‘Dicle Üniversitesi’ndeki personel açığı kapatılmalı’

img
DİYARBAKIR - Eğitim Sen ve SES Diyarbakır şubeleri, Dicle Üniversitesi’nde ulaşım hizmetinin sonlandırılması, personel açığının kapatılmaması ve mesai ücretlerinin ödenmemesi ve personel arasında ayırımcılık yapılmasına tepki göstererek, bu sorunların çözülmesini istedi. 
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır şubeleri, sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara ilişkin Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği önünde basın açıklaması düzenledi. 
 
Açıklamaya, iki sendikanın yöneticileri ve üyeleri katıldı. “Bilimsel, demokratik ve özgür üniversiteler istiyoruz” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “Zafer direnen emekçilerin olacak“ sloganı atıldı.
 
ÜNİVERSİTELERİN DURUMU
 
Açıklama yapan SES Şube Sekreteri Mehmet Nur Ulus, Türkiye'de özellikle son 3 yıldır yaşanan siyasi ve ekonomik krizin yaşamı her geçen gün daha fazla etkilediğini söyledi. Temel hak ve özgürlüklerin tahrip edildiğine dikkat çeken Ulus, üniversitelerin ülkelerin lokomotifi olduğunu söyledi. Ulus, “Ülkemizde üniversiteler, hakikati aramak ve üretilen bilgiyi toplumla paylaşmak bir yana, gittikçe bilim ahlakından ve akademik özerklikten uzaklaştırılmıştır. Buna bağlı olarak da çalışanların ekonomik hakları geriletilmiş, atama ve görevde yükseltilmelerde liyakat, iktidara biat anlayış haline getirilmiştir” dedi.
 
‘PERSONEL ALINMIYOR’
 
Ulus, Dicle Üniversitesi’nin yaşanan sorunlardan kaynaklı çalışanlarına sunduğu ulaşım hizmetini 3 Ocak 2019 tarihinde hiçbir açıklama yapmadan sonlandırdığını belirterek, hastanenin personel eksikliği olmasına rağmen yeni personel alınmadığı, personel açığı yükünün mevcut çalışanlara yüklendiği ve mesai ücretlerinin ödenmediğini söyledi.   
 
Üniversite personeli için lojman tahsisinde ayırımcılık yapıldığına değinen Ulus, “Ciddi düzeyde lojman ihtiyacı bulunmasına rağmen üniversite arazilerine lojman yapılması yerine yandaş müteahhitlere peşkeş çekilerek milyonluk villalar yapılmaktadır” dedi.  
 
‘AYRIMCILIK YAPILIYOR’
 
Akademik kadrolarda yükselmeler, idari birimlerde yönetici kadrolarda görevlendirmeler yapılırken personeller arasında ayrımcılık yapıldığını söyleyen Ulus, “Eğitim Sen üyesi doçent kadrosunda bulunan ve yıllardır profesör kadrosu bekleyen üyelerimiz bulunmasına rağmen kişiye özel kriterler ile duyuruya çıkarak kadrolaşma yapılmakta, sendikalarımıza karşı önyargılı yaklaşım her düzeyde kendini göstermektedir” ifadelerini kullandı.
 
TALEPLER SIRALANDI 
 
Personel servislerinin tüm personelin yararlanabileceği şekilde tekrar hizmete başlamasını isteyen Ulus, üniversitede idari, araştırma ve öğretim personellerin kullandığı yemekhanede yemeklere yapılan zamların geri çekilmesi gerektiğini belirtti. 
 
Ulus, taleplerini şöyle sıraladı:
 
“* Fazla mesai ücretlerinin ödenmesini ve döner sermaye katkılarının katsayılarında yapılan düşüşlerinin yapılmamasını,
 
* Akademik kadro ve görevde yükselme görevlendirmelerinin hakkaniyete uygun yapılmasını,
 
* Üniversite arazilerinin bilimsel, akademik projelerde ve öğrenci-personel ihtiyaçlarına uygun kullanılmasını,
 
* Üniversite öğrencilerine yönelik yapılan hukuksuz soruşturma ve cezalara son verilmesini istiyoruz.”
 
Ulus, tüm öğrencileri, akademik kadro ve personeli daha güçlü bir muhalefet örmek için dayanışmaya davet etti.