Esnaf isyanda: Milletin cebinde 5 lira kalmamış

img

BATMAN - Uzmanlar enflasyondaki artışın Nisan ayında olduğu gibi Mayıs'ta da artacağını ön görüyor. İşsizliğin yüksek, ücretlerin düşük olduğu bölgeler krizi daha yoğun hissediyor. Batman esnafı, insanlarda para kalmadığını, alım gücünün giderek düştüğünü dile getirdi. 

Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Nisan ayında yüzde 1.87 artış göstererek yüzde 10.23'ten yüzde 11.85'e çıkarken, 3 Haziran'da açıklanması beklenen Mayıs ayı enflasyon rakamlarının da yükseleceği öngörülüyor. Doların 4,47 TL bandında euronun ise 5,25 TL bandında seyir ederek günden güne kendi rekorunu kırması ile birlikte dışa bağımlı piyasalarda fiyatların yükselmesine neden oluyor. Alım gücünün günden güne düşmesinden şikayetçi olan Batmanlı esnaflar, domatesin 1 TL'ye dahi satmakta zorlandıklarını ve ekonominin iktidar değişmeden düzelemeyeceğini belirtiyor. 
 
'EKONOMİ İYİ DİYEN YALAN SÖYLÜYOR'
 
Sebze ve meyve satıcısı Mahsum Taş, günlük dükkan masraflarını dahi karşılayamaz durumda olduğunu ifade ederek, kiraların yüksek olmasının yanı sıra kimi günler günde 20 TL dahi kazanamadıklarını söyledi. Taş, "Durumlarımız iyi değildir. Gün geçtikçe biz daha da fakirleşiyoruz. Ekonominin iyi olduğunu kim söylüyor ise yalan söylüyor. 250 tane televizyonları var ama hepsi yalan söylüyor. Sadece Kürt kanalları bölgenin gerçekliğini anlatıyor. Benim sadece mutfağımın 500 TL masrafı var. Ayda 2 bin TL'ye yakın giderim var. Bu iktidar oldukça ekonominin düzeleceğini düşünmüyorum" diye konuştu. 
 
'BİN TL ZOR KAZANIYORUM'
 
15 yıllık esnaf Abdulhakim Coşkun da, 600 TL kira ödediğini, dükkanına parası olanın gelmediğini, genelde dar gelirli insanların borç karşılığı alışveriş yaptığını anlattı. Coşkun, "Ben bugün dışarıda gitsem çalışsam belki ayda 2 bin TL kazanacağım ama bu dükkanı işletiyorum ayda bin TL zor kazanıyorum. Burada sadece kiraya ve masraflara çalışıyoruz" diye belirtti. 
 
2008 yılına kadar ekonomilerinin orta düzeyde olduğunu ifade eden 15 yıllık esnaf Şemsettin Teşkin de, yorum yapmayacağını, sadece bir sorusunun olduğunu söyleyerek, "Ekonomik kriz var. Bu neden dillendirilmiyor. Bu dahi her şeyi özetlemiyor mu?" diye seslendi. 
 
İnternet kafe işletmecisi Yılmaz Erin de, mülk sahibi olduğu için şanlı olduğunu, ancak aylık 2 bin TL masrafı olduğunu ve kendilerinin o kadar kazanamadığını söyledi. Erin, “Ekonomi sıfır düzeyine ulaşmış. Milletin cebinde 5 lira kalmamış. Bugün seçime gidilmesinin tek nedeni ekonomik krizi ötelemek. Ekonomik kriz olmazsa seçime gitmezlerdi. Ama seçimde bu krizi durduramayacaklar, halkı düşünen ise yok" dedi. 
 
'BÖLGEDE ENFLASYON İLE BAŞ ETMEK DAHA ZOR'
 
Batmanlı esnafların söylediklerini ekonomi uzmanları da doğruluyor. Ekonomi yazarı Mustafa Sönmez, 3 Haziran'da açıklanması beklenen enflasyon rakamlarında, Nisan ayına benzer bir artış beklendiğini söyledi. Artışın nedenlerinden birinin döviz kurları olduğuna işaret eden Sönmez, "Üreticinin maliyeti arttığı için Mayıs ayında 1.8 civarında enflasyonda bir artış olabilir" öngörüsünde bulundu. 
 
İllere göre enflasyon rakamlarının resmi sonuçlarında benzerlikler olduğunu hatırlatan Sönmez, "Enflasyonda mesele sizin gelirinizdir. Eğer enflasyon rakamlarında örneğin yüzde 11 artış yaşanırken sizin ekonominizde yüzde 11 artış sağlanamıyor ise işte o zaman enflasyonu hissedersiniz. Eğer sizin geliriniz yüzde 15-20 artıyor ise enflasyonu hissetmezsiniz. İşte burada bölgesel gelir işin içine giriyor. Haneye giren gelir miktarında artış yok ise enflasyon daha fazla hissediliyor. İnsanların tüketebildiği mal ve hizmet küçülebilmektedir. Geliri düşük kesimler bölgeler enflasyonu daha derin hissederler. İşsizliğin bu kadar yüksek olduğu gelirin düşük olduğu bölgede enflasyon ile baş etmek daha da zor olur, oluyor da" değerlendirmesi yaptı.