İhraç edilince ceviz ağaçlarını silkeleyerek geçimini sağlıyor

img

HAKKARİ - Hakkari Belediyesi'nde 27 yıllık memur olan ve KHK'yle işten atılan Ömer Namoğlu, eşiyle birlikte Berwar bölgesindeki köylerde ceviz ağaçlarını silkeleyerek geçimini sağlıyor. 

Hakkari Belediyesi'nde 27 yıl memurluk yapan ve 2017 yılında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Ömer Namoğlu, eşi ile birlikte Berwar bölgesinde bulunan köylerde, ceviz ağaçlarını silkeleyerek ailesini geçindirmeye çalışıyor. 
 
'NAMERDE MUHTAÇ OLMAMAK İÇİN'
 
Ceviz ağaçlarını silkelemek için sabah saat 06.00’da işe başladıklarını belirten Ömer Namoğlu, çaresizlikten dolayı çok tehlikeli olmasına rağmen ceviz silkme işini yaptığını belirtti. 27 yıl 9 ay belediyede memur olarak çalıştığını söyleyen Namoğlu, ihraç edilmesinin ardından ailesiyle büyük mağduriyet yaşadığını dile getirdi. Kimseye muhtaç olmamak için Berwar bölgesinde ceviz topladığını söyleyen Namoğlu, eşi ile birlikte çalışarak çocuklarının geçimini sağladığını ifade etti. 
 
'MEMURİYETTEN BURAYA DÜŞMEK AĞIR AMA...'
 
Köy yollarıyla birlikte arazilere giden yolların tahrip olmasından kaynaklı topladıkları cevizleri akşam ya sırtlayarak ya da el arabası ile mezraya taşıdığını belirten Namoğlu, “Bu köylerde rahat bir yaşam yok. Köy ve arazi yolları araçların geçmeyeceği bir durumda. Ben ve eşim sabahın erken saatlerinde kalkıp dallardan ceviz silkeliyoruz. Sonra eşimle birlikte düşürdüğümüz cevizleri bir araya getirerek, akşam 8-10 kilometre taşıyarak köye taşıyoruz. Bazen cevizleri el arabalarıyla bazen de sırtımızda götürüyoruz. Biraz ağır geldi ama kimseye muhtaç değilim o bile bize yeter. Kolay bir hayatımızın olduğunu söyleyemem. Her an bu koca ağaçlardan birinden düşme ihtimalim var. Ama mecburiyetten yapıyorum. Kimseye muhtaç değiliz. Bize iş verene bileğimizin gücüyle çalışıyoruz ve ailemizi namerde muhtaç etmeden yaşama tutmaya çalışıyoruz” dedi. 
 
EŞİ İLE OMUZ OMUZA ÇALIŞIYOR
 
Eşi işsiz kalıktan sonra birlikte köylerde ceviz toplayan Ruhavza Namoğlu ise, eşi ile birlikte bir dayanışma ortaya koyduklarını söyledi. Çocuklarına bakabilmek için her işi yaptığını belirten Namoğlu, "Eşim işsiz. Bu yüzden o köylerde ağaçlara çıkıp ceviz silkelerken ben de düşen cevizleri topluyorum. Günde birkaç teneke ceviz topluyoruz. Çocuklarımıza bakabilmek için eşimle omuz omuza vererek çalışıyoruz. Borçlarımız var ama hayat devam ediyor. Ne iş olsa birlikte yapıyoruz” diye ifade etti.  
 
CEVİZİN TENEKESİ 160 TL
 
Yaşlı ceviz ağaçlarının kırılmaya müsait olduğunu ve ağaçların çok yüksek olmasında dolayı birçok ağaca çıkamadıklarını belirten köylülerden Fazıl Kaya ise şunları belirtti; “İki yıldır köy yolu kapalı olduğu için araçla buralara gelemiyoruz. Çok ceviz ağacımız var ancak yol olmadığı için topladığımız cevizleri el arabasıyla köye taşıyoruz. Ceviz ağaçları da eski olduğundan çabuk kırılıyor. Bu nedenle birçok cevizimizi 'çel' dediğimiz uzun sopalarla silkiyoruz. Bazen günde üç sefer yaparak cevizleri köye taşıyoruz. Geçen yıl bir teneke cevizi 120 TL'den satıyorduk. Bu yıl 160 TL'den satmayı düşünüyoruz. Eğer içini çıkarıp ceviz içi olarak satarsak kilosu 60 TL'ye gider."  
 
‘TEK GELİRİMİZ CEVİZ'
 
Daha önce mezrada yaşayan ve şimdi kent merkezinde yaşadıklarını dile getiren Asiye Kaya, köydeki cevizlerini toplamak için Namoğlu ailesi ile anlaştıklarını ifade etti.  
 
Kaya, bu yıl kuraklıktan dolayı herhangi bir ekim yapamadıklarını belirterek, "Yolarımız kapalı olduğu için mezraya fazla gelemedik.  Bu yüzden bu yıl köyümüzdeki tek gelirimiz cevizlerdir. Cevizlerimizi toplayarak kent merkezinde satacağız” dedi. 
 
MA / Hamza Gündüz