Çepni: Yapısal krizin nedeni Kürt sorunudur

img
VAN - "Ekonomik kriz ve kapitalist sömürgeciliğe hayır" başlıklı panelde konuşan HDP milletvekili Murat Çepni, krizin yapısal olduğuna dikkat çekerek bunun temel kaynağını da Kürt sorununun oluşturduğunu söyledi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Van'da "Ekonomik kriz ve kapitalist sömürgeciliğe hayır" başlıklı panel düzenledi. KESK Van Şubeler Platformu Toplantı Salonu’nda yapılan panele HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, Sosyalist Kadın Meclisi (SKM)Üyesi Satiye Ok, DBP İl Eş Başkanı Ökkeş Kava konuşmacı olarak katıldı. 
 
İlk konuşan Satiye Ok, SKM olarak Leyla Güven'in eylemini desteklediklerini ifade etti. Ekonomik krizin kadına yansımalarını değerlendiren Ok, kapitalizme dair kriz tartışması yürütürken bu durumun kadınlar için ne anlama gediğinin irdelenmesi gerektiğini söyledi. Kapitalizm ve AKP’nin yönetememe krizi içinde olduğuna işaret eden Ok, "Dünyada bir kriz var ve işte Fransa’da Sarı Yelekliler isyanı söz konusu. Sarı Yelekliler isyanı bizim kendi ülkemizde ki Gezi isyanıyla benzer bir isyan. Paris direnişi biz emekçilere örnek olması açısından oldukça önemli" dedi. 
 
Krizden dolayı en fazla kadınların işsizlik ve yoksullukla mücadele ettiğini söyleyen Ok şunları belirtti: "Ekonomik yaşamda kadının emeği çok önemli. Bizler yaşamın her alanında olduğumuzu söylüyoruz ve iş hayatında kendimizi idame ettirmek çok önemli. Ancak ucuz iş gücü olarak görülmemize izin vermememiz gerekiyor. Önümüzde ki günlerde biz kadınları, işçi ve emekçileri çok daha zor günler bekliyor."
 
KAPİTALİZM SORUNLARI BÜYÜTTÜ
 
Ok'tan sonra konuşan DBP Van İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava de, kapitalizmin ulus devlet ile ayakta durduğunu ve kendisini sürdürdüğünü dile getirdi.Devlet ve Kapitalizmin kardeş gibi olduğunu söyleyen Kava,“Burjuvazinin rol ve misyonu çok iyi yerine getiriyor. Ortadoğu’da bin yıllardır sürdürülen savaşlar bunun örneği. Hıristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar ile başlatılan savaşlar ardından mezhep savaşına dönüştürüldü. Kapitalizm neyi çözmek istediğini söylediyse o sorunu daha da büyüttü. Kürt halkının bugün yaşadıkları da bu politikaların bir sonucudur" ifadesinde bulundu. 
 
'KAYNAK KÜRT SORUNUDUR'
 
Panelde son olarak konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni ise, ekonomik krizin sorumlusunun AKP Hükümeti olduğunu belirterek hükümetin "2023 vizyonu" adı altında oyalama süreci başlattığını söyledi. Yaşanan krizin yapısal olduğuna dikkat çeken Çepni, bunun temel kaynağını da Kürt sorunu olduğunu bunun da "Sömürgecilik sorunu" olduğunu ifade etti.  
 
‘ERDOĞAN SAVAŞ SANAYİYİYE DAYANIYOR’
 
Çepni konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kürt sorunu emek sermaye çelişkisiyle direk bağlantılı bir sorundur. Erdoğan’ın dayandığı en önemli dayanak savaş sanayisidir. Savaş sanayisi ise sadece Erdoğan ile sınırlı değil. Karşımızda düpedüz burjuva devletinin emekçi halklara karşı topyekün saldırısı söz konusudur. Seçim dönemlerinde buna benzer yaklaşımlar ortaya çıkabilir. AKP ve faşizmi yıkacak olan halkların mücadelesidir." 
 
AKP hükümetinin uyguladığı "Beton Ekonomisi"nin sıcak paraya dayalı model olduğu için tıkandığını belirten Çepni, "AKP’nin ekonomik modeli emeğin sömürü, doğanın ve yaşam alanlarının talan edilmesidir. Bu ekonomik model çökünce siyasetin yoğunlaşmış hali olan savaş devreye giriyor. Bunun için de ne gerekiyor? İç ve dış düşman gerekiyor. 7 Haziran 2015’den sonra yeniden savaş politikalarının dereye konulması yukarıda anlattığım model ile direk ilişkilidir. Bunları birbirinden bağımsız ele alamayız. 7 Haziran’da masanın devrilmesi tam da bu diktatörlüğün yönetememe krizinin bir sonucudur" ifadesinde bulundu. 
 
'HDP BU TOPRAKLARDA DEVRİMİ GÜNCELLEDİ'
 
HDP'nin yaratılmak istenen sistemin ayarlarını bozduğunu aktaran Çepni, HDP'nin Mustafa Suphilere dayanan bir geleneğin sonucu olduğunu belirterek, "HDP’yi onlar için korkutucu kılan şey, tüm halkların, emekçilerin, kadınların birliğidir. İşte bu birleşik mücadele paradigmasından korkuyorlar. HDP’ye yönelik saldırının esas olarak sebebi budur. HDP bu topraklarda devrimi güncellemiştir" dedi.  
 
Panel soru-cevap ile son buldu.