‘Ekmek parası bulamıyoruz bozduracak Dolar’ı nereden bulalım?’

img
İSTANBUL - AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın “yastık altındaki dövizleri TL’ye çevirin” çağrısına tepki gösteren yurttaşlar, Dolar’ın yükselmesiyle birlikte her şeye zam geldiğini belirterek, “Ekmek parası bulamıyoruz Dolar’ı nereden bulalım?” dedi.
 
Döviz kurlarındaki yükselişi “dış müdahale” olarak sunan ve yastık altındaki dövizleri TL’ye çevirme çağrısında bulunan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a tepki yurttaştan geldi. “Hükümetin etrafındakilerde Dolar var, halkta değil” diyen yurttaşlar, zamların ardından geçinemediklerini dile getirdi.
 
‘FATURAYI HALK ÖDEYECEK’
 
Erdoğan’ın ekonomiye dair getirdiği çözümlerin bir karşılığı olmadığını belirten Yaser Edessan, “İç siyasal ve diplomatik krizler ortada. Suriye’ye girdi ekonomiye yansıdı. Bu politikalarının hiçbirinin faturasını Cumhurbaşkanı ve ailesi ödemeyecek. Bizim gibi insanlar ödeyecek. İnsanlarda bir tedirginlik var. İş bulamıyorlar. Herkes başka ülkelere gitmek, kaçmak istiyor. Bir de bize Dolar’ınızı bozdurun diyor. Bizim TL’miz yok, Dolar’ımız nasıl olsun” dedi. 
 
‘SİZ YEDİNİZ SİZ ÖDEYECEKSİNİZ’
 
Halkın Erdoğan’ı seçerek ekonomik krizi tercih ettiğini dile getiren şair Roşeng Rojbîr, “Erdoğan sürekli ‘Dolar’ları bozdurun’ diye çağrı yapıyor. Ancak bana göre Erdoğan’ın etrafında bulunan kişiler yurt dışındaki dolarlarını getirirlerse bu kriz çözülür. Hükümetin etrafındakilerde Dolar var, halkta değil” diye konuştu.
 
Erdoğan’ın açıklama ve uyarılarını ucuz, basit bulan Rojbîr, “16 yıldır bu parayı birlikte yemedik ki birlikte ödeyelim. Bu parayı siz yediniz siz ödeyeceksiniz” dedi.
 
‘DOLARIM OLSA İNŞAATLARDA NE İŞİM VAR?’
 
Geçimini sağlayamadığını belirten inşaat işçisi Cemal Odabaş, “15 kişilik bir aileyiz. Ekmek 1.5 TL oldu. Günde 12 ekmek almam lazım. Bu ayda 540 TL yapar. Peynir almak istesem bir kilo peynir 50 TL olmuş. Benim çocuğum sadece peynir ekmek mi yiyecek? Nasıl geçineceğiz?  Bunu anlatacak bir tane bakan vekil varsa gelsin anlatsın” diye belirtti.
 
“Yastık altında Dolar’ım olsa benim inşaatlarda ne işim var?” diyen Odabaş, “Gitsinler kendi dolarlarını bozdursunlar. Bizim dolarımız yok. Bu krizde olan yine vatandaşa olacak. Ekonomiyi derhal düzeltmeliler. Başımıza ekonomiden anlayan birini koysunlar. Sonradan olma değil beyni olan biri olmalı” diye konuştu.
 
‘GEÇİM SIKINTISINDAN İNSANLAR KAFAYI SIYIRACAK’
 
Temizlik işçisi Filiz Beyge de, ekmek parası bile bulmakta zorlandığını belirterek,  “Hiçbir güvencem yok. Günde 30 TL’ye oda temizliyorum. Evde 3 kişiyiz ama elektrik 70 TL geliyor. Ne yakıyoruz da bu kadar fatura geliyor?  Bu kadar vergi olmaz. Her şeye zam geldi. Geçim diye bir şey kalmadı. Geçim sıkıntısından insanlar gidip ya birini öldürecek ya da gidip bir yerden atacak kendilerini. İnsanlar kafayı sıyıracak. Tayyip Erdoğan bunu mu istiyor?” diye belirtti. 
 
“Biz ekmek parası bile bulamıyoruz. Dolar’ı nereden bulalım?” diyerek tepkisini sürdüren Beyge, “Garibanız biz. Onların cepleri dolu. Bizim yastık altımızda bir şey yok” dedi.
 
‘PAZARA GİDECEK PARAMIZ YOK’
 
Bir diğer temizlik işçisi Münessar Ünaldı ise, Dolar’ın vatandaşta değil iş insanlarında olduğunu hatırlatarak, kendilerinin pazara girecek para bulamadıklarını söyledi. Eşinin hasta olmasından kaynaklı yalnızca kendisinin çalıştığını vurgulayan Ünaldı, “Dolarım olsa da bozdurmam. Hastalığımız için saklardım. Ama ne Dolar ne TL hiçbiri yok” ifadelerinde bulundu.