Kadro talepleri reddedilen 500 İZSU işçisi eylem yaptı

img

İZMİR – Hükümetin KHK ile getirdiği taşeron düzenlemesi üzerine kadroya alınma talebi ile başvuruda bulunan 500’e yakın İZSU işçisinin talepleri, kadro alımında belirtilen şartları taşımadıkları gerekçesi ile reddedildi. İşçiler, “Kadro hakkımız söke söke alırız” sloganları ile tepki gösterdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Su ve Kanalizasyon İşleri (İZSU) Genel Müdürlüğü’nde şoför olarak çalışan yaklaşık 500 işçi, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşeron işçiye getirileceği belirtilen kadro düzenlemesinden yararlanmak istedi. Ancak işçilerin yapmış oldukları başvuruları inceleyen Başvuru Tespit Komisyonu, işçilerin başvurularını “İhale personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında değildir” gerekçesi ile reddetti. Gerekçe olarak da taşeron firma ile belediye arasında yapılan ihale sözleşmesinde kamu ihale kapsamında işçi giderlerinin yüzde 70’in altında kaldığı ve KHK ile getirilen düzenlemeyi kapsamadığı gösterildi. 
 
‘KOŞULSUZ ŞARTSIZ HERKESE KADRO’
 
İşçiler bunun üzerine DİSK Genel-İş İzmir 2 Nolu Şubesiyle birlikte Konak’ta bulunan İZSU binasının önünde toplandı. İşçiler burada “Kadro hakkımız söke söke alırız” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Burada işçilere hitap eden DİSK Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, kadronun tüm taşeron işçilerin hakkı olduğunu belirtirken, “Kim olursa olsun, hangi şirkette çalışırsa çalışın, koşulları ne olursa olsun, biz tüm taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini ve belediyenin bir biriminde istihdam edilmesini istiyoruz” dedi. “Koşulsuz şartsız herkese kadro” dediklerini hatırlatan Yıldız, “Son iki yıldır Türkiye’yi KHK’lerle yöneten iktidar ayın 24’ünde muhalefet partilerine, emek örgütlerine sormadan gecenin bir yarısı 696 Sayılı KHK ile ‘Ben söyledim, dediğim gibi’ anlayışı ile 450 bin kişiye kadro verdiğini duyurdu. Evet 450 bin kişiye kadro verildi. Ama bu kadro verdikleri yerleri biz çok iyi biliyoruz; Saraydaki çalışanlara verdiler. Kendi bakanlıklarına verdiler. Ama burada çalışan gerçek işçilere emekçilere verilmediğini biz bir kez daha gördük. Biz o yüzden bunu bir kez daha gözden geçirmelerini istiyoruz. İşverenlerin kuyrukçuluğunu yapan sendikalar, durmanız gereken yer işçilerin yanıdır” diye konuştu. 
 
Açıklamanın ardından işçiler sloganlar eşliğinde yanlarında getirdikleri dilekçeleri Çalışma Bakanlığı’na göndererek, başvuruların reddedilmesine yönündeki karara itiraz etti. İşçiler dilekçelerinde başvurularının reddedilmesinin hukuki bir yanının olmadığını belirtti.