Ege Üniversitesi'nden atılan işçiler 11 gündür eylemde

img

İZMİR – Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, "Taşeron düzenlemesi" ile işlerinden atıldıkları için oturma eylemi yapan Ege Üniversitesi'nde çalışan işçileri ziyaret etti. 

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen “Taşeron düzenlemesi” sonrası yapılan “Güvenlik soruşturması” gerekçesiyle Ege Üniversitesi’ndeki işlerinden olan işçilerin Rektörlük önünde başlattıkları eylem devam ediyor. 11 gündür eylemde olan işçileri, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ziyaret etti. İşçilerin haklı bir direniş ve mücadele gösterdiğini ifade eden Çalışkan, “Özellikle 15 Temmuz darbe girişimini fırsat bilerek ilan edilen OHAL ile idare edilen bir ülkede yaşıyoruz, KHK’lar ile yönetiliyoruz. Anti-demokratik bütün uygulamalara karşı olduğumuz gibi, darbelere de karşıyız. Ancak darbe girişiminden hemen sonra demokrasi ve hukukun olmadığı karanlık bir döneme girdik ve sivil bir darbeyle karşı karşıya kaldık” diye belirtti. 
 
‘KAYYUM TARAFINDAN 3 BİN KİŞİ İŞTEN ATILDI’
 
Kadro bekleyen işçilerin işlerinden olduklarını aynı zamanda DBP belediyelerine atanan kayyumlarca 3 bine yakın DİSK üyesi işçinin işinden edildiğine dikkat çeken Çalışkan, şöyle söyledi: “Hiçbirisi hakkında ne bir güvenlik soruşturması, ne de bir sabıka kaydı var. Buna rağmen arkadaşlarımız aileleri ile beraber açlığa mahkum edildiler. Ardından kadro verilecek diye bir söylenti yayıldı, tabi ki biz herkes için kadroyu talep ettik. Ancak KHK ile adaletsiz, anayasanın ilkelerine aykırı, ‘Birine var birine yok’ şeklinde önümüze ucube bir düzenleme çıkardılar. Ancak buna rağmen KHK’lerle anti-demokratik bir uygulama olan OHAL yönetimiyle yönetilen bir ülkede bu şekilde birçok yerde mağduriyetler yaşandı" dedi. 
 
DEMOKRASİ YOK ADALET YOK
 
İşçilerin isimlerinin bulunduğu bir dosya hazırlayarak Çalışma Bakanlığı'na ilettiklerini söyleyen Çalışkan, "Arkadaşlarımızın mağduriyetlerini giderin dedik. Kabul ettiler, birkaç güne kadar bu araştırmanın sonuçlarını kendilerinden talep edeceğiz. Ama maalesef bu ülkede demokrasi yok, adalet yok" diye ifade etti. 
 
Baskın seçime de değinen Çalışkan, "En son bir baskın seçimle halk iradesini ne kadar yok saydığını tekrar gördük. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz, hakkımızı sonuna kadar arayacağız” dedi.
 
3 İŞÇİ DAHA İŞTEN ATILDI
 
Öte yandan dün gece de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Metro A.Ş.’de çalışan 3 işçinin daha işine son verildi. “Eski hükümlü” oldukları gerekçesiyle işten atılan işçiler, Ege Üniversitesi önünde devam eden eyleme dahil oldu.