Ekolojistlerden HES'e tepki: Kanispi özgür aksın

img
VAN - Van Ekoloji Meclisi, Kanispi Şelalesi’ni besleyen Sortki Çayı üzerinde yapılması planlanan HES projesine tepki göstererek, "Kanispi özgür aksın" dedi.
 
Van’ın Çatak ilçesinde bulunan Kanispi Şelalesi’ni besleyen Sortkin Çayı’nda yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES) projesine tepki gösteren Van Ekoloji Meclisi, HES'in doğal yaşama zarar vereceğin için projenin derhal durdurulmasını istedi. Kanispi Şelalesi’nde toplanan Van Ekoloji Meclisi'ne Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyeleri ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)  ve parti eşbaşkanlarıyla çok sayıda yurttaş destek verdi. 
 
AÇIKLAMAYA ENGELLEME
 
Ekolojistler açıklama yapmak istediği esnada jandarma, valiliğin 15 gün boyunca ilan ettiği eylem ve etkinlik yasağını gerekçe göstererek izin vermedi. Vekil Muazzez Orhan'ın jandarmayla konuşmasına rağmen açıklamaya izin vermeyeceklerini ve müdahale edeceklerini söyledi. Bunun üzerine kitle bir süre oturma eylemi yaparak kararı protesto etti ve ardından da çevredeki çöpleri topladı.
 
ÇALIŞMA YAPILAN ALAN SİT ALANI
 
Engellemeyi alkışlarla protesto eden kitle daha sonra Kanispi Şelalesi’nde ayrılarak Sortki Çayı'na giderek basın açıklaması düzenledi. Burada konuşan Van Ekoloji Meclisi üyesi Fatih Şahin, Kanispi Şelalesi’nin birinci dereceden Sit alanı olduğuna ve bilimsel kazı çalışmalarının dışında hiçbir çalışma yapılamayacağını ifade etti. 
 
'BÖLGEYİ İNSANSIZLAŞTIRMAK İSTİYORLAR'
 
"HES ihalesini alan Gök Kartal Su/Enerji Limited Şirketi 49 yıllığına Kanispi’nin enerjisini satacak, suyunu gasp edecektir" diyen Şahin yapılacak olan Saral 3 Regülatörü HES’inin Kanispi Şelalesi yakınından başlayıp Çatak ilçe merkezinin çıkışına kadar planlandığını ve yaban yaşamın ve suya erişimin mevcut HES ile engelleneceğini söyledi. Devletin HES’i yapan şirketin istemesi halinde çevresindeki tarım arazilerini istimlak edebileceğini ve bununda 1925 Şark Islahat Planı’nın bir benzeri olduğunu ifade eden Şahin, "1994 köy boşaltmalarının bir diğer versiyonudur. O gün yapamadıklarını şimdi yapmaya çalışıyorlar. Buralara HES kurarak bölgeyi insansızlaştırmak istiyorlar” dedi. 
 
HES'E ARTENATİF GÜNEŞ
 
İnşasına başlanılan HES’in Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun dahi olmadığını belirten Şahin, HES’lerin çevrede yaşayanların katılımıyla oluşturulacak olan ÇED raporlarıyla yöre halkının kararı ve onayıyla olması gerektiğine işaret etti. Gök Kartal Limited Şirketi’ni, Çatak Belediyesi’ni, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, Mekansal Daire Başkanlığı’nı kınayan Şahin, "Gelin bu karardan vazgeçin. Türkiye'nin en çok güneş alan bir ilçede HES, yerine güneş panelliyle elektrik ürettin. Su yaşamsal varlıkların en önemlisidir. Kanispi özgür aksın, berrak aksın. Doğa zarar verilmemesi için mücadele edeceğiz" ifadesinde bulundu.