İZBAN İşçileri, grev bir anlamda işsizliktir

img
İZMİR - İZBAN işçileri, zam talepleri kabul edilmediği için sabah saatlerinde greve başladı. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, "Üyelerimizin karınlarını doyurmaya dahi yetmeyecek bin 850 TL- 2 bin 500 TL aralığındaki ücretlerle çalışmalarına rıza göstermeyeceğiz" dedi. 
 
Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) İzmir Şubesi, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) kapsamında İzmir Banliyö Sistemi A.Ş.'nin (İZBAN) yüzde 19,43'lük zam talebini kabul etmeyince, 343 işçi Konak ilçesinde bulunan Alsancak Gar önünde basın açıklaması yaparak greve başladı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni ve HDP bileşenlerinin de destek verdiği açıklamada "Bu iş yerinde grev var" pankartı açıldı. "Direne direne kazancağız", "İZBAN işçisi yalnız değildir" sloganlarının atıldığı açıklamayı, Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz yaptı. 
 
'TEKLİFİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR’
 
İZBAN iş yerinde 11 Temmuz'dan bu yana Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri yaptıklarını, ancak herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyleyen Ervüz, sendika olarak yasal sürelerin tamamını barışçıl yollardan anlaşmak üzere kullandıklarını belirtti. İşverenin çalışanları mutlu edecek, enflasyondan koruyacak kadar dahi bir ücret zammı teklif etmediğini kaydeden Ervüz, “İZBAN işçisi 1 Ocak 2018'den bu yana ücret zammı almadı. Son 1 yıllık enflasyon yüzde 21,62. Ocak ayından bugüne kadar geçen 11 aylık dönemin enflasyonu ise yüzde 20,80 olmuştur. İşverenimizin teklif ettiği kümülatif zam önerisi yaklaşık yüzde 21 ve 2018 Aralık sonuna kadar geçerli olacak. Yani 20,80 enflasyonun üzerine daha 7 aylık enflasyon gelecek. Teklif edilen zammın ücretlerimizi sadece enflasyona karşı koruması için bugünden sonraki 7 aylık enflasyonun binde 2 olması gerekiyor. Demiryol-İş Sendikası olarak aranızda 7 aylık enflasyonun binde 2 olacağına inanacak herhangi birinin olduğunu düşünmüyoruz. Bunun dışında hepinizin bildiği gibi şu an ülkemizde asgari ücret zammının en az enflasyon oranında olması konuşuluyor. Ülkemizin önde gelen ekonomi uzmanlarının enflasyon beklentilerinin yüzde 30'ları aştığı, kredi faizlerinin yüzde 35'lere dayandığı ortamda, üyelerimizin karınlarını doyurmaya dahi yetmeyecek bin 850 TL- 2 bin 500 TL aralığındaki ücretlerle çalışmalarına rıza göstermeyeceğimizin tüm kamuoyunca bilinmesini isteriz. Bizim bu teklifi kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.
 
'HİÇ KİMSE ÜCRET ALMADAN YAŞAMAYI GÖZE ALAMAZ'
 
Ervüz, "Grevin bir anlamda işsizlik olduğunu, istemediğimiz halde açlık sınırının altında ücret teklif eden işverenimiz tarafından bilinmesini isteriz. Hiç kimse işsizliği, ücret almadan yaşamayı başka türlü göze almaz. Yasal ve sosyal sorumluluklarımız gereğince almış olduğumuz grev kararını bugünden itibaren uygulamaya başlamış bulunuyoruz" şeklinde konuştu. 
 
'PİLAVDAN DÖNENİN KAŞIĞI KIRILSIN'
 
Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da, rüşvet istemediklerini belirterek, asgari ücretin bir tık üstünde çalıştıklarını söyledi. Yıldırım, şöyle devam etti: "Aziz Kocaoğlu, ‘Ben geçen dönem bu işe taraf oldum, bu dönem taraf olmayacağım, Devlet Demiryolları baksın’ dedi. Yapma yahu. Böyle bir şey yok. Bakacaksın. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü de bakacak, İzmir Büyükşehir Belediyesi de bakacak. Burada çalışan insanlar taleplerini haykırıyorlar. Biz baştan da grev kararı alabilirdik ama yapmadık, sabırlı davrandık. Biz insanları mağdur etmekten yana olmadığımızı defalarca dile getirdik. Ama gün geldi çattı. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın" dedi.