Çiftçi para etmeyen şelengo ekmeyecek

img
URFA – Viranşehirli çiftçi Mehmet Bilen, tarlada 75 kuruşa sattığı ve para kazanamadığı şelengoyu bir daha ekmeyeceğini belirterek, yaşadıkları sıkıntılara dikkati çekti.  
 
Dışı kavun, içi ve tadı salatalığa benzeyen, Mardin ilçeleri ile Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yetişen şelengonun hasadı başladı. Viranşehir’in şelengo yetiştiricileri ucuza sattıkları ürünün üretim miktarını düşürdü. 20 yıldır çiftçilik yapan Mehmet Bilen, şelengonun kilosunu 75 kuruşa sattığını belirterek, “Para kazanamıyoruz. Ekmek artık anlamsız” dedi. 
 
MAZOT, GÜBRE, İLAÇ VE TOHUM 
 
Büyükmutlu (Hirik) mahallesinde yaşayan Bilen, bu yıl 40 dönümlük tarlasına şelengo, karpuz ve kavun ektiğini belirterek, tarım girdilerinin fazla olması nedeniyle emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Ektiği ürünün, gübre, mazot, tohum ve ilaç parasını karşılamadığını belirten Bilen, “Biz ekiyoruz ama para kazanamıyoruz. Artık şelengo ekmekte boştur” dedi. 
 
‘SATAMAYINCA ÇÖPE ATIYORUZ’
 
Şelengonun kilogram fiyatının tarlada 75 kuruş olduğunu ifade eden Bilen, “Emeğimizi alamıyoruz. Sabah saat 06.00’dan akşam 19.00’a kadar çoluk çocuk çalışıyoruz. Şelengo, kavun ve karpuzun fidesinin tanesini 1 liraya satın alıyoruz. Ürettiğim şelengoyu 75 kuruşa sattığımda ne kazanacağım? Bundan sonra şelengo ekmeyeceğim. Artık elektrik parasını ödeyemiyoruz. Tarlamızı satsak yine borcumuzu ödeyemeyiz. Bizde şelengo ekelim belki para eder diyoruz, o da olmuyor. Günde 20 kilogram şelengo toplayamıyoruz. Bu fiyatta sattığımızda ne kazanacağız. Alanda olmayınca çöpe atıyoruz” diye konuştu.