HDK: Newroz ruhuyla 1 Mayıs alanlarında olacağız

img
İSTANBUL – Newroz ruhuyla 1 Mayıs alanlarını dolduracaklarını söyleyen HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Saray iktidarına itiraz etmenin en yakın kitlesel alanı 1 Mayıs meydanları olacak” dedi. 
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de aralarında bulunduğu emek ve demokrasi güçleri, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Maltepe Meydanı’nda yapacağı miting ile kutlayacak. İşçi ve emekçi bayramı olan 1 Mayıs’ın kendileri açısından çok önemli olduğunu belirten Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, 1 Mayıs’ta emeklerini savunmak için alanlarda olacaklarını söyledi. 
 
‘OHAL EMEĞİN ALANLARINI SINIRLADI’
 
AKP’yi emek düşmanı olarak niteleyen Koçyiğit, “2002’den beri iktidarda olan AKP özellikle OHAL ile birlikte emeğin alanlarını sınırlandırdı. Ciddi bir işsizliğin, iş güvenliğinin yok sayıldığı politikalar üretti. Yayınlanan KHK’ler ile birlikte 10 binlerce insan nedenini bile bilmediği bir gerekçeden kaynaklı işinden edildi. Taşerona müjde diye ortaya çıkan hükümet taşeron sistemini en çok yaygınlaştıran iktidar oldu. Öte yandan kadro müjdesi verirken partizanca yaklaşarak kendi çizgisinde olmayanları işten atarak yandaş kadrosunu oluşturdu. 2018 1 Mayıs’ı bu koşullarda kutlanacak” dedi.
 
‘EMEĞİN OLMADIĞI ÜLKEDE DEMOKRASİ OLMAZ’
 
İş cinayetlerinde yaşanan ölümlere de değinen Koçyiğit, “Trafik kazaları ya da hastalıklardan çok, iş cinayetleri gündelik yaşamın bir parçası haline getirilmiş durumda. Önlenebilir işçi ölümleri AKP’nin seri üretim, mega proje baskıları çok ciddi kaygılara neden oluyor. Bizler açısında tüm bunlara karşı dur demek önemli. Emeğin olmadığı bir ülkede demokrasi olmaz. Yine emeğin hakkının verilebilmesi için demokrasinin oluşabilmesi gerek. İç içe geçmiş iki olgu söz konusu. Biz HDK olarak emeğin demokrasinin yanında olduğumuz için tüm güçlerimizle sokaklarda örgütleme yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
‘KADINLAR İTİRAZLARINI 1 MAYIS’A TAŞIYACAK’
 
Kadınların 8 Mart günü emeklerini ve haklarını savunmak için büyük bir coşku ile alanları doldurduğunu hatırlatan Koçyiğit, “AKP-MHP Saray ittifakına karşı itirazlarını sokağa taşıyan kadınlar bu taleplerini Newroz’da ete kemiğe büründürdü. Newroz’da oluşturulan bu ruh ile 1 Mayıs alanlarına gidiyoruz. AKP, kadınlara karşı yürüttüğü şiddet politikaları ile kendi ideolojilerine göre şekillendirmeye çalıştıkları bir kadın profili yaratmaya çalışıyor. Kadınların, hem emeği hem de bedeni üzerinde yürütülen bu politikalara karşı daha fazla itirazı olacaktır. Bu itirazları dile getirmek, taleplerimizi haykırmak için alanlarda güçlü bir şekilde yerimizi alacağız. Var olduğumuzu, kırımlara karşı sesimizi yükseltmek ve alanları erkeklere bırakmamak için alanlarda olacağız. Kadınların öfkesi artık kabına sığmıyor” diyerek tüm kadınları alanlara çağırdı.  
 
‘SEÇİM STARTININ VERİLECEĞİ EN YAKIN TARİH OLACAK’
 
Emek güçleri ile birlikte ortak hareket ettiklerini söyleyen Koçyiğit, “Ülke açık hava hapishanesine dönmüş durumda. En ufak bir muhalif ses çıkaran cezaevine konuluyor. Toplum üzerinde ciddi bir baskı söz konusu. OHAL 7’inci kez uzatıldı ve baskın seçim kararı çıktı. AKP-MHP ittifakı bu ülkeyi yönetemiyor. Tüm baskıya, devlet güçlerine rağmen iktidarın meşrutiyet alanı kalmadı. Bütün büyüyen öfkenin örgütlenmesi gerek. Muhalefet güçleri 1 Mayıs alanlarında seçim startını vermeli. Seçimlere partiler giriyor ama yönetim herkesi ilgilendiriyor ve burada tüm emekçilerin sesini yükseltmesi gerek. Saray iktidarına itiraz etmenin en yakın kitlesel alanı 1 Mayıs meydanları olacak” şeklinde konuştu. 
 
MA / Elif Çetiner