Çevrecilerden MADSİAD Başkanı Efendioğlu’na zeytinlik tepkisi

img

İZMİR – Bursa Maden Mermer Üreticileri ve Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Erol Efendioğlu'nun bir gazeteye verdiği röportajda zeytinlikleri hedef gösterdiğini belirten EGEÇEP, Efendioğlu’nun sözlerini doğaya ve insanlığa karşı suç girişimi olduğunu söyledi. 

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Bursa Maden Mermer Üreticileri ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu'nun geçtiğimiz günlerde yerel bir gazeteye verdiği röportajda zeytinlikleri hedef almasına dair yazılı açıklama yaptı. Efendioğlu’nun vermiş olduğu röportajda zeytinliklerle ilgili "Bizim itirazımız zeytinin Hindistan’daki inek gibi kutsal duruma getirilip, ‘3 bin metre mesafeye kadar yanaşamazsın’ maddesinedir. Zeytin yasası Hindistan’ın kutsal ineği gibi getirilip yolumuza oturtulmuştur" sözlerinin doğaya ve insana karşı işlenmek isteyen bir suç girişimi olduğuna yer verildi. 
 
‘DOĞANIN ALTINI ÜSTÜNE GETİRECEKLER’
 
Açıklamada zeytinlikleri yeniden hedef edilmesinin madencilerin niyetini açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekilirken, “Zeytin ağaçlarını kendi çıkarları doğrultusunda hedef gösteren mermer şirketi patronlarını kınıyoruz” denildi. Mermer ve taş ocaklarının doğaya, yaşama verdiği zararların her geçen gün katlandığı ifade edilen açıklamada, “Binlerce yıldır bu topraklara, Anadolu'ya, Akdeniz coğrafyasına can veren zeytin ağaçlarını koruyan yasaya yönelik saldırılara bir yenisi eklendi. Mermercilerin temsilcisi doğamızı, dağlarımızı, tepelerimizi daha çok talan etmek, tahrip etmek için önündeki en önemli yasal engel durumunda olan Zeytin Yasası’nın kaldırılmasını talep ediyor. Bu yasa kalkarsa 3 km yakınına giremedikleri zeytinlikleri de ortadan kaldırıp, doğanın altını üstüne getirecekler” ifadeleri kullanıldı. 
 
‘SUÇ GİRİŞİMİDİR’
 
Efendioğlu’nun zeytinin kutsal sayılmasına yaptığı itirazın cehaletini ortaya koyduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Zeytin bütün kutsal metinlerde, dinlerde, edebi eserlerde kutsaldır! O ‘ölmez ağaç’tır. Binlerce yıldır Anadolu insanının en kadim dostu, geçim kaynağı, can damarıdır. Banyo, tuvaletlerde kullanılacak taşlar için gelmiş geçmiş ve gelecekte bu topraklarda yaşayacak olanlara meyvesiyle, yağıyla, yeşilliğiyle, cana can katan güzelliği ile yaşam kaynaklığı yapmış ve yapacak olan zeytinliklere kıyım için ferman çıkarılsın çağrısı yapmak tam bir aymazlıktır. Mermer patronunun bu çağrısı sadece zeytine değil, tüm yaşama, çocuklarımızın, ülkemizin geleceğine yönelik bir ihanet çağrısıdır. Asla kabul edilemez. Ekolojik dengenin devamlılığı bakımından önemli bir rolü olan ve yüz binlerce ailenin geçim kaynağı olan zeytinlikleri yok etme girişimlerini gerçek anlamda ülkeye, doğaya, insanlığa karşı işlenmeye çalışılan bir suç girişimi olarak değerlendiriyoruz.”
 
‘AKP 7 KEZ GİRİŞİMDE BULUNDU’
 
AKP’nin 3573 sayılı Zeytin Yasasını 15 yıldır sermaye çevrelerinin talebi doğrultusunda kaldırma girişimlerinin hatırlatıldığı açıklamada şöyle denildi:  “AKP, zeytinliklerin sanayi, madencilik ve endüstriyel tesisler için yapılaşmaya açılmasına izin veren yasa tasarısını 2002’den bu yana 7 kez Meclis’e getirdi. Bu girişimlere karşı ülkenin dört bir yanında yükselen tepkiler AKP'nin bu niyetini bugüne kadar bertaraf etmiştir. Evet. Zeytin ağacı; Binlerce yıldır hiçbir karşılık almadan şifa üretir. Evet. Zeytin ağacının; cebini doldurmak için hiçbir canlıyı katlettiği görülmemiştir. Evet. Zeytin ağacı; binlerce ailenin yüzyıllarca geçimini sağlar. Evet. Zeytin ağacı; Halen ülkenin en önemli ekonomik kaynağıdır. Evet. Zeytin ağacı; İktidara yaranıp, doğanın dengesini bozmaya çalışmaz. Evet. Zeytin ağacı; Birçok kültürlerde barışın simgesidir. Kamuoyunu Zeytin ve Zeytin yasasına yapılacak her tülü saldırıya karşı, uyanık olmaya güçlü şekilde karşı durmaya çağırıyoruz.”