'Akkuyu, Fukuşima olmasın'

img

MERSİN - Fukuşima Nükleer Santral felaketinin yıldönümünde Mersin'de bir araya gelen çevreciler, "Akkuyu bir Fukuşima olmasın" çağrısı yaptı. 

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP), Fukuşima Nükleer Santral felaketinin yıldönümü dolasıyla Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. “Nükleer santrali istemiyoruz” pankartı açılan eylemde, sık sık “Nükleere inat yaşasın hayat”, “Akkuyu Fukuşima olmasın” ve “Nükler santral istemiyoruz” sloganları atıldı.
 
'AKKUYU CENNETTEN BİR PARÇA'
 
Fukuşima Nükleer Santral felaketinin üzerinden 7 yıl geçtiğini hatırlatan NKP Dönem Sözcüsü Avukat Alpay Antmen, nükleer santrallerin zararlarının kolay kolay ortadan kalmadığın ve yaralarının asla tam olarak sarılmadığını ifade etti. Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımı ile ilgili ÇED olumlu raporunun iptali davasında Danıştay 14. Dairesinin davayı reddetmesine değinen Antmen, iç hukuk yollarında sonuç çıkmazsa davayı AİHM'e götüreceklerini söyledi. Antmen, “Tüm canlıları korumak ve gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak için, hukuk arkadan dolanarak, doğal alanların sanayi, inşaat, enerji yatırımları nedeniyle tahrip edilmesine son verilmelidir. Akkuyu bir Çernobil olmasın. Akkuyu bir Fukuşima olmasın. Akkuyu cennetten bir parça olarak kalmaya devam etsin” dedi.
 
'ARTIK SÖZLERİNİZE KARNIMIZ TOK'
 
Nükleer santrallerin geleceğe büyük zarar vereceğini dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Adil Aktay da, "Siyasi şov için hızlandırılmış treni altyapısı hazır olmadan raylara sürüp Pamukova faciasına kapı aralayanlar. Büyük depremin her geçen gün yaklaştığı İstanbul’da afet toplanma alanlarını AVM’lere peşkeş çekenler. Hiç kusura bakmasınlar, artık sözlerinize karnımız tok. Çernobil’i de, Fukuşima’yı da unutmadık, unutmayacağız.  Nükleer santrale karşı direneceğiz. Ve Mersin'i, çocuklarımıza bir nükleer mezarlık olarak bırakmayacağız" ifadelerini kullandı. 
 
Son olarak söz alan Tabip Odası Şube Başkanı Ful Uğurhan ise, şunları söyledi: "Biz tabipler olarak, hastalıklar mücadele etmeliyiz. İşte tam da bunun için nükleer santrale karşıyız. Çünkü bu nükleer santral bizlere hastalıktan başka bir şey vermeyecek. Hem kendimiz hem de hastalarımız için nükleer santral yapılmasına karşıyız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz."