Yolları yasaklanınca köyü terk ettiler!

img

HAKKARİ - Çukurca’nın Taşbaşı köyünde yaşayan Berivanların geçen yıl asma köprüleri, bu yıl da patika yolları askerler tarafından “güvenlik” gerekçesiyle yasaklandı. Çare bulamayan köylüler, hayvancılığa elverişli olmayan eski köylerine göç etmek zorunda kaldı. 

Hakkari’den Çukurca ilçesine kadar yol boyunca Zap Nehri üzerinde ulaşımı sağlayan tarihi asma köprüler geçen yıl Haziran ayında askerler tarafından “Güvenlik” gerekçesiyle yıktırılmıştı. Köprüleri yıktırıldıktan sonra derme çatma teleferiklerle nehrin karşısına geçen kadınların bu yıl ise kendi imkanları yaptıkları yol da yasaklandı. 
 
‘ÖNCE KÖPRÜ SONRA YOL YASAKLANDI’
 
Yıllardır Taşbaşı (Gundê Seyîda) köyünün berîvanları hayvanlarını sağmak için kullandıkları Melotê mezrasının önce köprüsü geçen yıl Eylül ayında askerler tarafından “teröristler kullanıyor”  denilerek yıktırıldı. Taşbaşı köyü ile 4 kilometrelik mesafede bulunan koyun sağma alanına her gün gitmek zorunda olan köyün berivanları ise Zap nehrini aşmak için tahta ve bidonlardan yaptıkları derme çatma teleferik yöntemlerle geçiyordu. Yaşadıkları tehlikeli yolculuğa yetkililer tarafından hiçbir çözüm getirilmeyince, köylüler bu kez mezraya ulaşmak için Zap’ın karşı tarafında patika bir yol yaptı. Bu yıl yaptıkları patika yol da aynı gerekçelerle yasaklandı. Yapımı yine köylüler tarafından yapılan yolu askerler, "PKK’liler kullanabilir" gerekçesiyle kullanıma yasaklarken, köylüler son çareyi köyü terk ederek eski köylerine geri dönmekte buldu. 
 
 ‘4 SAATLİK YOLU YÜRÜMEK ZOR’
 
Berivanlardan Piroz Çiftçi, ulaşımı yasaklanan Melotê mezrasına gitmenin hayvanları için daha yararlı olduğuna dikkat çekerek, “Başka gidecek yerimiz yok, o bölgeyi kullanmak zorundayız. Zaten geçen yıl köprümüzü yıktılar ve yıl boyunca çok zorlandık. Şimdi eski köye 3 saat yürüyerek gitmek zorunda kalacağız. Allah kabul etmesin bunu. Köprümüz de yolumuz da yapılmalıdır, biz hayvancılıkla yaşamımızı sürdürüyoruz. Onlar olmasa hiçbir geçim kaynağımız bulunmuyor” diye konuştu. 
 
'YOL NEDENİYLE ÇOK ZORLUK YAŞIYORUZ'
 
Berivanlardan Azize Demir ise, şimdi keçi sağmak için gidecekleri bölgenin çok uzak olduğunu ve yolları aşmakta zorlandıklarını belirterek, yasakların kalkmasını istedi. Hayvancılıkla geçimlerini sağladıklarını vurgulayan Demir, özellikle kadınların yol nedeniyle çok zorlandığını belirtti. 
 
MA / Nimet Ölmez