‘Haziran Direnişi’nde yaptığımız gibi 24 Haziran’da AKP'ye 'dur' diyeceğiz’

img

İSTANBUL - Türkiye işçi sınıfının önemli direniş tarihlerinden biri olan 15-16 Haziran Direnişi'nin 48'inci yıldönümüne ilişkin konuşan işçiler, "Nasıl ki, 15-16 Haziran'da yasayı iptal ettirmişsek, 24 Haziran’da da AKP iktidarına 'dur' diyeceğiz" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Adalet Partisi (AP) 1970 yılında 274 sayılı Sendikalar Kanunu ile 275 sayılı Grev ve Lokavt Kanununda değişiklik yapılması için ayrı ayrı taslak hazırladı. Bu taslaklar komisyonda birleştirilerek tek taslak haline getirildi ve Meclis’e sevk edildi. “Güçlü sendikacılık yaratılması” iddiasıyla gündeme gelen değişikliğin asıl amacı sendikal örgütlenmenin ve grev hakkının kısıtlanmasıydı. Komisyondan büyük bir gizlilikle geçirilen tasarı için bilim insanlarının ve sendikacıların görüşü alınmadı. Mecliste yapılan görüşmelerde 4 ret oyuna karşılık 230 oyla yasa kabul edildi. Bu tasarıyla DİSK’te somutlanan işçilerin mücadeleci anlayışını ve inisiyatifini kırmak hedefleniyordu. DİSK üyesi işçiler ise bu tasarıyı sert bir şekilde karşılık vererek, yüzbinlerce işçiyle 15 ve 16 Haziran 1970’te Türkiye genelinde eylem ve etkinlikler yaptı. 
 
Tarihe “15-16 Haziran Direnişi” olarak geçen direnişte çok sayıda işçi polisler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Bu büyük direnişin ardından Mecliste kabul edilen tasarı 16 Haziran’da Cumhuriyet Senatosu’nda gündeme geldi. Tasarı yapılan değişikliklerle Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’a gönderildi. Tepkilere karşın Cumhurbaşkanı yasayı 6 Ağustos’ta onayladı. Direniş üzerine tavır değiştiren CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Mahkeme 8-9 Şubat 1971 tarihinde aldığı kararla yasayı iptal etti.
 
‘OHAL'İ GETİREN OHAL'İ KALDIRACAĞIZ DİYOR'
 
Günümüzü ve 15-16 Haziran Direnişi'ndeki dönemini de kıyaslayan Kadıköy Belediye’sinde işçi olarak çalışan Cem Karasoy, “15-16 Haziran tarihinin gerçekleştiği dönemde gerçekten bir işçi sınıfı bilinci vardı. Yalnız bugünkü kadar bir baskı yoktu. Bugün gerek OHAL şartları, gerekse çıkartılan KHK’lerle işçiler zaten sindirilmiş durumda. Doğu ve Güneydoğu’da 100'ün üzerinde belediyeye kayyum atayarak, orada çalışan işçileri ve emekçileri işinden atan, daha sonra OHAL baskısıyla metropollerde işçilerin çok basit bir şekilde hak aramak için dışarı çıkmasını yasaklayan bir zihniyet var. Trajikomik olan da şudur. 'Biz iktidara geldiğimiz zaman veya seçimi kazandığımız zaman OHAL’i kaldıracağız' diyorlar. OHAL’i zaten getiren sizsiniz. Yasaları getiren sizsiniz. Topluma neyi vaat ediyorsunuz?” diye sordu.  
 
‘BU İKTİDARI İSTEMİYORUZ’
 
AKP’nin gelişiyle beraber işçilerin birçok sorunla karşı karşıya kaldığını söyleyen Karasoy, “Gerek asgari ücret, gerek kiralık işçi büroları, gerekse kıdem tazminatlarının fona devredilmesi konusunda büyük sıkıntılar çektik. Bu politikalara karşı çıkıp defalarca eylemimizi yaptık. 24 Haziran seçimlerine giderken artık bu iktidarı hiçbir şekilde istemediğimizi ifade edeceğiz” dedi.
 
‘AKP İŞÇİLERİN BÜTÜN HAKLARINI GASP ETTİ’
 
Tuzla Tersanesi Limter-İş Genel Sekreteri Hakkı Demirel ise AKP’nin 16 yıldır işçi sınıfının bütün haklarını gasp ettiğini ve işçilerin yararına hiçbir şey yapmadığına dikkat çekti. Demirel, “Emeklilik kat sayısını düşürdüler. Tersane işçilerinin sigortası, aldığı ücret üzerinden yatırılmıyor. Tersaneler ağır ve tehlikeli işler yönetimindeydi. 5 yılda emekli olma hakkı vardı. Bu yasayı da kaldırdılar. İşçilerin asgari geçim ücretleri ödenmiyor. Kayıt dışı çalışmalar ciddi bir şekilde arttı” diye belirtti.
 
Bugün yaşanan bazı olayların 15-16 Haziran’ı andırdığına vurgu yapan Demirel, “Bu süreçte DİSK’e bağlı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı bütün sendikalar küçülürken, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), hükümetin arka bahçesi olan HAK-İŞ veya sarı sendikaların palazlandığı ve işçi haklarının gasp edildiği bir dönem. İşçiler bir sendikaya üye olduklarında onların grevleri yasaklanıyor. Onların toplum sözleşmeleri yasaklanıyor” dedi.
 
‘İŞÇİLER AKP’Yİ YERLE BİR EDECEK’
 
Seçime giderken umutlu olduklarını söyleyen Demirel, “İşçi sınıfı, emekçi halklar bu ezilmişliğe, zulme ve işkenceye, hak gasplarına ve katliamlara artık 'dur' diyecek. Nasıl ki, 15-16 Haziran'da yasayı iptal ettirmişsek, 24 Haziran’da da AKP iktidarını yerle bir edeceğiz. Halklar, işçiler daha barışçıl, daha demokratik bir toplum inşa edecek. Toplum artık AKP’nin çirkefliğine 'dur' diyecek" diye belirtti.
 
MA / Bilal Seçkin – Servet Karaduman