Tarihi Kuşdili Çayırı’nın imara açılması protesto edildi

img
İSTANBUL- Kuşdili Çayırının imara açılmasıyla birlikte Kadıköy’de yaşanacak sorunları sıralayan Kuşdili Platformu üyesi Gülsün Gökalp, “Bizler durmadan önümüze getirilen bu rant planlarından bıktık” dedi.
 
Kadıköy Kent Dayanışması, Kuş Dili Platformu, Kadıköy Kent Konseyi, Çevre ve Alt Yapı Grubu 3’üncü derece SİT alanı olan tarihi Kuşdili Çayırı’nın mahkeme karalarına rağmen imara açılmasına tepki göstermek amacıyla basın açıklaması düzenledi. 
 
Kuşdili Platformu üyesi Gülsün Gökalp, Kadıköy’ün merkezinde bulunan ve 3’üncü derece SİT alanı olan tarihi Kuşdili Çayırı’nın mahkeme kararlarına ve Kadıköy halkının yoğun itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılmak istendiğini belirtti. Kuşdili Çayırı üzerinde birçok değişikliğin yapıldığını söyleyen Gökalp, “1970’li yıllarda çınar ağaçlarının gölgesinde, kuş cıvıltılarının olduğu bir yerdi burası. 1980’li yıllarda söz konusu alan, önce pazar yeri ilan edildi. Böylece kısa zamanda koruda ağaç, çayırda ot kalmadı. Sonra pazarcıların da elinden alındı, araç parkı haline getirildi.2007 yılında askıya çıkan ilk planda buraya devasa bir AVM önerildi. Bu plan ile o zamana kadar yeşil alan olarak belirlenmiş, kamuya ait söz konusu alanın mülkiyeti İBB ye geçirilmiş oldu. Kadıköy halkının direnmesiyle bu proje hayat geçmedi. 2013 yılında bir yeni plan daha yapıldı. Ve o da itirazlar sonucu uygulanmadı” şeklinde Kuşdili Çayırı’na yönelik geçmiş kararları sıraladı.
 
27 Nisan 2018’de yeni bir planın onaylandığını aktaran Gökalp, “İstanbul’u beton çölüne çeviren zihniyet, ufak tefek cümle değişiklikleriyle yaptıkları planı askıya çıkararak Kuşdili Çayırının betonlaşması ısrarından vazgeçmedi” dedi.  21 Mayıs-19 Haziran arasında askıda kalacak olan yeni planda, “altı otopark, üstü park” denilerek Kadıköy halkına cazip ve sakıncasızmış gibi gösterilmek istendiğini dile getiren Gökalp, “İSKİ’nin vermiş olduğu rapora göre şiddetli bir yağmurun önüne kattığı her şeyi yıkarak afete neden olacağı gerçeği ortadayken, bizler,  derenin yanı başında yerin 36 metre altına inilerek yapılacak çok katlı otoparkın su baskınıyla toplu mezara dönüşmesi endişesini taşıyoruz” diye konuştu. 
 
‘DEPREMDE TOPLANILACAK TEK ALANDIR’
 
Bu proje ile binlerce aracın daha kent merkezine geleceğini ve egzoz gazları nedeniyle akciğer hastalıkları, solunum yolu hastalıkları gibi ciddi hastalıkların önlenemeyecek boyutlara ulaşacağını vurgulayan Gökalp,  yine İstanbul’da olası bir depremde Kadıköy halkının binalardan uzak durarak toplanabileceği tek toplanma alnının Kuşdili Çayırı olduğunu söyledi.  Yine tarihi Kuşdili Çayırı’nın altında, antik Khalkedon kentinin 8 bin yıl öncesine ait sırlarını taşıdığını aktaran Gökalp, “Danıştay kararında Kuşdili Çayırı’nın yapılaşmaya açılamayacağı ve yeniden ağaçlandırılması gerektiği vurgulanmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
‘RANT PLANLARINDAN BIKTIK’
 
Yerin altında ve üstünde yapılaşmanın önünü açabilecek her türlü planın Çevre ve Şehir Bakanlığı ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi(İBB) tarafından reddedilmesi gerektiğini vurgulayan Gökalp, “Bizler durmadan önümüze getirilen bu rant planlarından bıktık. Tamamı asfaltlaştırılarak sıradan bir araç parkı görünümüne döndürülen 45 dönümlük bu alanın yeşil alan olarak Kuşdili Çayırına kazandırılmasını istiyoruz” şeklinde taleplerini dile getirdi.