EGEÇEP: Yanan alanların imara açılmasına izin vermeyeceğiz

img

İZMİR - EGEÇEP, Karabağlar’da çıkan orman yangını sonucu zarar görmüş alanların imara açılmasının karşısında olacaklarını ve böylesi girişimleri engellemek için mücadele edeceklerini belirtti. 

 
Ege Çevre Platformu (EGEÇEP), İzmir'in Karabağlar ilçesinde 18 Ağustos'ta çıkan ve 3 gün boyunca yanan orman yangınlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Seferihisar ve Menderes’e kadar ulaşan orman yangının büyük bir doğa yıkımına neden olduğu belirtilen açıklamada, "Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli 500 hektarlık bir alanın yandığını ifade ederek bu yıkımın boyutlarını gizlemeye çalışmaktadır. Yanan sadece ağaçlar değildir. Ormandaki tüm canlılar hayatını yitirmiştir. Ormanlar, havadaki karbondioksit emip oksijen üretirler. Yaşam için hayati önemleri vardır. Yangının söndürülmesi konusunda ciddi hatalar olduğu anlaşılmaktadır. Birçok ülkede kullanılan gece görüşlü helikopterlerin satın alınmamış olması, koruyucu önlem ve hazırlıkların yetersizliği de orman yangınına duyarlı bir ülke için bağışlanmaz bir eksikliktir” denildi. 
 
'MÜCADELE EDECEĞİZ'
 
Yangınların kasıtlı olup olmadığına ilişkin iyi bir araştırılma yapılması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Ağaç dikmekle orman olmuyor. İçindeki tüm yaşamla birlikte orman bir eko sistemdir; tüm canlıların yaşam alanlarıdır. İklim yıkımına karşı en önemli varlıklarımızdır. Yanan, yok edilen ormanların tekrar eski halini alması yüzyıllar sürmektedir. Gerek bu yangının çıkış nedeni gerekse söndürülmesindeki hata ve ihmaller bir an önce açıklığa kavuşturulmalıdır. Yetkililer hesap vermelidir. Başta bakan olmak üzere, yangında sorumluluğu ve ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında soruşturma ve meclis araştırması açılmalıdır. EGEÇEP olarak bu yangında zarar görmüş alanlar üzerinde olası madencilik, imara açılma ve benzeri gibi girişimlerin kesinlikle karşısında olacağımızın ve böylesi girişimleri engellemek için tüm gücümüzle mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz.”