'Rant projesi' seçim öncesi yine gündemde

img

ANKARA - Melih Gökçek’ten sonra iptal edilen Kanal Ankara Projesi tekrar gündemde. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, büyük bir rant sağlayan projenin seçim öncesi ihaleye açılmasının manidar olduğunu söyledi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ankara’da bulunan İmrahor Vadisi’nde yapılması planlanan Kanal Ankara Projesi’nin ihale tarihini duyurdu. 18 Şubat’ta ihalesi yapılacak olan proje, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek döneminde ihaleye açılmış ancak yerine gelen Mustafa Tuna tarafından iptal edilmişti. Daha sonra projenin Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredildiği açıklanmış ve Gölbaşı'na yapılacak olan Millet Bahçesi ile birleştirileceği duyurulmuştu.
 
Kanal Ankara Projesi’nde çok büyük bir rant alanı olduğunu söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Gökçek, projenin ihalesi yapılmadan istifa etmemişti. İhale yapıldı, birilerine verildi ve Gökçek 2 gün sonra istifasını verdi. Fakat Mustafa Tuna geldikten sonra ihaleyi iptal etti” dedi. 
 
Seçim öncesi projenin tekrar gündeme gelmesini “çok manidar” olarak değerlendiren Candan,  İmrahor Vadisi’nin Ankara’nın çok önemli nefes koridorlarından birisi ve çok önemli su havzası olduğunu söyledi. Candan, “Vadinin herhangi bir şekilde yapılaşmaya, ticari alana açılması ya da oradaki daha büyük ölçekli yüksek yoğunluklu yapılaşmaların arka bahçesi haline getirilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz” dedi.
 
‘NEFES ALAMAYAN KENTTE YAŞAM OLMAYACAK’
 
Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Ankara’nın temiz hava problemi yaşayacağını dile getiren Candan, “İmrahor Vadisi’ni kapattıkları andan itibaren Ankara kapalı bir kutu olmaya başlıyor. Dolayısıyla nefes alamayan bir kentle yüz yüze kalacağız. Buna bağlı olarak hava kirliliği ve birçok hastalık ile birlikte bu kent nefesiz kalacak. Ankara’nın etap etap ciğerlerini tıkamaya başladılar. Bu durum karşısında insanlar ya sağlıksız bir kentte yaşamaya başlayıp sağlıklarını da kaybedecekler ya da kentin daha dışına çıkmaya çalışarak Ankara’yı terk edecekler” değerlendirmesi yaptı.