İzocam işçileri grevde

img
KOCAELİ / MERSİN – Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine İzocam Ticaret ve Sanayi AŞ’nin Kocaeli ve Mersin’deki fabrikalarında çalışan  işçiler greve başladı. İşçilerin talebi, işten çıkarılan arkadaşlarının işe geri alınması ve zam taleplerinin karşılanması.
 
Kristal-İş Sendikası’na üye işçiler, sendika yönetimi ile bağlı çalıştıkları İzocam Ticaret ve Sanayi AŞ  arasındaki  toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine alınan grev kararını uygulamaya koydu. Şirketin Kocaeli’nin Dilovası ve Mersin’in Tarsus ilçelerindeki  fabrikalarında çalışan işçiler bu sabah itibariyle greve başladı. 
 
İşçiler, işten atılan arkadaşlarının işe geri alınmasını ve zam taleplerinin karşılanmasını istiyor. 
 
Kristal-İş Sendikası, İzocam’ın Kocaeli Dilovası ve Mersin Tarsus’taki tesislerinde 2014 yılında örgütlendi. Ancak şirlet yönetimi sendikanın çoğunluğuna itiraz etti ve sendikadan yapılan açıklamaya göre, bu itirazını yetkisiz bir mahkemeye yaparak yetki sürecini dört yıl geciktirdi. Buna karşın işçiler baskılara boyun eğmedi ve sendikadan istifa etmedi. Bunun üzerine 4 işçiyi işten çıkaran İzocam yönetimi sendikalaşmayı önleme çabaları sonuç vermedi. Sendikanın yetkisi geçen yıl temmuz ayında kesinleşti. Ardından işverene yapılan yasal çağrı sonrası toplu sözleşme görüşmeleri nihayet başladı. Şirketin yönetim kadrosunda 2017’de yaşanan değişim sonrası göreve yeni gelen yöneticilerle masaya oturan işçiler, uğradıkları hak kayıplarının telafisini ve örgütlenme nedeniyle işten atılan arkadaşlarının işe iadesini istedi. 
 
PATRON TEKLİFİ GERİ ÇEKTİ 
 
Görüşmeler sırasında taraflar idari maddeler konusunda uzlaşabildi, ancak sıra ücrete gelince görüşmeler tıkandı. 
 
Sendikadan önceki gün yapılan açıklamada şu ifadelere yer vermişti: “Asgari ücrete mahkûm edilmiş olan ve çoğu 10-15 yıllık kıdeme sahip olan üyelerimizin önüne önce şirketin yeterince kârlı olmadığı, sonrasında da patlak veren ekonomik kriz çıkarıldı. İşveren tarafından sendikamıza resmi olarak yapılmış olan ücret zammı teklifi bile birkaç gün sonra geri çekildi.” 
 
Kocaeli Dilovası'daki fabrika önünde “İzocam'da grevimizi başlatmış bulunuyoruz” diyerek davul-zurna eşliğinde greve başlayan işçiler, taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istedi.
 
MERSİN
 
Mersin’de de greve çıkan 95 işçi Tarsus’daki İzocam fabrikası önünde bir araya geldi. 
 
Soğuk havaya rağmen fabrika önündeki eyleme başlayan işçiler sık sık “Direne direne kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok” ve “İşçinin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atttı. 
 
Kristal-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Serdar Başyiğit, işçilerle birlikta fabrika önünde açıklama yaptı. Babayiğit, “İşçi arkadaşlarımızın aldığı ikramiyeleri maaşın içerisinde göstermeye çalıştılar. Bu yıl 20,3 bir enflasyon var. Buna karşılık bize önerdikleri zam oranı 185 lira. Bu da yüzde 7’ye denk geliyor. Bu koşullarda grev kaçınılmaz oldu. Kime, neye güveniyorlar bilmiyoruz. Grev ertelensin diye bekliyorlar. Kocaeli fabrikası ile eş zamanlı olarak greve başladık. Grev yasağı gelirse mücadelemizden geri adım atmayız. Biz her zaman çözüm yolu ararız. Burası yeni örgütlendiğimiz bir yer. İlk sözleşmemiz. Masada bitirmek isterdik ama olmadı. Süreci bekliyoruz” dedi.