Uludereliler: Kötü gidişatın nedeni savaş harcamaları ve OHAL

img

ŞIRNAK – Ekonomik krizden dolayı hem alım hem de satım gücünün düştüğü Uludere’de esnaflar, “Ekonomiye yatırılması gereken yatırımlar savaşa ayrılıyor” diyerek, insanların para harcamaya korktuğunu dile getirdi.

Şırnak'ın Uludere ilçesinde bulunan esnaf, Olağanüstü Hal (OHAL) koşulları, artan çatışma ortamı ve bir anda yükselen Dolar ve Euro’daki artıştan dolayı kötü günler geçiriyor. Daha önce ekonominin canlı olduğu ilçede, onlarca esnafın yaşanan ekonomik krizden dolayı ya işyerlerini kapatmak zorunda kaldıkları ya da borçlarını ödeyemez duruma geldikleri belirtiliyor.
 
Yaşadıkları mağduriyete dikkat çeken kent esnafı, yatırımların savaş bütçesine ayrılmasını kötü gidişata en büyük neden olarak görüyor.
 
'ALDIĞIMIZ EŞYAYI SATAMIYORUZ’
 
Kentte 21 yıldır esnaflık yapan Cundi Ürek, işlerin hiçbir dönem bu kadar düşmediğine vurgu yaptı. Döviz kurlarındaki artıştan dolayı iş yapamadıklarının altını çizen Ürek, “Bahardan beridir aldığımız eşyayı satamıyoruz. Fiyatlarda artıyor ve bu yüzden kimse bir şey satın alamıyor. Veresiye satıyorsun ancak borçlar ödenmiyor” dedi. Kent esnafının durumunun kötü olduğunu belirten Ürek, bazı esnafların kepenk kapattığını bazılarının ise borç altına girdiğine dikkat çekti. 
 
‘İŞÇİLERİ İŞTEN ÇIKARMAK ZORUNDA KALDIM’
 
"Eskiden insanların içi rahattı. ‘Yarın aç kalırım’ düşüncesi yoktu. Ancak şimdi öyle bir durum yok” diyen Ürek, emeklerinin karşılığını ödeyemediği işçileri işten çıkarmak zorunda kaldığını anlattı. Daha önceki dönemde işlerinin iyi olduğunu ifade eden Ürek, "Bazen yoğunluktan zaman bile bulamıyorduk. İki işçi çalışıyordu yanımda. Burada 2 bin kira ödüyoruz. Kirayı bile çıkaramıyorum" dedi. 
 
‘EKONOMİYE YATIRILMASI GEREKEN SAVAŞA YATIRILIYOR’
 
Efrin'e dönük saldırılara dikkat çekerek, “Ekonomiye yapılması gereken yatırımlar savaşa ayrılıyor” diyen Ürek, şöyle devam etti: “Ülke yoksullukla karşı karşıya bırakılmış. Eğer huzur olursa ekonomide iyi oluyor. Eğer süreç iyi olursa, işler de düzelir, ekonominin durumu da iyileşir. Bu çatışmalar ve savaş ortamı oldukça ekonominin durumu da kötü olur. Durum kötü olduğu için kimse iş yapamıyor. Geçen sene aldığımız ürünleri satamıyoruz." 
 
‘İNSANLAR PARA HARCAMAYA KORKUYOR’
 
3 yıldır babasının yanında çalışan Bahar Ürek ise, alıcıların fiyatların pahalılığından yakındığını dile getirdi. Yaşanan savaştan dolayı insanların para harcamaya korktuğunu vurgulayan Ürek, “Daha önce 25-30 TL’ye ayakkabı satıyorduk. Şimdi ise, bu fiyata ürünü alıyoruz. İnsanlar fiyatlar pahalı olduğu için satın almıyorlar. Ayrıca, ‘ne yapacağız’ korkusu var" diye konuştu.
 
'40 ÇEYREK SATIYORDUM ŞİMDİ ANCAK 5 TANE SATABİLİYORUM'
 
Ekonomik durumdan en çok etkilenen kentin kuyumcuları ise, döviz kurlarındaki yükselişten dolayı işlerin durgunlaştığını aktardı. İnsanların çeyrek altın bile alamayacak duruma geldiğini ifade eden kuyumcular, daha önceden düğün olduğu vakitlerde günde ortalama 40 ila 50 arasında çeyrek altın sattıklarını ancak son dönemlerde bu sayının 5-6’ya düştüğünü kaydetti. 2 yıl önceye oranlar çeyrek altın fiyatının yüzde 100 arttığını hatırlatan kuyumcular, istikrarsızlığa neden olan savaş harcamaları ve OHAL koşullarını kötü gidişata neden olarak gösterdi. 
 
MA / Sonya Bayık