‘Su ve Vicdan Nöbeti’ 136’ncı gününde

img
İSTANBUL – Kaz Dağları'ndaki “Su ve Vicdan Nöbeti”nin 136'ncı gününde yapılan açıklamada, “Hiçbir mücadele tek başına başarılamaz. Gün birleşme günüdür” denildi. 
 
Kanadalı Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından, Kaz Dağları’nda kurulmak istenen altın madeni projesine karşı bölgedeki yurttaşlar ve yaşam savunucularının başlatmış olduğu "Su ve Vicdan Nöbeti" 136’ncı gününde sürüyor. Nöbet eylemine Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kaz Dağları Sanatçı Dayanışması, Kaz Dağları İstanbul Dayanışması ve İstanbul Şişli’den gelen doğaseverler destek verdi. Maden sahası kapısından bir araya gelen doğaseverler, Çanakkale merkezde Golf Çay Bahçesi’nden İskeleye kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca “Ormanlar, nehirler sermaye değiller”, “Her yer Kazdağı, her yer direniş” sloganlarını atıldı.
 
İNSAN AĞAÇ İDA FİGÜRANI HALKA SESLENDİ
 
İnsan Ağaç İda figürünün de katıldığı yürüyüş ardından İskele Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı. 
 
Figüran İnsan Ağaç İda, şunları söyledi; “Dostlar, Alamos canavarının elinden zor kurtuldum. Sesimizi duymanız lazım. Bizlere yardımcı olmanız için yanınıza koştum. Önce hepimizi zincirlediler, ellerimizi bağladılar. Sonra sırayla haykırışlarımıza, yakarışlarımıza aldırmadılar. Hayır, hayır, ağlamayacağım. Zincirlerimi kırarken nasıl kararlıysam bugün size yaşadıklarımızı anlatırken de ağlamayacağım. Çığlıklar bağırışlar arasında yüzlerce kardeşimi hiç acımadan öldürdüler. Öyle büyük bir acıydı ki gördüklerim, tarif etmem imkansız. En acısıysa neydi biliyor musunuz? Yüzyıllar boyu yaşam verdiklerimizin yanı başında öldürülmemiz ve sesimizin yeterince duyulmaması oldu.” 
 
‘GÜN BİRLEŞME GÜNÜDÜR’
 
Kaz Dağları İstanbul Dayanışması adına konuşan Önder Yılman, İstanbul’da Kaz Dağları ile dayanışma için yapılmış olan eylem ve etkinlikleri aktararak “Hiçbir mücadele tek başına başarılamaz. Gün birleşme günüdür. Kaz Dağları’nın sincapları rahat uyumadıkça, İstanbul’un martıları da, Van’ın kedileri de, Ankara’nın keçileri de rahat uyuyamayacaklardır” dedi. 
 
‘DİRENDİK DİRENİYORUZ’
 
Ardından söz alan Kaz Dağları Sanatçı Dayanışması’ndan şair Mustafa Köz de mücadelede sanatın ve sanatçının önemine dikkat çekerek, Nazım Hikmet'ten şiirler okudu. 
 
‘KAZ DAĞLARI’NI TERK ETMEYECEĞİZ’
 
Kaz Dağları direnişçileri adına ortak basın açıklamasını Ferzan Aktaş okudu. Ormanların sadece altın madeni ya da ağaçlardan ibaret olmadığını belirten Aktaş, “Orman, insanların, kaybettiğimizde geri getiremeyeceğimiz bitkilerin, kuşların, sincapların, karacaların yaşam alanıdır. Yerli ya da yabancı, doğamızı katletmek isteyen bu şirketler gidene kadar Kaz Dağları’nı terk etmeyecek, her ağacı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı savunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 
 
Basın açıklamasının ardından “Ağaç İnsan İda” figüran herkesi kucaklayarak, çadırlı nöbet eylemine destek çağrısında bulundu.