Saya işçilerinden birlikte mücadele çağrısı

img

ADANA - Adana saya işçileri, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve insanca yaram için Türk, Kürt, Suriyeli tüm işçilere birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.

Adana’da saya atölyelerinde çalışan işçiler, uzun çalışma saatleri, güvenliksiz ve güvencesiz koşullar ve sosyal haklarının olmayışından dolayı bu yılki 1 Mayıs’a katılamayacaklarını dile getirdi. İşçiler, kendilerinin ucuza çalıştırıldıklarını ancak diktikleri ayakkabıların mağazalardaki fiyatının dudak uçuklatıcı olduğuna dikkat çekti. 
 
‘SURİYE’DE ÇALIŞMA KOŞULLARIM DAHA İYİYDİ’
 
Ülkesindeki savaştan dolayı Türkiye gelen 21 yaşındaki Suriyeli saya işçisi Kemal Şeref, çalışma koşullarını şu sözlerle karşılaştırdı: “Buradaki gibi 12 saat çalışma şartları yoktu. Daha az çalışıyorduk. Suriye’de bir kişi çalışsın 5 kişiye bakabilir. Türkiye’de ise tam tersi oluyor. Gece saat 9’lara kadar çalışıyorum. Ekonomi durumumu düzeltemiyorum. Ülkeye kötü demek istemiyorum. Ama çalışma yönünde sıkıntılı. Çok çalıştırıyorlar. Fakat emeğin karşılığını vermiyor.” 
 
‘EKMEĞİMİZ KÜÇÜLDÜ’
 
Parça başı iş yaptığı için sigortasız çalıştırıldığını ifade eden Coşkun Coşar, “1 Mayıs her yıl gelip geçiyor. Çalışmak zorunda olduğumuz için 1 Mayıs’a katılamıyoruz. Bizler ekmek küçülsün istemiyoruz. İlk bu işe başladığımda parça başı dikim, dönerden daha pahalıydı fakat bugün döner pahalı oldu. Her geçen gün ekmeğimiz küçülüyor” diye konuştu.
 
‘EKMEĞİMİZ İÇİN BİRLİK’
 
Çocukluğunda saya işçiliğe başlamış olan dikim ustası Hayrettin Tuncer, hiçbir haklarının güvence altında olmadığını söyledi. Bu meslekte emekli olmanın neredeyse imkânsız olduğunu ifade eden Tuncer, “Suriyeli mültecilerden sonra parça başı ücretler zamlanmadı. Buna karşı onları dışlamadan ekmeğimiz için birlikte olmalıyız” diye konuştu. 
 
69 yıldır saya işçiliği yaptığını belirten Kemal Gizli ise, emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getirdi. Gizli, “Keşke emeğimizin karşılığını alabilsek, daha sonra emekli olup rahat bir yaşam sürsek, bununda anacak biz işçilerini birlikte hareket etmesiyle olacak” diye belirtti.