‘Korkmuyoruz haykırışı bize ses oldu’

img

İSTANBUL – Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, maden işçilerinin başlattığı yürüyüşte sarf ettikleri “Korkmuyoruz” haykırışının kendilerine ses olduğunu belirterek, saldırılara karşı yan yana durma vurgusu yaptı.

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, “Korkmuyoruz” şiarıyla Kadıköy'de bulunan Eminönü İskelesi'nde basın açıklaması düzenledi. "Gücümüz birliğimizden gelir, korkmuyoruz. İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" pankartının açıldığı açıklamada, "Esnek ve güvencesiz çalışmaya karşı birleşelim" ve "Korku yok kavga var" dövizleri taşındı. Sık sık "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" ve "Direne işçiler yenilmezler sloganı atılan açıklamaya birçok siyasi parti ve yurttaş da destek verdi.

'İKTİDARDAN KORKMUYORUZ’

Açıklamada ilk olarak söz alan Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) işten atılan Kenan Güngördü, 3 yıl önce işten atıldığını ancak pes etmeden bu hukuksuzluğa karşı mücadele ettiğini ifade etti. Güngördü, “Artık işimi almak için değil emeklerim için, başka insanların haklarının yenmemesi için mücadele ediyorum. Buradan bir kere daha sesleniyorum; iktidarınızdan korkmuyoruz” diye belirtti.

‘SÖMÜRÜ KATLANACAK’

Ardından basın metnini okuyan Platform Sözcüsü İpek Bozkurt da, sermayenin “yeni normali”nin güvencesiz çalışma koşulları olduğuna işaret etti. Salgının artışıyla birlikte ölüm oranlarının da arttığını dile getiren Bozkurt, “Kapitalistler, süreci fırsata çevirerek, yıllardır düşledikleri saldırıları hayata geçiriyor. Son torba yasada 25 yaş altı 50 yaş üstü için belirli süreli iş sözleşmelerinin koşul aranmadan tekrarlanması AKP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Böylece çalışma yaşamı hepten güvensizleşti. Bunun yanında sermayedarların yükü hafifletilirken, sömürü de katlanacak” dedi.

‘ŞİMDİ SIRA BİZDE‘

Dünyada ve Türkiye’de işçilerin verdiği mücadeleye vurgu yapan Bozkurt,  “Tüm dünyada temel kazanılmış haklara yönelik saldırılar sürerken işçi ve emekçiler bunun o kadar da kolay olmadığını gösteriyor. Endonezya'da ‚Yeni İstihdam Paketi‘ne karşı binlerce emekçi meydanlara çıkarken, İran'da enerji işçileri ‘Kısmi Özelleştirme‘ saldırısına karşı eylemler düzenledi. Norveç'te ise petrol işçileri toplu iş sözleşmesindeki ücret anlaşmazlığından dolayı greve çıktı.  Hindistan'da da otomotiv işçileri, sendikal haklarına dönük saldırılara karşı üretimi durdurdu. Fransa'da ise ‘Krizin faturasını ödemeyeceğiz‘ şiarı ile genel grev ilan edildi” diye kaydetti.

‘YAN YANA GELELİM’

Öte yandan, maden işçilerinin haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı başlattıkları yürüyüşte sarf ettikleri "korkmuyoruz" haykırışını hatırlatan Bozkurt, “Hepimizin sesi oldular, şimdi sıra bizde. Maden işçilerinin ve tüm direnen işçilerin kararlılığıyla mücadele edelim. Saldırılara karşı yan yana gelelim, birlik olalım” şeklinde konuştu.

Açıklama, ortak mücadele vurgusuyla sona erdi.