Kaz Dağları’nda ‘çadırlı nöbete devam’ kararı

img

BALIKESİR - Kaz Dağları’nda Su ve Vicdan Nöbeti’ni sürdüren doğaseverler “çadırlı nöbete” devam etme kararı aldı. Doğaseverler, “Her yer Kaz Dağları” diyerek, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. 

 
Kanadalı şirket Alamos Gold’un Kaz Dağları’nda sürdürdüğü doğa katliamına karşı 26 Temmuz’da başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti devam ediyor. Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu’nun, “Çadırlar kaldırılacaktır” açıklamasının üzerine Türkiye’nin dört bir yanından gelip nöbete katılan doğaseverler, açıklama yaptı. Kirazlı köyü yakınındaki Balaban mevkiinde devam eden nöbet alanında yapılan açıklamada, Kaz Dağları’nda çadırlı nöbetin devam edeceği belirtildi. 
 
‘FAALİYETLER SON BULSUN’
 
Açıklamada, “Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli bölgelerinden bizlere destek olmak ve yaşamı savunmak için gelen doğa ve yaşam severlerle birlikteyiz. Alamos Gold ve taşeronu Doğu Biga  Madencilik’in Kaz Dağları’nda yürütmekte olduğu siyanürle ayrıştırma yöntemi ile yapılan metalik madencilik faaliyetlerinin son bulması için buradayız. Bununla birlikte ülkenin diğer bölgelerinde de sürdürülmekte olan ya da planlanan projelerin gerçekleşmesine engel olmak için gökyüzünün rehberliğinde gece ve gündüz nöbet tutmaya devam ediyoruz” denildi.
 
NÖBET BİTERSE…
 
Doğaseverlerin Kaz Dağları’nda süren Su ve Vicdan Nöbeti’nden yaptığı açıklamanın devamı şöyle: “27 gün önce başlatılan nöbet ve kamuoyu tepkisi sayesinde Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik firmalarının doğa katliamına yönelik faaliyetleri azami ölçüde yavaşlatılmıştır. Nöbet sayesinde on binlerce ağacın kesilmesi geciktirilmiştir. Kaz Dağları’nda  7/24 nöbetin sona ermesi halinde buradaki ağaç katliamı hızlanacaktır. Bizler Anayasa’nın 56’ncı maddesinde geçen ‘Her kes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ ilkesini savunuyoruz. Her gün iki kere maden sahasına giderek kamuoyuna maden sahasındaki gelişmeler hakkında bilgi aktarıyoruz, yeni ağaç kesilmelerini önlemek amacıyla 7/24 nöbet ediyor, katliamın an be an hafızası oluyor ve tüm dünya duyuruyoruz. Ayrıca doğayı korumak için burada bulunan bizler, nöbetimiz sürerken ülke çapında çıkan orman yangınlarının benzerlerinin bölgemizde yaşanmaması için tetikteyiz. Burada çıkartılabilecek olası orman yangınlarına dair önleyici ve ilk elden sorumlu kurumları bilgilendirici bir sorumluluk da üstlenmiş durumdayız.
 
NÖBETİMİZE DEVAM EDİYORUZ
 
Kaz dağlarında gece gündüz süren nöbetimiz siyasetler üstü bir duyarlılıkla sürmektedir. Kamuoyuna açıklandığı üzere Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu kendi eylem planı çerçevesinde mücadelesine devam ederken, çadırlı  nöbeti sonlandırma kararı almıştır. Koordinasyon kurulunun tüm yaşamsal ve lojistik desteğini sonlandırmasına rağmen bizler 7/24 nöbetimizi devam ediyoruz. ‘Her yer Kaz Dağları’ diyerek Kirazlı Balaban mevkiinde demokratik yapılanma ile hiyerarşi olmadan ve hep birlikte mücadele edebiliriz diyoruz. Başta Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu olmak üzere tüm yerel dinamiklerle Kaz Dağları’ndaki ekolojik katliama karşı birlikte mücadele etmenin önemli olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki duyarlı insanların çığlığı bu katliamı engelleyecektir.  
 
HASANKEYF DE KURTULUR
 
Doğayı ve yaşamı savunmak için başlatılan ve gece gündüz süren çadırlı nöbette ısrar, altıncı şirketi nasıl yavaşlattıysa faaliyetlerine de son verip gitmesine sebep olacaktır. Bu çerçevede ekoloji mücadelesi veren bütün kurumlara, konuya duyarlı bütün sivil inisiyatiflere, topluluklara ve yurttaşlara çağrımızdır; Kaz Dağları kurtulursa Cerattepe ve Salda kurtulur, Kaz Dağları kurtulursa Kuzey Ormanları ve Murat Dağı kurtulur, Kaz Dağları kurtulursa Munzur ve Hasankeyf kurtulur, Kaz Dağları kurtulursa Istırancalar ve Alakır kurtulur, Kaz dağları kurtulursa ODTÜ Kavaklık ve Fatsa kurtulur.
 
HER YER KAZ DAĞLARI
 
Yaşam mücadelesini büyüterek Kaz Dağlarlı sincaplarını gözeteceğiz, kozalakları paylaşacağız, sularımız ve doğamızın zehirlenmesine tarihi ve kültürel miraslarımızın yok edilmesine karşı duracağız.  Her kesi buraya gelerek çadırlı nöbete güç vermeye, Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde çadırlara kurarak ses vermeye soysal medya da ‘HeryerKazDaglari’  hashtagi ile paylaşımlar yaparak mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Her yer Kaz Dağları.”