan bir otelde gerçekleşen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi firmanın işine son verdiği işçilerin eylemine sahne oldu. Firmayı protesto eden işçiler otelin önüne “We want our jobs back” (İşimizi geri istiyoruz) ve “Çocuklar iyi yaşasın diye babaları direniyor” pankartı astı ve zirveye katılan katılımcılara bildiri dağıtarak taleplerini duyurdu. 
 
‘548 GÜNDÜR MÜCADELE EDİYORUZ’
 
Zirveye katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türkiye Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (Tek-Gıda-İş) örgütlenme uzmanı Suat Karlıkaya ile görüştü. 548 gündür mücadele eden işçilerle görüşen Pakdemirli, işçilerinin taleplerinin yerinde olduğunu söyleyerek bu konuyla ilgileneceğini söylediği öğrenildi. Konuyla ilgili konuşan Karlıkaya, “Tarım bakanı da bizimle görüştü, ne için mücadele verdiğimizi anlattık. Cargill yönetimi ile bir görüşme yapmış daha önceden durumla ilgileneceğini söyledi” diye belirtti. 
 
ZİRVEYE KATILIMCILARINI BİLGİLENDİRDİLER,
 
“Türkiye ve dünyanın bütün büyük gıda temsilcileleri bu zirveye katıldı” diyen Karlıkaya, “Cargill de bu zirvenin sponsorlarından bir tanesi, bizlerde cargill işçileri olarak hem diğer firmalara ne durumda olduğumuzu, ne için mücadele verdiğimizi anlatabilmek için buradayız” ifadelerini kullandı. Karlıkaya, sabah saatlerinden itibaren otelin önünde beklediklerini söyleyerek Cargill firmasının sendika çalışması yürüten işçileri işten attığını ve taleplerinin neler olduğunu anlatan bildiriler dağıttıklarını belirtti. 
 
‘KENDİLERİNİ AKLAMAYA ÇALIŞIYORLAR’
 
İşten atılan Cargill işçilerinden Oğuz Çömez ise, Cargill firmasının PR (Public Relations) çalışması yürüterek adını aklamaya çalıştığını belirtti. Çömez, “Cargill hem sendikalaşmanın önüne geçip hem de kamuoyunda kendi adını aklamak için böyle şeylere başvuruyor. Bin çiftçi bin destek projesi var mesela bu da kendi aklarını aklamak için yaptıkları bir şeydi” diyerek tepkisini dile getirdi. 
 
İşçiler, zirve bitinceye kadar otel önünde ayrılmayacaklarını ifade etti.