'Artık kimse Hatay'a gelmek istemiyor'

img

HATAY - OHAL ve ekonomik kriz nedeniyle işleri kötü giden Hatay'ın Uzun Çarşı esnafı, Efrin'e yönelik saldırılarla dibe vurduklarını belirtti. Esnaflar, "Artık kimse Hatay'a gelmek istemiyor. Çarşının tekrar canlanması için hem ülke içinde hem de ülke dışında barışın sağlanması gerekir” dedi. 

AKP Hükümeti'nin izlediği politikalar nedeniyle ülkede Olağanüstü Hâl (OHAL) ve ekonomik kriz derinleşirken, Suriye'deki savaşın en çok hissedildiği Hatay'da esnaf iflasın eşiğinde. Kentin turistik mekanlarının başında gelen Hatay Uzun Çarşı'da 20 yıllık esnaf olan Davut Özsoy, OHAL ile birlikte çarşıda bir durgunluk olduğunu ancak sınırdaki savaşla iyice dibe vurduklarını söyledi. 
 
İş yapamaz duruma geldiklerini vurgulayan Özsoy, "OHAL ile ekonomik kriz geldi. Bütün her şeye zam yapıldı. Zamlarla kimsede para kalmadı. Millette bulunan bütün para faturalara, zamlara gidiyor. Yıllardır komşumuz olan Suriye'de yaşananlardan sonra şimdi de Efrin’e saldırı yapılıyor. İnsanlar artık evinden çıkmaktan korkuyor. Nasıl OHAL en çok esnafı etkilediyse bu saldırılar da yine biz esnafları mağdur edecek" dedi. 
 
ESKİ CANLILIĞI KALMADI
 
20 yıllık esnaf olduğunu ancak bu kadar kötü bir gidişatı görmediğini ifade eden Özsoy, "Yanı başımızda bir savaş olduğu için kimse Hatay’a gelmek istemiyor. Zaten kazandığımız bir şey yoktu. Bu savaş tuz biber oldu” diyerek dert yandı. Süreç böyle devam ederse dükkânı kapatmak zorunda kalacağını aktaran Özsoy, şöyle dedi: “Bu gidişle işsiz kalacağız. Eskiden çarşıda iğne atsan yere düşmezdi. Şimdi bütün gün sabahtan akşama kadar gözümüz gelecek müşteriyi beklemekle geçiyor. Şehir dışından çok insan gelirdi ve bizden alışveriş yapardı. Ama maalesef yanı başımızda savaş olduğu için insanlar korkudan gelmiyor. Neredeyse bitme noktasına geldi." 
 
'KİMSE HATAY'A GELMEK İSTEMİYOR'
 
Çarşıda bulunan ancak güvenlik nedeniyle isim vermek istemeyen bir başka esnaf da, “Çarşının halini görüyorsunuz sessizlik hakim. Sinek avlıyoruz” diyerek yaşadıkları durgunluğu ifade etti. Çarşının 30 yıllık bir başka esnafı ise, bu ekonomik krizin sonlandırılması için yetkililerin bir an önce siyasi sorunları çözüp, Efrin operasyonunun sonlandırılmasını istedi. Suriye'ye dört bir yandan sınırları olduğunu ifade eden Özsoy, "OHAL ile gelen ekonomik kriz yetmezmiş gibi şimdi yanı başımızdaki savaştan kaynaklı kimse Hatay’a gelmek istemiyor. Çarşının tekrar canlanması için hem ülke içinde hem de ülke dışında barışın sağlanması gerekir” diye konuştu.