‘Sosyal hizmet haktır, sadaka değildir'

img

MERSİN- Dünya Sosyal Hizmet Günü dolayısıyla yapılan açıklamada konuşan SES Mersin Eşbaşkanı Yılmaz Bozkurt, “Sosyal hizmet, iktidar tarafından bir hak olmaktan çıkartılmış, ‘yardım’ ve ‘lütuf’ haline getirilmiştir” dedi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, Dünya Sosyal Hizmetler Günü dolayısıyla şube binasında bir basın toplantısı düzenledi. “Sosyal hizmetler haktır,  sadaka değil” pankartının asıldığın açıklamaya SES üyelerinin yanı sıra CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı katıldı. 
 
‘LÜTUF HALİNE GETİRİLMİŞTİR'
 
Sosyal hizmetler alanının, iktidarların ideolojilerinden ve oy hesaplarından bağımsız olarak planlanması gereken özel bir alan olduğunu vurgulayan SES Mersin Şube Eşbaşkanı Yılmaz Bozkurt, “Sosyal yardımlar uzunca bir zamandır, uygulanan politikalar eliyle oluşturulan ve yaygınlaştırılan yoksulluğun iktidarın kendine oy devşirmek için kullandığı, yardım alanları bağımlı hale getiren bir uygulamaya dönüşmüş durumdadır. Sosyal hizmet, bir hak olmaktan çıkartılmış, ‘yardım’ ve ‘lütuf’ haline getirilmiştir. Sosyal yardım politikasındaki iktidarın tutumu, yardım alanların yardımı devletin değil AKP’nin verdiği, AKP değişirse yardımların da kesileceği fikrini yaygınlaştırmaktadır. Bu anlayışa karşı mücadele edeceğiz. Sosyal hizmet haktır, sadaka değil" dedi.
 
'CEBERUT BİR DEVLET ANLAYIŞI’
 
İktidarın sosyal hizmetleri seçim aracına dönüştürdüğünü dile getiren kent milletvekili Aytuğ Atıcı da, "Eğer devlet sosyal bir devlet anlayışı ile değil, ceberut bir devlet anlayışı ile yönetilirse bu durumda sosyal devlet anlayışı bir kenara sosyal hizmetler de amacına ulaşmaz. Türkiye’de sosyal hizmet yapılıyor mu diye sorarsanız. Cevabı evet. Kömür dağıtmak, makarna dağıtmak, yaşlılara bakım aylığı verilmesi bir sosyal hizmettir. Kötü bir şey değildir. Peki, kötü olan nedir? Kötü olan bu sosyal hizmetlerin bir oy avcılığına dönüştürülmesidir. Eğer siz yakacak kömürü olmayan bir eve kömür götürürseniz bu bir sosyal hizmettir. Kömürü götürürken, Kuranı Kerime el bastırılıp ‘bak sen bizim partiye oy vereceksin’ derseniz bunun adı ceberut devlettir. Sosyal hizmeti ve inancı iktidarı için kullanan devlet anlayışıdır. Benim mezhebim şudur bu mezhebe mensup isen senin yolunu yaparım, ya da ibadethaneni yaparım öbürlerini ibadethane dahi saymam deniyor ise biz buna karşı çıkıyoruz. Karşı çıkacağız. Çünkü biz insanız. Bunlara itiraz edeceğiz. Çünkü bu bir insanlık görevidir" diye konuştu.