TARİŞ işçileri oturma eylemine başladı: İşe dönene kadar sürecek

img
İZMİR - Gıda-İş’e üyesi oldukları gerekçesiyle işten atılan TARİŞ işçileri, sendika üyeleriyle birlikte oturma eylemine başladı. Fabrika yönetimi tarafından sürekli tehdit edildiklerini belirten işçiler, işlerine geri dönene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. 
 
İzmir'in Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki TARİŞ fabrikasında çalışırken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası’na (Gıda- İş) üye oldukları gerekçesiyle 7 işçi, 6 Kasım'da işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların devam edeceğinin belirtilmesi üzerine işçiler, mesai sonrası fabrikada önünde eylem başlattı. Eylem sonucunda aralarında sendika üyelerinin de bulunduğu 65 kişi gözaltına alındı.  
Gözaltına alınanlar, dün emniyetteki ifadelerin ardından serbest bırakılırken, Gıda-İş Sendikası ve işten çıkarılan 7 işçi öncülüğünde, bu sabah bir oturma eylemi başlatıldı.  
 
Fabrikadan çıkarılan işçiler, işverenin kendilerini sürekli işten atmakla tehdit ettiğini belirterek, işlerine dönünceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerinin altını çizdi.  
 
'HUKUKİ MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'
 
TARİŞ fabrikasında yaklaşık 5 buçuk yıldır çalışan Mahmut Mora, anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olduklarını söyledi.  Mora, fabrika içinde yaşananları şu sözlerle anlattı: “Sendikal faaliyet içeresinde yer alarak örgütlenmeye başladım. Sendikamız, buna dair bizimle görüşmeler yapmak istedi. İşveren bunu kabul etmedi. İşveren ne sendikaya gelebilirsin ne de bu iş yerine girebilirsin uygulamasına kadar gitti. Böylece, iş yerinden 7 arkadaşımız çıkışını verdi. Bu çıkışın sebebi tamamen sendikaya üye oluşumuzdur. Herhangi bir şekilde fabrikaya zarar vermedik. İşverenin niçin böyle bir tutum aldığını ve fabrika içinde durup bizi neden işten çıkardığını sormak istedik. Çünkü 14 kişinin çıkarılacağını duyduk ve bunları öğrenmek istedik. Bunlar yaşanırken polisin çok sert müdahalesiyle karşılaştık. Ekmeğimizin peşinde olan insanlar olarak bu tür uygulamalara maruz kalmak bizi çok üzdü. Bu fabrikada uzun zamanlar geçirdik. Bu fabrika, hepimizin emeğiyle dönüyor. Sanmasınlar fabrika sadece onların. İşimizi geri almak için elimizden geleni yapacağız. Bundan sonraki süreçte hukuki yollardan mücadeleme devam edeceğim. Dilerim iş arkadaşlarım bu sendikaya gelip bizden daha çok sahip çıkar.” 
 
'ORTAKLARINDAN BİRİ BABAM’ 
 
İşine son verilen Cem Güdücü de, 4 ay önce Gıda İş’e üye olduklarını belirterek, işverenin tehditlerine maruz kaldıklarını kaydetti. Güdücü, "Bu kurumun birebir ortağıyız. TARİŞ'in kooperatif ortaklarından biri de benim babamdır. Bu kurumda patron diye bir şey yok. Çiftçilerin seçtiği kişiler, burada yöneticilik yapıyor. Burada, alın terimi ve haklarımı kazanabilmek için sendikaya üye oldum. Bize reva görülen dün itibariyle 7 arkadaşımızın çıkışı oldu. TARİŞ bizim evimiz. İnsan evini terk eder mi? Biz de terk etmedik ve gözaltına alındık. Bundan sonraki süreçte 7 arkadaşımızla beraber işe geri iade davamızı açacağız. Her türlü hukuki yola başvuracağız. Sonucu artık bekleyeceğiz” diye konuştu. 
 
'20 SENELİK PERSONEL 2 BİN TL ALIYOR’ 
 
Son zamanlarda işçilerin, işten çıkarıldığını belirten Güdücü, “İşçilerin durumu ortada.  Şimdi kurumun içindeki işçilerin durumu ve koşulları hiç iyi değil. 20 senelik bir personel burada 2 bin TL maaş alıyor. Şuan TARİŞ içinde 50 tane şef ve müdür var. Bu kurumun yüzde 80 gelirini 50 tane şef müdür yiyor. Baba ile oğul karşı karşıya getirilir mi? Karşı karşıya geldik. 40 senelik TARİŞ işçisi çalışanları buraya emek veren insanlar geliyor; ama bu kurum onları içeri almıyor. İşimize geri dönene kadar mücadelemiz devam edecek" dedi. 
 
MA / Ruken Demir