Kadınlar: Elinizi doğamızdan çekin

img
ŞIRNAK - Cudi Dağı’ndaki ağaç kıyımına tepki gösteren HDP’li kadınlar, "katliam" ve "vahşet" olarak nitelendirdikleri kıyımdan vazgeçilmesini isteyerek, "Elinizi doğamızdan çekin” dedi.  
 
Şırnak merkez ve Uludere ilçesine bağlı Şenoba Beldesi'ne kadar olan bölgede yapımları neredeyse tamamlanan kalekollar için "güvenlik" gerekçesiyle başlatılan ağaç kıyımı sürüyor. Cudi Dağı bölgesinde korucular tarafından gerçekleşen kıyım kapsamında hemen hemen her gün 100 tona yakın ağaç kesiliyor. Söz konusu durum karşısında harekete geçen Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyesi kadınlar, "vahşet" olarak nitelendirdikleri durumun sona ermesi çağrısı yaptı. 
 
'DÜŞMANLIK SÜRÜYOR'
 
Yerine kayyım atanan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu, söz konusu durumun yıllardan bu yana devam ettiğine dikkati çekti. "Bu talan yine sistem tarafından" diyen Kutlu, Kürtlere karşı yürütülen "düşmanlığın" doğaya karşı da sürdürüldüğüne vurgu yaptı. Kutlu, "Bugün doğayı katledebilirsiniz. Ama yarın bu doğaya muhtaç olacaksınız. Elinizi doğamızdan çekin. Doğa katliamına katılan herkes kötü tanınacaktır. Doğamızı katledenler içimizi yakıyorlar. Kadınlar olarak elimizden geldiğince mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
 
‘MÜSAADE ETMEYECEĞİZ’
 
HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, kıyımın aynı zamanda köyü olan Cevizdibi'nde (Cifane) de yapıldığına değinerek, “Biliyoruz ki Kürdistan’ın her yerinde doğa yeşerdi. Doğal güzelliklerimiz, madem ocakları, orman yangınları ya da ağaç kesimleriyle katlediliyor. Kürt halkı ve Kürdistan topraklarında özel savaş konsepti ile başlatılan doğa katliamı maalesef sürüyor. Bu da korucular eliyle yapılıyor. Bizler daha fazla doğa katliamına müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu. 
 
'DUR DİYELİM’ ÇAĞRISI
 
HDP'li Zilan Ecevit ise, söz konusu kıyımın bilinçli bir şekilde yapıldığını belirtti. Ormanların korucular eliyle kesilmesinin ise bu "konseptin" bir parçası olduğunu söyleyen Ecevit, duruma sessiz kalınmaması gerektiğini vurguladı. Ecevit, “Sorun sadece Kürdistan halkının sorunu değildir. Bu katliam devam ederse Kürdistan coğrafyası çoraklaşırsa, Türkiye coğrafyası da çoraklaşır. İklim bozuklukları meydana gelecek. Bu nedenle yaklaşımlar çok ciddi boyutta olmalıdır. Bu katliamları kınıyoruz. Kürdistan doğasına verilen her zarar tüm kesimlere verilen bir zarardır. Bu katliama hep beraber dur diyelim“ çağrısı yaptı. 
 
KESİM VE KALEKOL  
 
HDP’li Zozan Aksu da, Kürt halkının dili ve kültürü üzerindeki "katliamın" bu kez doğası üzerinde yapıldığını işaret ederek, “Bu katliama karşı biz Botanlı kadınlar olarak sesimizi yükselteceğiz. El ele vererek doğamızı koruyacağız. Korucular, sistem tarafından kandırılıyorlar. Bu doğa katliamına ortak olmayın. Bu yanlıştan dönün” diye seslendi.