Mühendis ve mimarlar dayanışma gününde bir araya geldi

img

VAN – Türkiye 'de yüz binin üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısının katılımıyla gerçekleştirilen 19 Eylül 1979 İş Bırakma Eylemi’nin 40’ıncı yılı anısına Van'da bulunan mimar, mühendis ve şehir plancıları dayanışma günü etkinliğinde bir araya geldi.

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) "Mesleğimize ve örgütümüze sahip çıkıyoruz" sloganıyla "Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü" etkinliği gerçekleştirildi. Çok sayıda mimar, mühendis ve şehir plancının katıldığı buluşmanın açılış konuşmasını TMMOB Van İKK Dönem Sözcüsü İsmet Bilmez yaptı.

19 EYLÜL 1979 İŞ BIRAKMA EYLEMİ HATIRLATILDI

Türkiye 'de yüz binin üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısının katılımıyla gerçekleştirilen 19 Eylül 1979 İş Bırakma Eylemi’nin 40’ıncı yılında olduklarını hatırlatan Bilmez, "Bundan tam kırk yıl önce, ekonomik kriz karşısında mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadığı hak kayıplarını ve ücret adaletsizliklerini protesto etmek için gerçekleştirilen iş bırakma eylemi, teknik elemanların üretimden gelen gücünü en açık biçimiyle ortaya sermiştir. TMMOB’nin çağrısıyla gerçekleştirilen eylem, maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan şantiyelere, kamu kurumlarından limanlara kadar pek çok iş yerinde üretimin durmasını sağlamış, teknik elemanların yaşadıkları sorunlara dikkat çekilmesi sağlanmıştır. Bizler için 19 Eylül İş Bırakma Eylemi, ülkesi için düşünen, planlayan, üreten mühendis, mimar ve şehir plancılarının kendi öz güçlerinin farkına vardığı tarihtir" dedi.

'BÜYÜK SORUNLAR YAŞIYORUZ'

Son bir kaç yıldır mesleki olarak birçok büyük sorunla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Bilmez şöyle konuştu: “Meslektaşlarımız, ülkemizdeki kriz ortamının yarattığı pahalılık, geçim sıkıntısı ve borçlanma gibi ortak sorunlardan etkilendiği gibi, mesleğimize özgü sorunlarla da boğuşmak zorunda kalmaktadır. Kamuda çalışanlarımız siyasi baskı ve sürgün tehdidi altında, düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüzedir. Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz-keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü artarken, iş riski de giderek büyümektedir.”

'MÜCADELE GELENEĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Siyasal iktidarın karar ve uygulamalarının hem mesleklerini hem de halkı olumsuz etkilediğini söyleyen Bilmez, bilime, tekniğe aykırı olarak çıkarılan yasalar ve yapılan mevzuat değişiklikleri nedeniyle halkın iyi hizmet almasını engellediğini belirtti.  Mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumanın aslında tüm toplumun geleceğini korumak olduğunu dile getiren Bilmez, "Çünkü bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır. Bizler bu anlayışla, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz. Meslek alanımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini hedef alan bu saldırılar karşısında sessiz kalmayacağız. Bizler mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yanan kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB’nin bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bilmez’in konuşmasının ardından mühendis, mimar ve şehir plancıları mesleki sorunlarını tartıştı.