Tireliler istemedi sondaja izin çıkmadı

img

İZMİR -  Tire ilçesine bağlı Başköy Mahallesi’nde sondaj çalışması başlatmak isteyen ve İzmir Valiliği’ne ÇED başvurusunda bulunan firmanın, ÇED başvurusu İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce reddedildi. 

İzmir'in Tire ilçesine bağlı Başköy Mahallesi'nde, jeotermal kaynak aramak için sondaj çalışmasına başlamak isteyen firma yetkililerinin, İzmir Valiliği'ne Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için başvuruda bulunması, mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu. Mahallede günlerce süren gerginlik, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce ÇED sürecinin sonlandırıldığının açıklanmasıyla son buldu. ÇED başvurusunda yapılan incelemede, İncir, zeytin, kestane yetiştiricisinin tepkisine yol açan proje dosyasını inceleyen Çevre Müdürlüğü, planlanan çalışmaların çevreye zarar vereceğini belirterek firmanın ÇED başvurusuna olumsuz yanıt verildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tire Kaymakamlığı'na gönderdiği yazıda, jeotermal enerji için planlanan parsellerde yapılacak faaliyetin tarımsal ürünlere zarar vereceğini kaydetti. Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre uzaklıkta zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine engel olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesislerin yapılamayacağı hatırlatıldı. 
 
Yazıda, "Bu nedenle bu hüküm doğrultusunda çevre parsellerde yaygın bir şekilde yer alan zeytinlik sahalarının zarar görmemesi açısından jeotermal faaliyetlerin yapılması uygun bulunmamıştır" denildi.
 
Verilen karar, mahalleli arasında sevinçle karşılandı.