'Göbeklitepe Yılı' da esnafa çare olmadı

img

URFA - "Göbeklitepe Yılı" ilanı ile turizm patlaması yaşayacağı iddia edilen Urfa'da, Balıklıgöl Platosu'ndaki çarşı esnafları zor günler yaşıyor. Esnaflar, ne Göbeklitepe Yılı ne de yerel seçimi atlatmanın yaşadıkları krize çare olmadığından dert yakındı.

Urfa'da merkez Eyyubiye ilçesi Balıklıgöl yerleşkesinde bulunan Urfa Kültür Vakfı (ŞURKAV) çarşısında gümüş ve hediyelik eşya satan esnaflar, son 4-5 yıldır yaşadıkları ekonomik sıkıntıların giderek katlandığını ifade etti. Esnaflar, 2019 yılının "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesine rağmen sıkıntıları atlatamadıklarını belirtti. 
 
2 BİN ESNAF ZOR DURUMDA
 
Çarşının 20 yıllık esnaflarından Gökhan Saraçoğlu, 2019 yılının Urfa ve bölge turizmini canlandırmak adına Göbeklitepe Yılı ilan edildiğini, ancak beklentilerinin mevcut potansiyel ile karşılanmadığını ifade etti. Saraçoğlu, "Bazı sektörler iş yapıyor. Konukevleri, gıda sektörü, oteller iş yapıyor ama diğer esnaflar bırakın Göbeklitepe Yılı olmasını, normal günlerdeki işimizi bile arar olduk. Şu anda durum hiç iyi değil" dedi. Urfa'da turizmle ayakta kalmaya çalışan yaklaşık 2 bin civarında esnaf olduğunu, tüm esnafın durumunun neredeyse aynı olduğunu söyleyen Saraçoğlu, şehre gelen turlardaki rehberlerin ise komisyonla çalıştığı işletmelere turistleri götürdüğünü, esnafın turistten faydalanamadığını belirtti. 
 
REHBERLER KANUNSUZ İŞ YAPIYOR
 
Rehberlerle konuştuğunu ve kendilerine aylık kazançlarının 20 bin ile 50 bin TL arasında değiştiğini söylediklerini aktaran Saraçoğlu, "Biz bu durumu turizm işlerine, belediyeye, valiliğe bildirdik. Şikayetlerde bulunduk ama değişen hiç bir şey olmadı. Sürekli esnafın yanındayız diyorlar. Bu şekilde esnafın yanında olunmaz ki. Açıkçası parayı veren düdüğü çalıyor" dedi. Turizm rehberlerinden dolayı yaşadıkları sıkıntıları anlatan Saraçoğlu, şöyle devam etti: "Bizim çarşı başkanımıza rehberlerle ilgili bir yazı geldi, 'rehberlerin komisyon usulü ile çalışması kanunen yasak' deniyor. Tamam da, şimdi bizim ülkemizde çok şey yasak, ama uygulayan kim? Yasayı koydun ama, yasayı takip edeceksin. Yasayı koyduktan sonra yasa uygulanmıyorsa, o yasa, yasa değil ki. Bunu esnaf değil, devletin kendisi önleyecek. Yerel yönetim ve diğer devlet kurumlarının önleyebileceği bir şey bu" dedi. 
 
'SEÇİMLERDEN ÖNCE DAHA İYİYDİK'
 
Mevcut durumun seçimlerden önceki durumdan daha kötü olduğunu söyleyen Saraçoğlu, "Açıkçası, seçimden önce durumumuz daha iyiydi. En azından ayakta durabiliyorduk. Şu an çarşıda 40 tane esnaf var, komşularımızdan bazıları dükkanlarını kapattı ve bu durum daha da devam edecek. Bir taraftan işsizliği önlemeye çalışıyorsunuz, bir taraftan yeni işsizler yaratıyorsunuz" dedi. Kiraların her yıl enflasyon oranına göre belirlendiğini ifade eden Saraçoğlu, "Bu yıl enflasyon yüksekti, bu oranda kiralarımızda yükselmiş oldu. Gidişat iyi değil, yarın birgün kiralarımızı ödeyemeyecek noktaya geleceğiz. Diğer çarşılara gidin bakın, birçok esnaf dükkan kapattı. Şu anki hükümetin bu sistemiyle, esnaf yok olmak üzere. AVM'lere, turizm şirketlerine yeniliyoruz" diye konuştu. 
 
DEĞİŞEN YOK HEP ZENGİN KAZANIYOR
 
"Sürekli Göbeklitepe, Göbeklitepe dediler ama ben size açık ve net bir şekilde söyleyeyim. Geçmişte de bu ülkede zenginler kazanıyordu yine zenginler kazanıyor" diye konuşan Saraçoğlu, şöyle noktaladı: "Yine ezilen halk. Her zaman işin cefasını çeken halk. Onlar sürekli vatandaşın yanındalar, sürekli yanımızdalar, ama ne hikmetse biz onları bir türlü göremiyoruz. Ben size söyleyeyim, düzen hiçbir zaman için değişmedi. 16-17 yıl önce de böyleydi. Bazı şeyler değişecek dediler, 17 sene geçti hiçbir şey değişmedi. Kimse kusura bakmasın, eski tas, eski hamam. Yine zengin kazandı, yine zengin kazanıyor, yine zengin kazanacak. Böyle bir sistem, böyle bir düzen olduğu müddetçe her zaman zengin kazanacak. Yine esnaf kazanamayacak, yine esnaf iş yapamayacak. Ben dün 5 lira ile dükkanımı kapattım. Düşünebiliyor musunuz? Söyleyecek bir şey yok." 
 
GÖBEKLİTEPE YILI YARAMADI
 
Aynı çarşıda çeyrek asırdır vitrincilik (takı tasarım) işi yapan bir diğer esnaf Osman Uygur da, Göbeklitepe Yılı'nın kendilerine fayda getirmediğini, turizm patlaması yaşanılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Uygur, "Göbeklitepe Yılı bize hiç fayda getirmedi. Turistlere öncülük eden rehberler, onları ŞURKAV'a getirmiyorlar. Neresi ile anlaşmışlarsa oraya götürüyorlar. Bu yüzden ekonomik durumumuz gerçekten çok kötü. Biz sadece ŞURKAV'a gelsinler demiyoruz ama belli başlı yerlerle sınırlı kalmasınlar, her yere götürsünler. Bu iş firmaların elinde kalmasın" dedi. Doların yükselişinden de etkilendiklerini söyleyen Uygur, borçlarının yüzde 50 arttığını, işlerinin de bu durumdan etkilendiğini, kredi kartı limitlerinin kalmadığını ve ödemelerde zorluklar yaşadıklarını söyledi. 
 
TURİST URFA'DA VAKİT GEÇİRSİN
 
Çarşının bir diğer esnafı Erdal Karakeçili ise, Urfa'ya gelen turistlerin, esnafın durumunun düzelebilmesi için Urfa'da daha çok vakit geçirmelerine yönelik adımlar atılmasını istediklerini söyledi. Karakeçili, "Talebimiz, acentelerle, tur şirketleriyle görüşsünler, turistler burada daha çok vakit geçirsin" dedi.