Operasyonun ekonomiye etkilerinin tespiti için Meclis Araştırması istedi

img

ANKARA – HDP Milletvekili Garo Paylan, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik süren operasyonun Türkiye’nin ekonomisine etkilerinin tespiti için Meclis’e araştırma önergesi verdi. 

 
TSK’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyonu devam ederken Hakların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, operasyonun Türkiye ekonomisine olan etkilerinin nitelikli biçimde tespit edilmesi ve ekonominin içinde bulunduğu krizi derinleştirmemesi için alınabilecek tedbirleri belirlemek üzere Meclis’e araştırma önergesi verdi.
 
Önergesinde Türkiye’nin 2015 yılından beri her yıl daha da derinleşen bir ekonomik krizin içinde olduğunu belirten Paylan, “Ekonomik krizin başlangıç tarihinin; barış sürecinin bitirilip, savaş politikalarının devreye konulması tarihine denk gelmesi tesadüf değildir. Savaş politikalarının, ekonomiye doğrudan ve dolaylı zararlarının, ekonomik krizin başlamasında ve derinleşmesindeki en önemli etken olduğu aşikardır” diye belirtti.
 
‘KAMUYA MALİYETİ 160 MİLYAR TL’
 
Operasyonun yalnızca bütçe içi ve bütçe dışı harcamalarla kamuya maliyetinin 2019 yılında 160 milyar TL’yi bulacağının beklendiği üzerinde duran Paylan, “Oysa güvenlik harcamaları, barış sürecinin sürdüğü 2014 yılında yalnızca 40 milyar TL idi. Savaş politikalarına harcanması öngörülen 160 milyar TL ile 5,5 milyon EYT’linin sorunu çözülebilir, tarım kredi borçları silinerek çiftçi içinde bulunduğu dar boğazdan çıkartılabilir, milyonlarca öğrencinin geçinmek zorunda olduğu düşük miktardaki öğrenci kredileri iyileştirilebilir ve mevcut kredi borçları silinebilir, ay sonunu getiremeyen işçi, memur ve emeklinin gelirleri artırılabilirdi” diye belirtti.
 
‘SAVAŞIN FATURASI DAR GELİRLİLERE ÖDETİLECEKTİR’
 
Önergenin devamında şu ifadelere yer verildi:  “Ekonomik kriz, halka işsizlik, iflas getirirken, iktidarın kendi bekası uğruna hepimizi sürüklediği savaş, ancak daha fazla yokluk, yoksulluk; daha fazla kriz getirir. Nitekim iktidar savaş ve güvenlikçi politikalara yaptığı büyük harcamaları, dar gelirli vatandaşlarımızın elektrik, doğalgaz, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarına yaptığı fahiş zamlarla finanse etmeye çalışmaktadır. AKP’nin güvenlikçi politikaları ve savaş saplantısı nedeniyle bir ‘beka sorunu’ olarak halka sunulan savaş, aslında AKP iktidarının bekası uğruna gerçekleştirilen bir savaştır. Savaşın faturası yine dar gelirlilere ödetilecektir. Zamlar, vergiler ve daha fazla yoksullukla karşı karşıya kalacak halk, AKP’nin savaş ekonomisini finanse edecektir.
 
EKONOMİK KRİZ DAHA DA DERİNLEŞECEK
 
AKP’nin ‘beka sorununun’ sonucu olarak açığa çıkan savaş ile birlikte içinde bulunduğumuz ekonomik kriz daha da derinleşecektir. Arap Birliği, Avrupa Birliği, ABD ve iki üç ülke haricinde tüm dünyanın karşı olduğu bu savaş ülkemizi ciddi ekonomik ambargolarla karşı karşıya bırakabilir. Nitekim ABD bugün itibariyle, ilk adım olarak nitelediği ekonomik ve siyasi yaptırımları devreye sokmuştur. Bu ve benzeri adımlar içinde bulunduğumuz ekonomik krizi derinleştirebilir. AKP’nin Türkiye’yi ve bölge halklarını içine sürüklendiği bu savaşın, Türkiye ekonomisine olan etkileri nitelikli bir biçimde tespit edilmelidir. İktidarın çok yönlü bedellerini göz ardı ederek hayata geçirdiği savaş politikalarının ülkemiz ekonomisinin içinde bulunduğu krizi derinleştirmemesi için alınabilecek tedbirleri belirlemek adına Türkiye Büyük Millet Meclisi sorumluluk almalıdır. Bu sorumluluğun yerine getirilmesi için bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.”