Ekolojistler: Rojava'ya atılan her bomba binlerce canlıyı öldürüyor

img

İZMİR – Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye saldırısına tepki gösteren ekolojistler, savaşın tüm canlıların yaşam hakkını elinden aldığını hatırlatarak, Rojava'ya atılan her bombayla binlerce canlının yok edildiğini söyledi. 

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılar devam ederken, operasyona dair tepkiler de sürüyor. Ekolojistler, savaşa karşı olduklarını dile getirerek Rojava'ya atılan her bombanın binlerce canlıyı yok ettiğine dikkati çekti.
 
‘TRAVMALARA NEDEN OLMAKTADIR’
 
Ekolojist Erol Çırak, savaşın binlerce insanın ölümüne, yaralanmasına, yerinden yurdundan edilmesine, sosyal hayatların dağılmasına, yoksulluğa ve açlığa sebep olduğunu vurguladı. Savaşın yıllarca sürecek olan travmalara neden olduğunu belirten Çırak, “AKP İktidarının Suriye’ de ‘güvenli bölge’ oluşturma gerekçesiyle savaş açması tam bir çılgınlıktır. Avrupa ülkeleri savaşın hemen durdurulmasını istemektedir. Suriye'nin geleceğinin askeri operasyonlarla, savaşla değil, o topraklarda yaşayan tüm halkların kendi ülkelerinde söz ve karar sahibi olmasının önündeki engellerin kaldırılmasından geçmektedir. Teröre karşı mücadele yalanıyla başlatılan bu müdahale, esas olarak iktidarın iç politika hedeflerinden kaynaklanmaktadır” diye konuştu. 
 
‘DERHAL SON VERİLMELİDİR’
 
Çırak, iktidarın Kürt karşıtlığını bayrak edinerek toplumun sinir uçlarıyla oynadığını belirterek, şunları söyledi: “Plan bellidir. Kürtlerle başlayan askeri çatışma sayesinde dağılan oyların yine iktidar blokuna dönmesi, tek parti devletine karşı oluşan muhalefetin dağıtılmasıdır. Toplumun batan ekonomiyi, yağmur gibi yağan zamları, işsizliği, yoksulluğu, pahalılığı unutmasıdır. Oysa karşımızda bölgesel savaşın tekrar başlaması gibi büyük bir tehlike durmaktadır. Toplum yapılanların farkındadır ve karşı çıkmaktadır. Bu duruma derhal son verilmelidir.”
 
‘DOĞAL DENGE BOZULMAKTADIR’
 
Her savaşta, o ülkenin iktisadi kaynaklarının boşa harcandığını ve aynı zamanda ekolojik dengesinin bozulmasına neden olduğunu ifade eden Çırak, o bölgenin tarihi ve kültürel yapısının da yok olduğunu ifade etti. Bombaların toprağı, suyu kirlettiğini ve tarımsal alanları verimsizleştirdiğine dikkat çeken Çırak, “Rojava'ya atılan her bomba binlerce canlının ölümüne sebep olmaktadır. Barajlar, göller, yer üstü ve yeraltı suları ağır metallerle kirlenmektedir. Ortama salınan öldürücü gazlar yaşamı altüst etmektedir. Binlerce yılda oluşan doğal denge bozulmaktadır” dedi. 
 
‘CANLILARIN YAŞAM HAKKINI ELİNDEN ALIYOR’
 
Ekolojist Yasemin Sağlam ise, savaşın emperyalizmin en vahşi hali olduğunu söyledi. Savaşların daha fazla yakıt, enerji tüketimi ile ekosistemin yıkıcı şekilde tahrip ettiğini belirten Sağlam, “Savaş bir ekonomik beslenme seklidir. Kapitalizmin sorun çözücüsü ve zararlı atıkların kaynağı. Savaşlar tüm canlıların yaşam haklarının elinden alıyor. Florayı katlederken, iklim değişikliklerinin de sebebi oluyor”