BES: Diyarbakır’dan bir üyemiz Zonguldak’a sürgün edildi

img
DİYARBAKIR - BES Diyarbakır Şubesi, TÜİK Bölge Müdürlüğü’nde çalışan bir üyelerinin, mobbing uygulanarak Zonguldak'a sürgün edildiğini açıkladı. 
 
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi, bir üyelerinin sürgün edilmesine ilişkin Sur ilçesindeki TÜİK Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, BES üyeleri ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendikaların yöneticileri katıldı. Açıklamada, “Sürgün bir insanlık suçudur” ve “KESK’e dokunma” yazılı pankart ve döviz açıldı. 
 
‘1 KASIM'DA SÜRGÜN’
 
Açıklama yapan BES Şube Sekreteri Yusuf Karatay, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte kurum amirlerinin, çalışanlar ve üyeleri üzerinde daha fazla baskı kurarak, sürgün ve mobbing uygulamaları yoluyla iş barışını ortadan kaldırdıklarını kaydetti. Karatay, “Ülkemizdeki hak ihlalleri, keyfilikte sınır tanımaz uygulamalarla devam ediyor. Bunun son örneği TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürlüğünde yaşanmıştır. Bölge Müdürü Şenol Deniz ve Şube Müdürü Recai Cengiz üyemize adım adım mobbing uygulamışlardır; hakkında iş arkadaşlarını yalan beyanlarda bulunmaya zorlayarak asılsız tutanaklar tutmuş, görevini layıkıyla yerine getirdiği halde gerekçesiz görevden alarak daha basit bir kadroya atamış, hastane için aldığı izni kendisine sormadan yıllık izinden düşmüş bunun gibi birçok kez mobbing uygulayan bölge ve şube müdürü son olarak ihalede usulsüz ve kanunsuz işlemleri ortaya çıkaran arkadaşımızı işleminden dolayı hakkında soruşturma açarak kendi belirlediği şahitlerle merkezden gelen muhakkiklerin tuttuğu ifadelere dayanarak 1 Kasım 2018 tarihinde Zonguldak iline sürgün etmişlerdir” dedi.  
 
‘OHAL’İN BEREKETLİ ATAMASI’
 
TÜİK Bölge Müdürü Şenol Deniz’in, Siirt Bölge Müdürlüğü’nde teknik personel kadrosunda çalışan bir memur iken darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL’in “bereketli atamaları”ndan faydalandığını aktaran Karatay, Deniz’in, KHK ile işine son verilen bölge müdürünün yerine usulsüz şekilde liyakata uymayan atama yoluyla vekaleten atandığını kaydetti. Göreve geldiği günden beri mobbing uygulamalarıyla çalışanları korkutmaya ve sindirmeye çalıştığını vurgulayan Karatay, “Recai Cengiz’in şube müdürü olarak atanmasıyla baskılar daha da artmıştır. Sürgün edilen üyemiz, bilgi işlem ve iletişim takımının tek teknik personeli ve tek mühendisi olmasına rağmen takım sorumlusu olarak görevini yapan, elektronik teknik işlemler ile bilgi talepleri ve basın işlerini yürüten ve performans göstergelerinde en başarılı takımın başında bulunmasına rağmen Bölge Müdürü Şenol Deniz, üyemizi görevinden alarak, yerine, branşı ve eğitimi asla yeterli olmayan yeni atanmış şube müdürü Recai Cengiz’i atamıştır” dedi.
 
‘VALİLİK YANILTILDI’
 
Üyelerinin, kendisine karşı yapılan sistematik mobbing uygulamalarını ve yasalara aykırı ihale sürecini şikayet etmek üzere 16 ağustos 2018’de Diyarbakır Valiliği’ne başvurduğunu hatırlatan Karatay, “Kurum başkanlığı ise konuyla ilgili 28 Ağustos tarihinde bir kişiyi denetçi olarak göndermiş. Bu kişi üyemizi haksızlığa uğrayan biri olarak değil şüpheli sıfatıyla dinlemiştir” dedi. 
 
Karatay, Cengiz ve Deniz’in yasalara aykırı yaptıkları işlemleri, üyeleri hakkında tutanak tutarak gizlemeye ve üstünü örtmeye çalıştıklarını belirterek, aynı kişilerin valilik makamını da yanıltarak soruşturmayı engellediğini söyledi.